Teme - linux

 • Zadnji Ubuntu

  Canonical je objavil zadnjo različico Linux distribucije Ubuntu, ki je namenjena zgolj računalnikom. Že naslednja bo namreč vsebovala mobilni del Ubuntu Touch, ki je zaslužen tudi za večino sprememb v pravkar izdani namizni verziji 13.04. Gre za zadnji postanek na poti k dotiku in skupni prihodnosti znotraj enega (eko)sistema. Osnovna ideja je operacijski sistem, ki se brez težav prilagodi različnim napravam, ne glede na njihovo strojno opremljenost. Razvoj za mobilne naprave je zadnji namizni različici prinesel hitrejši zagon, boljše upravljanje s pomnilnikom ter manjšo porabo energije, ki je bodo veseli lastniki prenosnikov. Uporabniški vmesnik je na prvi pogled enak, kot v prejšnji različici, pridodana je le kopica drobnih izboljšav, ki prispeva k splošnemu občutku spoliranosti.

  Objavljeno: 26.4.2013 05:00več
 • Linuxove možnosti

  Linux že po svoji odprtokodni duši zahteva od razvijalske skupnosti čim večjo raznolikost. Poleg izbire distribucije tega operacijskega sistema je treba izbrati še namizno okolje, ki dodatno razširi Linuxov potencial.

  Objavljeno: 23.4.2013 | Kategorija: Dosjeveč
 • Microsoft zaklepa računalnike

  Evropa zopet benti proti Microsoftu. Tokrat so na vrsti španski uporabniki odprte programske opreme, ki velikana iz Redmonda obtožujejo, da z Windows 8 onemogoča druge operacijske sisteme. Osem tisoč glavi skupini Linux razvijalcev Hispalinux gre v nos mehanizem The Unified Firmware Interface Secure Boot (UEFI), za katerega Microsoft trdi, da je del varnostne politike osmih Oken. Uporabnik brez posebnega digitalnega ključa na računalnik z Windows 8 ne more namestiti drugega operacijskega sistema. Hispalinux na štirinajstih straneh, poslanih na naslov Evropske komisije, trdi, da je sicer industrijski standard v Microsoftovih rokah močno orožje v velikanovem boju proti odprti programski opremi. Z zaščito UEFI so Okna najmanj nevtralna v vsej svoji, v tem oziru ne ravno bleščeči zgodovini. Za omejevanje izbire spletnega brskalnika so Američani Evropski uniji že plačali dobre pol milijarde evrov, koliko jih bo stala poteza z zaščito UEFI, ki nadzor nad sistemom iz rok uporabnika da proizvajalcu strojne opreme ter razvijalcu privzetega operacijskega sistema, bomo šele videli.

  Objavljeno: 28.3.2013 05:00več
 • Kitajski operacijski sistem

  Ljudska republika Kitajska je objavila vest o sodelovanju s podjetjem Canonical pri izdelavi lastnega operacijskega sistema. Ubuntu Kylin bo na odprtokodnem Linuxu osnovan sistem s kitajskimi pismenkami in koledarjem. Prva različica sistema, ki ga Canonical snuje skupaj s kitajskim ministrstvom za gospodarstvo in vrsto azijskih razvijalcev, bo za prenosne in namizne računalnike na voljo že aprila. Razvoj se pri njej ne bo ustavil, saj ima Kitajska petletni načrt, znotraj katerega bi radi pridobili čim več prebivalcev na stran odprtokodne programske opreme. Naslednje verzije operacijskega sistema Kylin bodo neposredno podpirale spletne storitve iskalnika Baidu in trgovine Taobao. Z začetnega zaslona bodo dostopni tudi zemljevidi, prilagojeni pisarniški programi in obdelovalec fotografij.

  Objavljeno: 22.3.2013 18:00več
 • Ukrotimo Linux: 5 hitrih nasvetov

  Operacijski sistemi Linux slovijo kot zahtevni za uporabo in so pregovorno težko priučljivi, a po drugi strani vedno več ljudi prepričajo s tem, da so zastonj in kot taki skoraj ne predstavljajo stroškov. To vseeno ne pomeni, da jo boste skrbniki in uporabniki operacijskih sistemov z Linuxom odnesli brez težav. Res zna biti teh številčno manj, a so vsaj tako trdovratne kot pri konkurenci, zato je nekaj osnovnih napotkov povsem na mestu.

  Objavljeno: 29.6.2010 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Pingvini in fotografije

  Razmah digitalne fotografije je prinesel poplavo pripomočkov za urejanje tovrstnih domačih izdelkov. Začelo se je s komercialnimi programi tipa ACDSee in brezplačnimi alternativami za ceno ene poslane kartice, kot pri programu IrfanView, nadaljevalo pa z giganti kova upravljalnika fotografij Picasa, ki so pokrivali več operacijskih sistemov hkrati. Nato se je zbudila široka odprtokodna skupnost.

  Objavljeno: 29.6.2010 | Kategorija: Ceneje je boljeveč
 • Kako ujeti pingvina

  Ne boste verjeli, vendar zajete slike zaslona občasno potrebujemo tudi linuxaši. Kako se temu streže tam?

  Objavljeno: 28.5.2010 11:59 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Kamorkoli, dostop do glasbe si izvoli

  Digitalizacija zabavnih vsebin je doživela svojo prvo revolucijo s stiskalnim algoritmom MP3. Od tistih davnih časov je preteklo že veliko vode in primerljivo tej količini se je povečala glasbena zbirka povprečnega računalniškega navdušenca. Format MP3 je priljubljen še danes, čeprav ni več najzmogljivejši. Pravi dedci med informatiki se zato ponašajo z orjaškimi, šarastimi zbirkami popevčic, ki jih ni ravno lahko prenašati naokrog, še teže pa kjerkoli uporabljati.

  Objavljeno: 28.4.2010 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Rodbinsko deblo in Linux

  Življenje mineva s svetlobno hitrostjo. Prehitro. Ko se tega zavemo, je navadno že prepozno. Mladi mislijo, da je še vse pred njimi, starejši ravno nasprotno. Čim več pomladi ima človek za seboj, tem več mejnikov je že preživel. Krsti, birme, poroke, rojstva, smrti, ločitve. Zdaj so tu, že naslednji hip jih ni. Na tej poti vsakega od nas pričaka trenutek, ko si zaželimo vsaj nekaj od tega shraniti in zapustiti zanamcem.

  Objavljeno: 26.1.2010 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Cesarjeva pekarna

  Že dvanajst let mineva, kar se je na trgu pojavil program za peko CD nosilcev, Nero Burning ROM, in kar hitro upravičil ime slovitega rimskega vladarja. Z brezhibnostjo, enostavnostjo in enormno količino zmožnosti je iz sprva težavnega opravila naredil preprosto, samoumevno, vsakdanjo nalogo, ki jo lahko uspešno izvede prav vsak uporabnik Oken. Uslugo bi Nero rad ponovil operacijskemu sistemu Linux.

  Objavljeno: 26.1.2010 | Kategorija: Preizkusiveč