Teme - strojno učenje

 • HPE združuje IT in OT

  Družba Hewlett Packard Enterprise je na letni konferenci Discover predstavila zanimive strežnike, ki združujejo svetove informacijske tehnologije (IT) in operativne tehnologije (OT), kamor sodijo industrijski krmilniki, merilni inštrumenti, tipala in druge naprave IoT. Strežniki Edgeline EL1000 in EL4000 združujejo v eni škatli tehnologije za zajem, hrambo in intenzivno procesiranje podatkov.

  Objavljeno: 13.6.2017 01:00več
 • Googlov procesor za strojno učenje je bistveno hitrejši od tekmecev

  Google je objavil podrobnosti o zmogljivosti svoje namenske procesorske platforme za strojno učenje, ki ji pravijo Tensor Processing Unit (TPU). V navzkrižni primerjavi s tekmeci, Intelovim strežniškim procesorjem Haswell in procesno enoto Nvidia Tesla K80 se je pokazalo, da je Googlov TPU kar 15- do 30-krat hitrejši in kar 80-krat učinkovitejši.

  Objavljeno: 10.4.2017 01:00več
 • Umetna inteligenca v privatnem oblaku

  Današnje platforme za umetno inteligenco in strojno učenje so še v povojih in za svoje delovanje potrebujejo izdatne zmogljivosti ter sposobnost procesiranja velike količine podatkov. Ponudniki zato tovrstne storitve ponujajo pretežno kot storitve v oblaku.

  Objavljeno: 18.2.2017 01:00več
 • Strojno učenje za izboljšanje ločljivosti slik

  Google je predstavil še eno uporabo svojega strojnega učenja, ki nam bo predvsem polepšala življenje. Ker so danes skoraj vsi zasloni že visokoločljivostni, je prikaz fotografij nizke ločljivosti na njih precej grd. Algoritmi za povečevanje ločljivosti (upscaling) obstajajo, a čudežev od njih ne moremo pričakovati. Tu vskočijo nevronske mreže in strojno učenje.

  Objavljeno: 28.11.2016 05:00več
 • Z izboljšano prepoznavo obrazov do nepridipravov

  V New Yorku so v občinskih uradih za registracijo vozil (t.i. DMV, »Department of Motor Vehicles«) v začetku leta izboljšali računalniško prepoznavo obrazov, konkretno so podvojili število meritvenih točk iz 64 na 128. Novost je očitno koristna, saj so letos aretirali že 100 osumljenih kraje identitete in odprli 900 novih primerov. Pravijo, da izboljšani sistem drastično izboljša iskanje in primerjavo fotografij v bazi, težki čez 16 milijonov fotografij. Vanjo dodajo tudi do 8.000 fotografij na dan. Računalniška prepoznava obrazov se hitro razvija, podobno tehnologijo uporabljajo tudi druge zvezne agencije.

  Objavljeno: 29.8.2016 10:00več
 • Facebook DeepText za razumevanje pogovorov

  Facebook je razkril še eno tehnologijo s področja strojnega učenja, s katero nameravajo bolje razumeti, o čem se pogovarjajo uporabniki v družabnih omrežjih in klepetalnicah. DeepText je nova programska rešitev, ki sloni na metodah strojnega učenja, sposobna pa je prebirati več tisoč besedil na sekundo.

  Objavljeno: 3.6.2016 01:00več