Teme - internet

 • Polovica "darkneta" legalna

  O temnem internetu (darknetu) krožijo številni miti in legende, ki smo jih odstirali tudi že v naši reviji. V Teribum Labs so izvedli temeljito raziskavo in ugotovili, da je približno polovica vsebin na darknetu legalnih. Podatki so zbrali s sistemom Matchlight, ki ga uporabljajo za spremljanje prometa na darknetu, in svojimi pajki, ki so plazili po darknetu.

  Objavljeno: 4.11.2016 05:00več
 • Trump ima v lasti več tisoč posmehljivih domen

  Dandanes je registracija domen tako poceni, da podjetja in različne ustanove navadno pokupijo več deset ali sto domen, ki so vsaj malo povezana z njihovim imenom. Na ta način preprečijo, da bi do domen prišli šaljivci ali izsiljevalci, ki bi nanje postavili žaljivo ali kako drugače neprimerno vsebino. Med te domene sodijo tudi takšne s posmehljivim in žaljivimi imeni.

  Objavljeno: 3.11.2016 05:00več
 • Polovica spletnega prometa šifriranega … skoraj

  Davno so minili časi, ko je bilo šifriranje le za tiste, ki želijo kaj skriti, ali izjemoma za spletne nakupe. Danes gre trend v smer šifriranja vsega spletnega prometa in elektronske pošte, ker se le tako lahko vsaj deloma zaščitimo pred vohunjenjem in hekerji. Minuli vikend je bila zato pomembna prelomnica, saj je bila več kot polovica prometa v Firefoxu šifrirana (HTTPS), so sporočili iz Mozille.

  Objavljeno: 17.10.2016 05:00več
 • Ukinitev brezplačnega Volja.net FTPja

  Pred petnajstimi leti je v Sloveniji trg spletnih ponudnikov resno zamajala Volja.net, podjetje je medtem že nekajkrat zamenjalo lastnika. Sedanji lastniki, podjetje Telemach, pa ukinjajo tudi zadnje še aktivne storitve. Tako so na spletni strani objavili, da bo s prvim oktobrom prenehal delovati storitve, dosegljive na user.volja.net in ftp.volja.net. Domene ne bodo več dosegljive, vse uporabniške in druge vsebine pa bodo izbrisane. Uporabnike pozivajo, da pred navedenim datumom prekopirajo svoje vsebine.

  Objavljeno: 26.9.2016 13:00več
 • Severna Koreja ima 28 spletnih mest

  V najbolj zaprti državi na svetu imajo internet, a je njegova uporaba omejena le na najvišje uradnike, saj imajo za celotno državo le 1024 IP-naslovov. Pod svojo vrhovno domeno .kp imajo pičlih 28 spletnih mest, pa smo izvedeli sedaj zaradi napake pri konfiguraciji njihovih strežnikov. Doslej smo lahko namreč le ugibali, da splet v Severni Koreji ni prav razširjen, a točnih številk nismo imeli.

  Objavljeno: 22.9.2016 12:00več
 • Evropsko sodišče: objavljanje povezav skoraj vedno nezakonito

  Evropsko sodišče (ECJ) je razsodilo, da same spletne hiperpovezave do nezakonitih avtorsko zaščitenih vsebin niso nezakonite, a to le v izjemno ozkem krogu okoliščin, torej če so izpolnjeni številni pogoji. Tako lahko povzamemo sodbo, ki jo je ECJ sprejelo v primeru, ki je tja priromal iz Nizozemske.

  Objavljeno: 19.9.2016 11:10več
 • Kršenja nevtralnosti interneta ni bilo

  Januarja 2015 je Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) odločila, da naši mobilni operaterji kršijo načelo nevtralnosti interneta, ki (poenostavljeno povedano) določa, da operater/ponudnik interneta ne sme privilegirati nobene podatkovne storitve, da morajo biti vsi tipi prometa enakovredni. Operaterji so namreč ponujali storitve Deezer in video HBO Go (Telekom), Hangar Mapa (Simobil), mobilna televizija Mobia TV (AMIS) in Tuškabina (Tušmobil), podatki, ki so jih uporabniki porabili zanje, pa se niso šteli v skupno kvoto podatkov, ki so jo imeli uporabniki zakupljeno. S tem so sicer uporabnikom olajšali uporabo le teh, vendar so hkrati v neenakopraven položaj postavili konkurente (Google Play Movies&TV, Dropbox…).

  Objavljeno: 26.7.2016 11:00več
 • Münchenski napadalec pištolo naročil v temnem internetu

  Nemški mediji pišejo, da so preiskovalci nedavnega strelskega pokola v Münchnu dognali, da si je storilec orožje priskrbel v temnem internetu (darknetu). Zaradi tega so se že pojavili politični pritiski, da bo treba darknet bolje nadzorovati.

  Objavljeno: 25.7.2016 05:00več
 • Povprečna hitrost dostopa do interneta je 6,3 Mb/s

  Podjetje Akamai je sporočilo najnovejšo statistiko glede stanja razvitosti in doseženih hitrosti v internetu. V prvem četrtletju letošnjega leta so zabeležili na svetovnem nivoju v 12% rast hitrosti prenosa podatkov, ki znaša v povprečju trenutno 6,3 Mb/s.

  Objavljeno: 1.7.2016 01:00več
 • DTN, Internet za vesolje

  Internetni protokoli so bili zasnovani za uporabo na našem planetu in večinoma predvidevajo, da so vse vmesne točke med prejemnikom in pošiljateljem aktivne za uspešen prenos podatkovnih paketov.

  Objavljeno: 28.6.2016 01:00več