Teme - internet

 • Zemanta pridobila dodatni kapital

  Najbolj uspešno slovensko start-up podjetje, Zemanta, je pridobilo dodatna dva milijona dolarjev tveganega kapitala, ob tem pa tudi novega glavnega izvršnega direktorja. Slednji je postal Todd Sawicki, ki je doslej imel vlogo predsednika podjetja, pred tem pa je delal pri podjetju Cheezburger . Novi kapital je prišel s strani vlagateljev Union Square Ventures in Social Starts.

  Objavljeno: 6.11.2013 09:00 | Teme: internet
 • Prihaja anonimna e-pošta Dark Mail

  Zaradi razkritij prisluškovanja NSA sta prenehali delovati dve storitvi, ki sta ponujali varen in anonimen elektronski predal za pošto: Lavabit in Silent Circle (slednji sicer še ponuja ostale storitve). Lavabit je ustanovitelj ugasnil, ker je FBI od njega zahteval šifrirni ključ, Silent Circle pa je svojo e-poštno storitev ukinil preventivno. Toda podjetji nista stali križem rok, marveč sta stopili skupaj in predstavili odgovor. Dark Mail Alliance bo še varnejša elektronska pošta.

  Objavljeno: 1.11.2013 06:00 | Teme: internet, e-pošta
 • Prve nelatinične vrhnje domene

  ICANN je začel uvajati nove generične vrhnje domene na internetu, ki so jih izbrali na lani končanem razpisu. Prve štiri vrhnje domene so oživili včeraj, in sicer gre za nelatinične zapise. Dve domeni sta v cirilici, ena v kitajskih pismenkah, ena pa v arabski abecedi. Nove domene so  شبكة  (splet v arabščini), 游戏 (igra v kitajščini) ter онлайн in сайт, ki sta le prepis izposojenk online in site v cirilico. To niso prve nelatinične vrhnje domene, saj že imamo nekaj državnih dvoznakovnih v lokalnih zapisih (recimo Kitajska in Rusija), gre pa za prve generične nelatinične vrhnje domene.

  Objavljeno: 25.10.2013 06:00 | Teme: internet
 • Zaradi strahu pred NSA padel ponudnik VPN-ja

  Priljubljena ameriška storitev CryptoSeal VPN je prenehala ponujati svoje usluge domačim uporabnikom, in to iz istih razlogov kakor Lavabit. Ker lahko NSA prek sodišče skrbnike strani prisili v razkritje šifrirnih ključev, s čimer bi se upravljavec strani izneveril svojim strankam, ki jim je obljubil zasebnost in anonimnost, so prenehali poslovati s fizičnimi osebami in nepovratno izbrisali vse pripadajoče podatke.

  Objavljeno: 23.10.2013 06:00 | Teme: internet
 • NSA pozna vaše partnerje, prijatelje in sovražnike

  Kljub temu da je afera Snowden že kar nekoliko odmaknjena, v javnost še vedno curljajo podatki, ki kažejo, kaj vse o uporabnikih interneta in drugih telekomunikacijskih sredstev ve NSA zaradi prisluškovanja. Zadnja razkritja kažejo, da je NSA za ljudi gradila obsežne grafe socialnih povezav. Nekateri zaposleni v NSA pa so mimo standardnih protokolov izkoriščali službene zmogljivosti za vohunjenje za nekdanjimi zakonci in partnerji.

  Objavljeno: 30.9.2013 06:00 | Teme: internet
 • NASA razvija vesoljski širokopasovni internet z laserji

  V vesolje pošiljamo nadvse napredne satelite, roverje in znanstvene instrumente, ki merijo najrazličnejše parametre, a en del vseh teh naprav ostaja enak. Komunikacija z Zemljo se izvaja prek radijskih valov, ki sicer potujejo precej daleč, a so omejeni z nizko prepustnostjo. Zato NASA razvija nov sistem komunikacij, ki se imenuje LLST (Lunar Lasercom Space Terminal), s katerim želijo v prihodnjem desetletju povečati pasovno širino komunikacije po vesolju za več velikostnih razredov.

  Objavljeno: 9.9.2013 12:00 | Teme: internet
 • Botnet početveril rabo Tora

  Tor je zelo priročno omrežje v internetu, ki nam omogoča praktično popolnoma anonimno brskanje. Uporaba Tora je brezplačna in dostopna vsakomur, predvsem pa ni prepovedana (več o tem v našem članku). Kljub temu je uporabnikov Tora sorazmerno malo, tam okoli pol milijona. Potem pa je konec avgusta njihovo število nenadoma začelo sunkovito rasti in do danes preseglo že dva milijona. Kaj se dogaja? Trenutno najverjetnejša razlaga je botnet Mevade.A.

  Objavljeno: 6.9.2013 06:00 | Teme: virus, internet, internet
 • Google mrknil, internetni promet 40 % nižji

  Mogoče niste niti opazili, ampak ta konec tedna so bile Googlove storitve pet minut nedosegljive. Med 0.52 in 0.57 uro v nedeljo zjutraj po slovenskem času je bil nemogoč dostop do YouTuba, Gmaila in ostalih Googlovih storitev. In tako smo dobili najlepšo demonstracijo, koliko internetnega prometa ustvari Google – promet po internetu se je ta čas skrčil za 40 odstotkov.

  Objavljeno: 19.8.2013 17:30 | Teme: google, internet
 • Adobe Photoshop samo še za naročnino

  Adobe je izpolnil napovedi in objavil novo generacijo priljubljenih obljubljenih orodij, ki pa je odslej dosegljiva le v zameno za redno mesečno oziroma letno naročnino. Programi, kot so Photoshop, Premiere Pro, Illustrator, InDesign, Dreamweaver in After Effects so odslej na voljo le v okviru oblačne storitve Creative Cloud in jih ni mogoče kupiti, kot doslej.

  Objavljeno: 19.6.2013 01:00 | Teme: Adobe, internet
 • Vohunijo tudi Britanci

  Ob aferi množičnega razkrivanja zasebnih podatkov s strani internetnih velikanov na zahtevo ameriških državnih agencij, je na plan prišla tudi podobna, če ne celo hujša prisluškovalna zadeva, ki so jo storili v Veliki Britaniji. Britanski dnevnik The Guardian je prišel do podatkov, po katerih je britanska agencija GCHQ, ekvivalent ameriške varnostne agencije NSA, močno prisluškovala sodelujočim delegatom srečanja G20, ki so ga priredili v Londonu leta 2009.

  Objavljeno: 19.6.2013 01:00 | Teme: internet

Monitor na Facebooku

Monitor TV na YouTube

WgtTlaQnT-o

 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji