Teme - internet

 • Singapur bo javnim uslužbencem ugasnil internet

  Singapurska vlada se je odločila, da bodo vsem svojim uslužbencem v državni upravi prihodnje leto onemogočili dostop do interneta na delovnem mestu. Najavljena sprememba politike je že povzročila val nejevere in ogorčenja, a za zdaj sprememb ni na vidiku.

  Objavljeno: 9.6.2016 05:00več
 • Internetni velikani proti sovražnemu govoru

  Na pobudo Evropske komisije za pravosodje so velikani računalniške industrije, med katerimi najdemo Microsoft, YouTube (Google), Twitter in Facebook, obljubili, da bodo iz svojih storitev za javno pogovarjanje, kot so družabna omrežja, umaknili vsakršno sled sovražnega govora v roku 24 ur od prijave.

  Objavljeno: 1.6.2016 01:00več
 • Najhitrejša podatkovna povezava med Evropo in ZDA doslej

  Microsoft in Facebook sta objavila načrte za izgradnjo najzmogljivejše podatkovne povezave med Evropo in ZDA doslej. Gre za podmorski kabel, ki bo potekal iz mesta Bilbao na severu Španije pa do zvezne države Virginia v ZDA. Projekt bo vodila španska Telefonica, ta bo neuporabljene kapacitete kasneje tudi tržila drugim strankam.

  Objavljeno: 27.5.2016 09:00več
 • Netflix preizkuša zmogljivost internetne povezave

  Pretočni ponudnik filmov in serij, ki je od letos na voljo v Sloveniji, je znan po kakovosti predvajanih vsebin. Med drugim ponuja tudi sliko z ločljivostjo 4K, zato je logično, da je obseden z zmogljivostjo internetne povezave. Uporabniku po novem s spletno stranjo Fast.com omogoča kjerkoli na svetu hitro in učinkovito preverjanje prepustnosti spletne pipice tako na mobilnih kot stacionarnih povezavah. Test je hiter in preprost. Na strani ni oglasov, vtičnikov in podobne šare, testiranje je samodejno, brez posredovanja uporabnika. Ker test postreže zgolj z osnovnim podatkom o hitrosti prenosa k uporabniku, kar zadostuje za ugotavljanje vzroka težav z Netflixom, bodo zahtevnejši obiskovalci veseli povezave z bolj znanim in zmogljivim SpeedTestom.

  Objavljeno: 20.5.2016 08:00več
 • Arnes ukinja klicni dostop do interneta

  Hiter dostop do interneta je danes stalnica vsakdanjika. Z njim so opremljeni skorajda vsi slovenski uporabniki spleta. Redke niso več niti optične in mobilne LTE povezave, zato si je težko predstavljati, da obstajajo ljudje, ki se zadovoljijo s klicnim / modemskim internetom. Ker jih je kljub relativno dobri slovenski povezanosti na splet še vedno precej, vsi večji ponudniki dial-up dostop ponujajo naprej. Do kdaj ni znano, a pojavil se je prvi, ki bo tradicijo prekinil. Arnes bo s 1. junijem modemski dostop, ki ga uporablja približno 40 njihovih uporabnikov, ukinil.

  Objavljeno: 18.5.2016 12:00več
 • Netflix spreminjal kakovost prikazane vsebine glede na omrežje

  V ZDA so odkrili, da Netflix samovoljno prilagaja kakovost pretočnega videa glede na mobilno omrežje, v katerem se uporabnik nahaja. Afero je zakuhal direktor operaterja T-Mobile John Legere, ki je z izjavo, da je v njihovem omrežju celo optimizirani Netflix boljše kakovosti kot pri AT&Tju in Verizonu, podžgal uporabnike, da so zadevo preverili s stotino testov. Ugotovili so, da ima Legere prav! Takoj so se porajala vprašanja, ali nismo ob vsem govoru o nevtralnosti interneta, kjer so bili pod drobnogledu operaterji, pozabili na ponudnike vsebin? Netflix, sicer velik zagovornik nevtralnosti interneta, je omejevanje priznal in ga obrazložil s spletnim zapisom, kjer pravi, da je v omenjenih omrežjih hitrost zmanjšal v prid uporabnikom, da ne bi na koncu meseca imeli prevelikega računa.

  Objavljeno: 26.3.2016 08:00več
 • Največ mobilnih podatkov prek omrežja Simobil

  Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) je v zadnjem četrtletju 2015 izvedla raziskavo o opravljenem podatkovnem prometu v mobilnih širokopasovnih omrežjih. Ugotovili so, da se uporaba mobilnih podatkovnih storitev povečuje, uporabnikov je že 40 odstotkov. Enako se je povečal strošek povprečnega gospodinjstva, skupen izdatek za mobilne podatkovne storitve je znašal 29 evrov. Čeprav po številu uporabnikov mobilnega širokopasovnega dostopa med ponudniki še vedno vodi Telekom Slovenije, ga je konec leta po količini prometa prehitel Simobil. Slednji je promet iz zadnje četrtine leta 2014 iz 34 povečal na 43,8 odstotkov.

  Objavljeno: 26.2.2016 08:00več
 • Googlovi droni za internet 5G

  The Guardian je razkril nov skrivni projekt podjetja Google. Gre za Project Skybender, ki bo s pomočjo solarnih dronov Zemljo omrežil z internetom 5G. Google že testira milimetrske radijske valove, ki naj bi bili pri prenašanju podatkov štiridesetkrat hitrejši od tehnologije LTE. Prednosti svežega pristopa so v nenasičenem spektru, medtem ko je v mobilnem omrežju danes prevelika gneča, da bi se lahko nadejali večjih hitrosti v prihodnosti. Brez slabosti milimetrski radijski valovi niso, največjo težavo predstavlja krajši domet, signal na daljavo precej izgubi na moči in se z mobilnim ne more primerjati. Google težavo rešuje s pomočjo dronov Solara 50, s katerimi trenutno premagujejo omejitve v ameriški zvezni državi Nova Mehika.

  Objavljeno: 31.1.2016 10:00več
 • T-Mobile potrdil načrtno upočasnitev video strani

  Ameriški T-Mobile je potrdil izredno sporno prakso, ki je proti načelom spletne nevtralnosti. Uporabnikom, ki so se prijavili na podatkovni paket, imenovan Binge On video, upočasnijo povezavo do strani nekaterih strani za predvajanje videa, med drugimi tudi YouTube. Gre seveda za strani, ki ne sodelujejo v programu Binge On.

  Objavljeno: 8.1.2016 10:00več
 • Ali se obeta zamenjava vodstva Yahooja?

  Preporod družbe Yahoo pod taktirko karizmatične Marisse Mayer ne gre po načrtih. Vse več velikih delničarjev poziva upravni odbor, da zamenja vodstvo in taktiko sanacije družbe, ki kljub številnim ukrepom še naprej izgublja položaj na trgu, predvsem pa vrednost na borzi.

  Objavljeno: 17.12.2015 01:00več
ph