Teme - spletna storitev

 • Ali Google spreminja taktiko?

  Podjetje Google, kot največji ponudnik spletnih storitev in rešitev, je že dolgo časa znan po tem, da uporabnike tako rekoč »zaklepa« v svoj ekosistem. Drugače povedano, v svojih izdelkih, kot je pisarniška zbirka Apps, dovoljuje le hrambo podatkov na svoji infrastrukturi in v lastnih spletnih storitvah.

  Objavljeno: 13.9.2016 01:00več
 • Pinterest kupil Instapaper

  Spletnišče Pinterest ima pod svojem okriljem novega člana, saj so objavili nakup podjetja oziroma storitve Instapaper. Pinterest je sicer spletišče za izmenjavo in hrambo fotografij, predvsem kreativnih projektov, Instapaper pa storite, ki omogoča, da si na mobilno napravo (načeloma iOS) shranimo članke iz spletnih strani za kasnejše branje. Instapaper je sicer na lastno pest začel Marco Arment (ta je sicer eden od soustanoviteljev spletišča Tumblr, sedaj se ukvarja z podcast aplikacijo Overcast), leta 2013 pa je Instapaper prodal podjetju betaworks. Pri Pinterestu so povedali, da bo Instapaper načeloma deloval naprej, da pa bodo programerji sodelovali pri Pinterestu in se preselili iz New Yorka v San Francisco.

  Objavljeno: 24.8.2016 15:00več
 • Evernote omejuje brezplačno rabo

  Priljubljena beležnica Evernote je najnovejši primer izdelka, ki je prišel do zgornje meje, kaj lahko proizvajalec naredi z brezplačnim modelom nudenja storitev. Beležnica, ki je v preteklosti pritegnila več kot 200 milijonov uporabnikov, je zaslovela predvsem po dejstvu, da zna samodejno, skoraj neopazno sinhronizirati zapiske med več uporabnikovimi napravami, za plačilo pa tudi med več uporabniki. Poleg tega je osnovni model rabe vedno bil brezplačen z dovolj veliko količino prostora za tipično vodenje zapiskov.

  Objavljeno: 1.7.2016 01:00več
 • 10-letnik »shekal« Instagram

  Vsi vemo, da so otroci izredno dojemljivi in spretni za računalniške izdelke. Lep dokaz je 10-letni finski deček z imenom Jani, ki je nedavno našel varnostno luknjo v priljubljeni spletni storitvi Instagram.

  Objavljeno: 7.5.2016 01:00več
 • Opera je prvi (večji) brskalnik z vgrajeno VPN povezavo

  Povezovanje z navidezno zasebno povezavo VPN, ki je prvenstveno namenjeno večji zaščiti pri brskanju, se običajno uporablja za dostop do blokiranih vsebin. Za anonimnost pri brskanju smo doslej morali uporabiti dodatne pripomočke ali se poslužiti, katerega od manjših brskalnikov. Norveška Opera je prvi od večjih brskalnikov, ki zmožnost privzeto ponuja. Za zdaj je funkcionalnost rezervirana za razvijalsko različico brskalnika, ki z uporabo enega samega gumba prične z 256-bitnim šifriranjem spletne povezave. Trenutno so na voljo tri simulirane lokacije, Kanada, ZDA in Nemčija, medtem ko jih bo v končni različici na voljo več. VPN je popolnoma zastonj, zato ni razloga, da si ne bi privoščili v naši državi nedostopne spletne storitve ali otežili delo vladnim organom pri sledenju naših aktivnosti na spletu.

  Objavljeno: 22.4.2016 01:00več
 • Netflix preko VPN še vedno deluje

  Pri Netflixu so pred kratkim objavili, da nameravajo resneje nastopiti proti ponudnikom storitev VPN. Preko VPNjev lahko uporabniki namreč dostopajo do ponudbe Netflixa (in tudi drugih podjetji), ki sicer niso na voljo v njihovi regiji oziroma državi. Tako lahko slovenski uporabnik dostopa do vsega, kar je na voljo v ameriški ponudbi Netflixa – o tem smo že pisali. Do nedavnega so bili pri Netflixu do tega bolj popustljivi, saj jim uporabniki v vsakem primeru plačajo, ne glede na to, ali dostopajo preko VPNja ali ne.

  Objavljeno: 2.3.2016 11:00več
 • Google prevaja v več kot 100 jezikov

  Google je storitvi Translate dodal podporo novim trinajstim jezikom. Skupno je prevajanje poslej omogočeno v več kot sto (103) svetovnih jezikih. Spisek dodanih jezikov najdete na uradnem blogu podjetja, povezavo prilagamo spodaj. Google z nedavno prevajalsko razširitvijo pokriva 99 odstotkov svetovnega prebivalstva. Radi bi jih dodali še več, a pri nekaterih za zdaj strojno prevajanje ni možno. Da ga Google s storitvijo Translate podpre, mora biti jezik pisan, obenem pa mora imeti na spletu dovolj objavljenega gradiva, ki Googlovim računalnikom omogoča strojno učenje. Veliko nepogrešljivega dela opravijo tudi prostovoljci, ki so v desetih letih, odkar je storitev na voljo, nemalo prispevali, da je prevajanje Translate takšno, kot ga poznamo danes.

  Objavljeno: 18.2.2016 10:00več
 • Google ukinja Picaso

  Google je najavil, da je prišel čas za upokojitev znamenitega fotografskega programa in spletne storitve Picasa. Spletno shrambo bodo uradno zaprli 1. maja, obstoječe fotografije uporabnikov pa so že premestili v sodobnejšo storitev Google Photos. Google je podoben korak naredil pred časom z zdaj že pokojno storitvijo Google+ Photos.

  Objavljeno: 13.2.2016 01:00več
 • Twitterjeve težave

  Drugo najbolj priljubljeno družabno omrežje Twitter je prvič v svoji zgodovini doživelo stagnacijo števila uporabnikov. V zadnjem poslovnem poročilu so navedli, da so v zadnjem četrtletju zabeležili povprečni mesečni obisk 320 milijonov uporabnikov. To je enako kot v obdobju pred tem, a prvič brez rasti od ustanovitve spletnega servisa.

  Objavljeno: 11.2.2016 01:00več
 • Netflix bo blokiral povezave VPN

  Po tem, ko je Netflix pred nekaj dnevi odprl svoje storitve v 130 državah po celem svetu, tudi v Sloveniji, zdaj napoveduje blokiranje nedovoljenih povezav iz držav, kjer storitev ni uradno na voljo. V naslednjih tednih naj bi postopoma preprečil dostop do svojih strežnikov za tako imenovane VPN tunele, prek katerih so se tujci prijavljali na sistem, kot da bi bili v omrežju ciljne države, večinoma ZDA.

  Objavljeno: 15.1.2016 01:00več