Teme - microsoft

 • Tudi Microsoft z majhnimi tablicami

  Microsoft je za posvojitev operacijskega sistema Windows 8 proizvajalcem mobilnih naprav sprva postavil zelo visoke zahteve. Najbolj boleča med njimi je bila ločljivost. Naprave z manj kot 1366 × 768 slikovnih pik si osmih Oken niso mogle privoščiti. V zadnji okrožnici so v Redmondu obrnili ploščo. Minimalno mejo so spustili do 1024 × 768. Obenem opozarjajo, da na manjših mobilnih napravah z nizko ločljivostjo ne bo delovala večopravilnost s pomočjo razdeljenega zaslona Snap. Kljub temu, da pri Microsoftu zagotavljajo, da pri koraku vzvratno ne gre za spodbujanje proizvajalcev k cenejšim, osiromašenim napravam, ampak, da želijo z njim doseči večjo raznovrstnost oblik in velikosti okenskega nabora, sumimo, da ima pri odločitvi prste vmes tudi slaba prodaja dosedanjih naprav.

  Objavljeno: 30.3.2013 05:00več
 • Microsoft zaklepa računalnike

  Evropa zopet benti proti Microsoftu. Tokrat so na vrsti španski uporabniki odprte programske opreme, ki velikana iz Redmonda obtožujejo, da z Windows 8 onemogoča druge operacijske sisteme. Osem tisoč glavi skupini Linux razvijalcev Hispalinux gre v nos mehanizem The Unified Firmware Interface Secure Boot (UEFI), za katerega Microsoft trdi, da je del varnostne politike osmih Oken. Uporabnik brez posebnega digitalnega ključa na računalnik z Windows 8 ne more namestiti drugega operacijskega sistema. Hispalinux na štirinajstih straneh, poslanih na naslov Evropske komisije, trdi, da je sicer industrijski standard v Microsoftovih rokah močno orožje v velikanovem boju proti odprti programski opremi. Z zaščito UEFI so Okna najmanj nevtralna v vsej svoji, v tem oziru ne ravno bleščeči zgodovini. Za omejevanje izbire spletnega brskalnika so Američani Evropski uniji že plačali dobre pol milijarde evrov, koliko jih bo stala poteza z zaščito UEFI, ki nadzor nad sistemom iz rok uporabnika da proizvajalcu strojne opreme ter razvijalcu privzetega operacijskega sistema, bomo šele videli.

  Objavljeno: 28.3.2013 05:00več
 • Pisarniški prijatelji

  Microsoft je zvezan z operacijskim sistemom Windows. Z Okni je zrasel, z Okni bo nekoč tudi izzvenel. Kljub temu se igla, ki nas z dotokom iste droge veže na podjetje iz Redmonda že toliko let, imenuje drugače. Pisarniški paket Office je zgodba o uspehu. Programska oprema je v preteklosti dobesedno letela s prodajnih polic, zato naj ne bi bilo s petnajsto Pisarno nič drugače. Vendar Office 2013 prihaja v čudnih časih. Kriza, uveljavljene spletne storitve in tektonski premiki na področju računalništva vzbujajo dvom. Microsoft upa, da je na svetu še vedno dovolj ljudi, ki si brez programov Word, Excel in PowerPoint delovnega dne ne more več predstavljati.

  Objavljeno: 26.2.2013 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Varnostno-razvojni cikel SDL

  V začetku so bili programski hrošči, vsaka kompleksna koda namreč vsebuje napake. Vedno in povsod. Sledilo je obdobje sistematičnega kompromitiranja okenskih sistemov, pandemične ekspanzije spletnih črvov in programov "klikni-in-hekaj". Enkrat takrat je javno zasmehovanje nad količino in resnostjo odkritih vrzeli v Oknih postalo del folklore. Nato je prišel SDL.

  Objavljeno: 28.4.2010 | Kategorija: Varnostveč
 • Visoka ločljivost prek spleta

  Na trgu spletnih kamer je kar nekaj časa vladalo popolno mrtvilo. Bistvenih novosti v zmogljivosti malih naprav ni bilo že leta, med tem časom pa so se dodobra namnožile, saj jih najdemo v skoraj vsakem prenosniku in na marsikateri mizi. Microsoft je sklenil, da je čas, da množicam ponudi boljšo napravo, in je predstavil Microsoft LifeCam Cinema, ki kot prvi ponuja HD ločljivost in široko sliko.

  Objavljeno: 26.1.2010 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Varčevanje, varčevanje...

  O tem, ali je v krizi pametneje varčevati ali na vso moč zapravljati, si niti ekonomisti niso čisto edini, zato se v to ne bi spuščal. Očitno pa je, da je treba varčevati, če izračuni trenutnih številk ne prenesejo. In to se v slovenskih telekomunikacijah že resno dogaja.

  Objavljeno: 24.11.2009 | Kategorija: Mnenjaveč
 • Novi brezplačnik

  Microsoft se po nekaj letih spet podaja v vode brezplačnih varnostnih rešitev na osebnih računalnikih. Njihov prejšnji poskus s protivohunskim programom Windows Defender je bil precej ponesrečen, saj smo na našem preizkusu (Monitor, januar 2007) ugotovili, da program ne ubrani računalnika pred tipičnimi vohunskimi programi. Tokratni varnostni program se imenuje Microsoft Security Essentials in za razliko od Windows Defenderja vsebuje poleg protivohunskega tudi protivirusni program.

  Objavljeno: 23.11.2009 13:40 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Google namesto Exchangea

  Predstavljajte si za našo malo Slovenijo običajni scenarij - imamo majhno novo podjetje z največ petimi zaposlenimi, ki bi si rado postavilo informacijsko okolje. Ali naj skoči v Microsoftov objem ali naj se prepusti komu drugemu, npr. Googlu?

  Objavljeno: 27.10.2009 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
 • Nova pisarna v delu

  Ste se kdaj znašli pred dilemo, kaj podariti človeku, ki ima že vse? Ponavadi izberemo kakšno preprosto, a uporabno stvar, ki bo obdarovanca večkrat spomnila na nas. No, vsaj takrat, ko jo bo uporabljal. V podobni dilemi so bili očitno pri Microsoftu, ko so se začeli ukvarjati z novo različico pisarniškega paketa Office. Digitalna pisarna z letnico 2010 je ravno toliko prenovljena in izboljšana, da si zasluži nov rojstni dan.

  Objavljeno: 29.9.2009 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
 • Marija, sedmica!

  Windows 7 nekateri uporabljamo že od oktobra 2008, pravzaprav od dneva prej, preden ga je Microsoft kot preizkusno različico pokazal javnosti. Leto kasneje bo nared končna različica, ki bo, če se velikanu iz Redmonda uresničijo vse želje, poživila prodajo strojne in programske opreme. Razen manjših prenosnikov namreč panoga računalništva trenutno precej stagnira. Ogledali smo si, ali je prvi kandidat za končno različico (t. i. različica RC1) že dovolj prepričljiv, da bo kos svoji nalogi.

  Objavljeno: 25.8.2009 | Kategorija: Veliki preizkusiveč