Teme - internet

 • Netflix dominira spletni prenos

  Sodeč po novem poročilu podjetja Sandvine prestavlja Netflix, vse bolj popularna storitev za pretočni video, tudi do 34 odstotkov spletnega prenosa v smeri k uporabnikom. Pri tem je na drugem mestu navadno brskanje po spletu (13 odstotkov), šele nato deljenje datotek (slabih sedem odstotkov), med ponudniki pretočnega videa je drugi, Amazonov Prime Instant Video, daleč zadaj, predstavlja slaba dva odstotka prenosa. Seveda so te številke drugačne za prenos v smeri od uporabnikov proti spletu, vseeno pa gre za presenetljive podatke.

  Objavljeno: 15.5.2014 13:00več
 • Kako zaslužiti s tišino

  Nekateri pravijo, da so spletne trgovine z glasbo in spletni servisi za poslušanje glasbe uničile glasbeno industrijo, drugi (glasbeniki) se jim skušajo prilagoditi, tretji jih poskušajo izkoristiti, tudi na zelo nenavadne načine.

  Objavljeno: 9.5.2014 10:00več
 • Veliki za nevtralnost interneta

  Skupina ameriških tehnoloških velikanov, med njimi so Amazon, eBay, Facebook, Google, Microsoft, Netflix, Twitter in Yahoo, je predstavila javno pismo ameriškemu regulatorju FCC s katerim se zavzema za nevtralnost interneta oz. za nediskriminiran dostop do le tega za vse uporabnike in za vsa podjetja.

  Objavljeno: 9.5.2014 09:00več
 • Do konca leta 3 milijarde uporabnikov interneta

  V najnovejšem poročilu, ki ga je mednarodno telekomunikacijsko združenje ITU, ki deluje v okviru Združenih narodov, so zapisali, da bo še letos na svetu 3 milijarde uporabnikov, ki so internet uporabljali v zadnjih treh mesecih. Dve tretjini teh bo iz držav v razvoju, tam pa je pričakovana tudi največja rast.

  Objavljeno: 8.5.2014 10:00več
 • Bo Chrome odpravil URL-je?

  V najnovejši verziji brskalnika Chrome Canary je Google odstranil enega izmed najosnovnejših sestavnih delov interneta – spletni naslov (URL). Kaj to pomeni?

  Objavljeno: 6.5.2014 06:00več
 • Par pametnih stikal

  Pred meseci smo predstavili pametno hišo s pametno napeljavo, ki je omogočala opravljanje marsikatere naloge avtomatsko ali na daljavo. Toda izvedba pametne napeljave je podvig, primernejši za novogradnje, zahteva pa tudi veliko aktivnega sodelovanja lastnika in načrtovalca.

  Objavljeno: 22.4.2014 | Kategorija: Dosjeveč
 • Ko računalnik ni dovolj

  Strokovnjaki napovedujejo, da nas v naslednjih letih čaka nova revolucija, ki se po obsegu lahko meri z velikostjo in razširjenostjo interneta. Tokrat ne bodo v ospredju ljudje ali računalniki, temveč naprave, ki jih praviloma ne dojemamo kot računalniško tehnologijo. Govorimo o pametnih avtomobilih, merilnikih elektrike, športnih zapestnicah, gospodinjskih aparatih in številnih drugih napravah s tipali, seveda povezanih med seboj in v internet. Menda jih bo skupaj nekajkrat več, kot je danes vseh povezanih računalnikov v svetovnem somrežju. Te naprave odpirajo nove možnosti načina rabe in kakovosti življenja, a obenem prinašajo tudi nove nevarnosti in odvisnosti, ki jih danes lahko le slutimo, dojemamo pa še ne v celoti. Dobrodošli v internetu stvari.

  Objavljeno: 22.4.2014 | Kategorija: Dosjeveč
 • Evropa hoče zaprt internet, ZDA besne

  Ameriška agencija za trgovino (USTR) je konec minulega tedna izdala poročilo o spoštovanju trgovinskih sporazumov na področju telekomunikacij, v katerem je pošteno okrcala Evropo zaradi njenih želja po lastnem internetu. ZDA poudarjajo, da bi lahko kakršnikoli ukrepi v tej smeri povzročili neupravičeno izključevanje tujih ponudnikov storitev.

  Objavljeno: 9.4.2014 05:00več
 • EU: čez poldrugo leto konec mobilnega gostovanja

  Danes se je zelo približal dan, ko bodo klici v vseh državah EU pri istem operaterju stali enako. Evropski parlament je z 534 glasovi za in 25 proti sprejel reformo telekomunikacijske zakonodaje, ki ukinja mobilno gostovanje in prinaša nevtralnost interneta.

  Objavljeno: 3.4.2014 18:00več
 • Lama vstala od mrtvih, Radionomy kupuje Winamp

  Očitno Winamp vendarle ne bo umrl, čeprav ga AOL ne bo več razvijal. Kupil ga bo belgijski Radionomy, čeprav ni jasno, kaj bo z njim storil.

  Objavljeno: 5.1.2014 06:00več