Teme - Poslovne rešitve

 • Uporaba kontejnerjev je manjša od navdušenja

  Za koncept kontejnerjev, kot sredstva za virtualizacijo, izolacijo, objavo in stopnjevano nadgradnljivost sodobnih aplikacij, v poslovnem okolju obstaja velik interes, vendar se to še ne odraža v praktični rabi. Raziskava družbe Cloud Foundry Foundation je pokazala, da v letu 2017 le okoli 25% vprašanih podjetij uporablja kontejnerje za objavo in uporabo svojih aplikacij. Da se navdušenje še ne odraža v praksi kaže tudi podatek, da se je delež povečal le za 3% v primerjavi z lanskim letom.

  Objavljeno: 16.9.2017 01:00več
 • Prihodnost sistemskih inženirjev so DevOpsi

  Računalništvo v oblaku, agilne metode razvoja programov in nenehne potrebe po spremembah in izboljšav močno spreminjajo potrebe podjetjih po računalniških kadrih. Nedavna raziskava podjetja Puppet je pokazala, da se to v ZDA že močno odraža na področju sistemskih inženirjev, kjer je povpraševanje po tradicionalnih sistemcih, kjer so v uporabi samo sistemska znanja, v upadanju.

  Objavljeno: 15.9.2017 01:00več
 • Azure odslej jamči za zaupnost v oblaku

  Microsoft je predstavil novo storitev v oblaku, ki omogoča zaščito s šifriranjem podatkov tudi tedaj, ko so v obdelavi. Azure confidential computing, kot se imenuje nova storitev, omogoča popoln nadzor nad dostopom in šifriranjem podatkov, ne samo me hrambo temveč tudi tedaj, ko je v obdelavi v avtorizirani aplikaciji.

  Objavljeno: 15.9.2017 01:00več
 • Amazonove novosti za lažjo migracijo aplikacij in podatkov

  Amazon je v New Yorku gostil letno konferenco AWS Summit, posvečeno rešitvam in storitvam v oblaku Amazon Web Services (AWS). Pri Amazonu menijo, da je glavna ovira za še hitrejši prehod poslovnih sistemov v oblak težavnost pri prenosu aplikacij in podatkov, zato je to bila glavna tema letošnjega srečanja.

  Objavljeno: 16.8.2017 01:00več
 • Nova generacija poslovnih sistemov ERP v oblaku

  Kljub temu, da so poslovni informacijski sistemi ERP nekaj, kar se je že davno uveljavilo in kjer se marsikomu zdi, da je skozi čas videti le malo inovacij, mlada podjetja s koreninami v oblaku dokazujejo, da se bo tudi to področje v prihodnje še kako spreminjalo. Novi temelji v oblaku že ustvarjajo nove trende in smernice, ki jih začenja spremljati tudi ostanek ponudnikov ERP, kjer tudi največji niso izjema.

  Objavljeno: 16.7.2017 01:00več
 • Apple prodira tudi na področju IT

  Apple je najbolj uspešno računalniško podjetje, toda to velja za potrošniške izdelke, mar ne? Napaka! Pri družbi Gartner so izračunali, da je v zadnjih dveh letih Apple postal največji dobavitelji tudi na področju IT rešitev v podjetjih. Z 218 milijardami dolarjev prihodkov iz naslova IT je 79 milijard dolarjev pred drugim, Samsungom, na tretje mesto pa se je prebil Google. Microsoft, ki je tu kraljeval še pred samo nekaj leti, je s 85 milijardami dolarjev šele na četrtem mestu, še slabše pa je postavljen IBM, ki je pred Microsoftom domala povsem obvladoval poslovno informatiko.

  Objavljeno: 15.7.2017več
 • Hyberledger Fabric 1.0 – nova odprtokodna platforma za blockchain

  Številni strokovnjaki menijo, da bo tehnologija podatkovnih verig blockchain imela v prihodnosti pomembno vlogo v podatkovnih povezavah med različnimi poslovnimi subjekti v vrednostni verigi pretoka podatkov, zlasti tam, kjer je treba zagotavljati dokazilo o verodostojnosti in nespremenljivosti podatkov.

  Objavljeno: 13.7.2017 01:00več
 • Gartner oznanja nove tehnologije na področju varnosti

  Upravljanje varnost je področje IT, ki zaradi vse bolj sofisticiranih napadov na podjetja še naprej pridobiva na pomembnosti. Zlasti v časih, ko se podjetja podajajo v nove domene rabe IT tehnologije, kot so oblačne storitve, mobilno računalništvo in koncept agilnega razvoja rešitev DevOps.

  Objavljeno: 17.6.2017 01:00več
 • Uber vstopa v transportno logistiko

  Podjetje Uber, ki je zaslovelo po inovativni storitvi povezovanja voznikov in potnikov za osebne prevoze ter tako rekoč čez noč postalo huda konkurenca za običajne taksije, se zdaj s podobno zamislijo in tehnologijo podaja tudi na področje transportne logistike in prevoza blaga. V ZDA so uradno predstavili storitev Uber Freight, ki povezuje naročnike in prevoznike blaga s cenami in pogoji, ki bodo najbrž huda konkurenca klasičnim transportnim podjetjem.

  Objavljeno: 19.5.2017 01:00več
 • Podatkovni centri se manjšajo, v številu in velikosti

  Nedavna raziskava družbe IDC je pokazala presenetljivo ugotovitev, da se je trend uporabe zasebnih podatkovnih centrov po dolgih leti rasti zdaj obrnil. Število podatkovnih centrov se je začelo manjšati, prav tako pa se manjša tudi njihova velikost. Podjetja se namesto tega vse bolj poslužujejo najema strežnikov v oblaku.

  Objavljeno: 16.4.2017 01:00več
ph