Teme - linux

 • Parni stroji na CES

  Po nedavni predstavitvi novega operacijskega sistema SteamOS, namenjenega predvsem igričarjem, se je letos na sejmu CES predstavilo kar nekaj računalnikov, namenjenih prav njemu. SteamOS je plod podjetja Valve, ki stoji za izredno popularno spletno tržnico z igrami, Steam. Zasnovan je na Linuxu, je povsem brezplačen, deloval pa bo tako na cenejših računalnikih, ki bodo tekmovali z igralnimi konzolami, kot tudi na resnejših, igričarskih namiznih modelih. Predstavljeni računalniki se po napovedanih cenah gibljejo od 500 pa do 6000 ameriških dolarjev.

  Objavljeno: 9.1.2014 12:00 | Teme: CES 2014, linux, operacijski sistem
 • Dvojni zagon na Nexus napravah

  Canonical so uporabnike Nexus naprav v božičnem času obdarovali s programskim orodjem, ki interesentom omogoča lažji dvojni zagon njihovih elektronskih ljubljenčkov. Mobilna distribucija Ubuntu Linuxa je tako na voljo sleherniku. Prva različica, ki za zdaj deluje le s telefonom Nexus 4, Androidu prepiše obnovitveni razdelek in na vsak sistem, tako Ubuntu kot Android (4.2 ali več) doda preprost pripomoček za prehajanje med obema. Namestitvi Linuxa in novega zaganjalnika zahtevata 2,4 GB prostora ter terminalsko orodje Android Debug Bridge za povezavo s PCjem, preko katerega postopek poteka. V kratkem lahko pričakujemo tudi podporo telefonu Samsung Galaxy Nexus ter tablicama Nexus 7 in 10.

  Objavljeno: 27.12.2013 05:00 | Teme: android, linux
 • Valve se je pridružil Linux fundaciji

  Podjetje Valve, ki se ukvarja z založništvom računalniških iger, se je pridružilo Linux fundaciji, katere člani so med drugim tudi HP, IBM, Intel in Samsung. Podjetje, sicer najbolj znano po programu za spletno distribucijo iger, imenovanem Steam, je pred nedavnim napovedalo linijo lastnih računalnikov. Ti se bodo imenovali Steam Machines, nameščena pa bo prirejena različica Linuxa, imenovana SteamOS. Naprave naj bi tekmovale tako s klasičnimi igričarskimi računalniki kot z igralnimi konzolami, prišle pa naj bi tekom leta 2014.

  Objavljeno: 6.12.2013 08:00 | Teme: igre, linux
 • Linux in Nvidia kot pes in mačka

  Odnosi med Linuxom in proizvajalci različne strojne opreme so bili v preteklosti redkokdaj vzorni in čeprav se stanje počasi izboljšuje, prinaša uporaba marsikaterega izdelka v Linuxu še vedno znatno slabšo uporabniško izkušnjo. A razmere se popravljajo. Poseben primer pa je Nvidia, ki je donedavna Linuxovo skupnost trmasto ignorirala (to ne pomeni, da gonilnikov ni bilo!), prejšnji mesec pa so ploščo obrnili in začeli razkrivati pomembno dokumentacijo. Ta teden pa so spet malo spremenili politiko in nekaj funkcij iz gonilnikov za Linux izbrisali.

  Objavljeno: 7.10.2013 06:00 | Teme: nvidia, linux
 • IBM vlaga milijardo v odprto kodo

  IBM-ov podpredsednik Brad McCredie je včeraj na LinuxConu v New Orleansu najavil, da bo podjetje v odprto kodo vložilo milijardo dolarjev. V naslednjih štirih do petih letih bodo s tem denarjem podprli Linux in sorodno odprtokodno programsko opremo za uporabo na strežnikih Power.

  Objavljeno: 18.9.2013 06:00 | Teme: linux
 • Ubuntu Edge ni bil uspešen      

  Canonical, podjetje, ki stoji za uspešno Linux distribucijo Ubuntu, po enem mesecu nabiranja stredstev (crowdsourcing) prek servisa Indiegogo ni doseglo svojega cilja – 32 milijonov dolarjev. Tako vsoto so ocenili kot dovoljšno za proizvodnjo pametnega telefona, ki bi ga poganjal Ubuntu, vendar se je na koncu v malho nateklo »le« 12,8 milijona dolarjev. Slednje je sicer vseeno odličen dosežek, vendar končnega izdelka vseeno ne bo.

  Objavljeno: 24.8.2013 | Teme: linux
 • Poletna šola računalništva

  Fakulteta za računalništvo in informatiko tudi letošnje poletje vabi osnovnošolce, dijake in študente na brezplačne računalniške delavnice.

  Objavljeno: 22.5.2013 05:00 | Teme: programiranje, android, linux
 • Zadnji Ubuntu

  Canonical je objavil zadnjo različico Linux distribucije Ubuntu, ki je namenjena zgolj računalnikom. Že naslednja bo namreč vsebovala mobilni del Ubuntu Touch, ki je zaslužen tudi za večino sprememb v pravkar izdani namizni verziji 13.04. Gre za zadnji postanek na poti k dotiku in skupni prihodnosti znotraj enega (eko)sistema. Osnovna ideja je operacijski sistem, ki se brez težav prilagodi različnim napravam, ne glede na njihovo strojno opremljenost. Razvoj za mobilne naprave je zadnji namizni različici prinesel hitrejši zagon, boljše upravljanje s pomnilnikom ter manjšo porabo energije, ki je bodo veseli lastniki prenosnikov. Uporabniški vmesnik je na prvi pogled enak, kot v prejšnji različici, pridodana je le kopica drobnih izboljšav, ki prispeva k splošnemu občutku spoliranosti.

  Objavljeno: 26.4.2013 05:00 | Teme: linux, operacijski sistem
 • Linuxove možnosti

  Linux že po svoji odprtokodni duši zahteva od razvijalske skupnosti čim večjo raznolikost. Poleg izbire distribucije tega operacijskega sistema je treba izbrati še namizno okolje, ki dodatno razširi Linuxov potencial.

  Objavljeno: 23.4.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Maj 2013 | Teme: linux
 • Microsoft zaklepa računalnike

  Evropa zopet benti proti Microsoftu. Tokrat so na vrsti španski uporabniki odprte programske opreme, ki velikana iz Redmonda obtožujejo, da z Windows 8 onemogoča druge operacijske sisteme. Osem tisoč glavi skupini Linux razvijalcev Hispalinux gre v nos mehanizem The Unified Firmware Interface Secure Boot (UEFI), za katerega Microsoft trdi, da je del varnostne politike osmih Oken. Uporabnik brez posebnega digitalnega ključa na računalnik z Windows 8 ne more namestiti drugega operacijskega sistema. Hispalinux na štirinajstih straneh, poslanih na naslov Evropske komisije, trdi, da je sicer industrijski standard v Microsoftovih rokah močno orožje v velikanovem boju proti odprti programski opremi. Z zaščito UEFI so Okna najmanj nevtralna v vsej svoji, v tem oziru ne ravno bleščeči zgodovini. Za omejevanje izbire spletnega brskalnika so Američani Evropski uniji že plačali dobre pol milijarde evrov, koliko jih bo stala poteza z zaščito UEFI, ki nadzor nad sistemom iz rok uporabnika da proizvajalcu strojne opreme ter razvijalcu privzetega operacijskega sistema, bomo šele videli.

  Objavljeno: 28.3.2013 05:00 | Teme: microsoft, linux

Monitor na Facebooku

Monitor TV na YouTube

WgtTlaQnT-o

 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji