Teme - pametni telefon

 • Samsung v Sloveniji brez osmih jeder

  Na predstavitvi težko pričakovanega Samsungovega telefona Galaxy S4 je bilo moč videti dve različici naprave. V eni je tiktakal procesor Exynos 5 z osmimi jedri, medtem ko je druga posvojila LTEju prijaznejšega štirijedrnika Snapdragon 600. Pričakovali smo, da bo Amerika dobila Snapdragona, Evropa pa Exynosa. Žal so pri Samsungu napovedali, da bo zaradi premajhnih zalog večjedrnega procesorja prva pošiljka desetih milijonov telefonov večinoma vsebovala procesor Snapdragon 600. Zaradi porasta omrežij četrte generacije v Evropi bodo redke države stare celine deležne osmih jeder (Rusija, Ukrajina, …). Po zadnjih informacijah Slovenija ne bo med njimi.

  Objavljeno: 27.3.2013 09:00več
 • Glasno briljanten HTC

  Večkrat smo že ugotavljali, da se HTC kljub kakovostnim izdelkom ne more dostojno kosati s Samsungom. Kriva je tajvanska skromnost. Ker stotinam milijonov, porabljenih za promocijo telefona Galaxy S3, Tajvanci ne morejo slediti, so se odločili za drugačno pot. Najprej so izdelali fantastičen aparat HTC One, nakar so opustili še dolgoletni slogan, ki je kupcem sporočal, da je HTC potihoma briljanten. Hkrati so podvojili propagandni proračun in zdelo se je, da jih nič ne more zaustaviti. Kritike so novemu Androidnemu prvaku naklonjene in kupci se nanj naročajo v trumah. Žal se je zapletlo pri dobavi. Kljub temu, da bi HTC One moral biti naprodaj že od 15. marca dalje, ga še vedno ni na spregled. V prvi vrsti so krivi dobavitelji in krepko presegla pričakovanja glede števila prednaročil. Bojda je številka presegla vse dosedanje v zgodovini podjetja HTC. Tajvanci se trudijo, medtem so posodobili tudi programsko opremo, ki inovativno kamero še izboljša, a vprašanje je, če bodo kos zahtevni nalogi. Žal so zopet prestavili datum splavitve na Otoku, kjer naj bi HTC One dobili kot prvi. Angleži morajo po novem čakati do 12. aprila.

  Objavljeno: 27.3.2013 08:00več
 • Še vedno v povprečju

  Podjetje Yarvik poznamo v Monitorju predvsem po poceni androidnih tablicah. Tokrat smo dobili v roke njihov pametni telefon, ki sliši na ime Ingenia X1 in ga prav tako poganja Googlov operacijski sistem.

  Objavljeno: 26.3.2013 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Privid

  Prestigio je serijo pametnih telefonov Multiphone razširil s široko paleto različnih modelov. Vsak od njih skuša po svoje prepričati kupce. Tako Multiphone 5000 Duo stavi na petpalčni zaslon, to je tudi glavna značilnost te naprave.

  Objavljeno: 26.3.2013 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Preoblečena odličnost

  V februarski številki smo opisali Xperio T in zapisali, da gre za glavni telefon japonskega izdelovalca. To naj ne bi ostal dolgo, saj so v Sonyju že napovedali Xperio Z, ki naj bi model T popolnoma zasenčila, in svetovali, naj kupci počakajo. Ta članek je za vse tiste, ki so počakali.

  Objavljeno: 26.3.2013 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Lenovo s poceni telefoni

  Pri največjem proizvajalcu računalnikov na svetu, podjetju Lenovo, so pred kratkim napovedali izdelavo cenejših pametnih telefonov, tokrat pa so Kitajci enega izmed njih tudi predstavili. Gre za aparat srednjega razreda z oznako S920, ki se ponaša s 5,3 palca velikim HD (1280 × 720) zaslonom, procesorjem MTK s hitrostjo 1,2 GHz in štirimi jedri, 1 GB pomnilnika, parom kamer (8/2 MP), bralnikom kartic microSD, baterijo velikosti 2,250 mAh in najnovejšim operacijskim sistemom Android Jelly Bean različice 4.2. Cenovno velikana še niso opredelili, a bo bržkone cenejši od podobno opremljenih tekmecev. Telefon bo naprodaj aprila, spočetka zgolj na Kitajskem.

  Objavljeno: 24.3.2013 08:00več
 • HTC One spet zamuja

  Odlične kritike in fantastično oblikovanje telefona HTC One so tajvanskemu podjetju vlili upanja na svetlejšo prihodnost. Povratek med elito so pri HTCju skrbno načrtovali, novi prvak naj bi na sceno stopil dober mesec pred največjim tekmecem, Samsungovim telefonom Galaxy S4. Žal se ni izšlo. Najprej so splavitev prestavili za štirinajst dni, nato javno priznali, da imajo zaradi statusa "zgube" med dobavitelji težave pri dotoku zadostnega števila sestavnih delov, za nameček pa so sedaj dokončno odpovedali globalni pohod na trg. Konec marca ga bodo dobili zgolj Tajvanci, Britanci in Nemci, medtem ko bodo drugi, vključno z Američani, morali počakati vsaj še dodaten mesec dni. Bržkone ga bo takrat v trgovinah že čakala Galaksija.

  Objavljeno: 23.3.2013 07:00več
 • Naprave Galaxy z Androidom 5.0

  Velika težava v svetu Androidov je razdrobljenost operacijskega sistema. Problem ni zgolj v tisoč in eni napravi, ki poganja prilagojeni Googlov mobilni operacijski sistem, ampak tudi v posodobitvah, ki, če jih je izbrani telefon sploh deležen, rade zamujajo. Zato je Samsung požel nemalo odobravanja, ko je napovedal nadgradnjo kar sedemnajstih naprav serije Galaxy. Telefoni, med katerimi najdemo modele S2, Ace 2, Beam, Note in S3 Mini bodo kmalu dobili Androida 4.2.2, medtem ko bo pet velikih, S3, S4, Note 2, Note 8.0 in 10.1, deležnih celo različice Key Lime Pie, ki bo predvidoma predstavljena maja na konferenci Google I/O.

  Objavljeno: 20.3.2013 07:00več
 • Windows Phone 8 ima na voljo le še dobro leto

  Pri Microsoftu so objavili, da bodo mobilni operacijski sistem Windows Phone 8 podpirali le še do julija prihodnje leto, nakar zanj ne bo več posodobitev in izboljšav. Odkritost poslovanja pozdravljamo, malce nas skrbi naglica ob dejstvu, da v Redmonu sploh še niso predstavili naslednika. Če bo Microsoft sledil napovedanemu 18 mesečnemu ciklu, pride novi okenski mobilni sistem še letos. Dobra novica tokrat je, da ga bodo dobili tudi lastniki obstoječih WP8 naprav. 

  Objavljeno: 19.3.2013 06:00več
 • Samsung Galaxy S4 se razkriva

  Samsung je na dolgo napovedovanem dogodku v New Yorku uradno predstavil svoj najnovejši in najzmogljivejši, dolgo pričakovani Galaxy S4. Do predstavitve razkrite informacije  so se izkazale za bolj ali manj točne, tako da S4 predstavlja predvsem evolucijo, ne pa revolucijo glede na zelo dobro prodajani model Galaxy S III. Brez dvoma pa bo nadaljeval njegovo uspešno pot.

  Objavljeno: 15.3.2013 01:00več
ph