Teme - google

 • Google TV, tretji poizkus

  Platforma Google TV je bila doslej ena manj uspešnih projektov spletnega velikana, vendar ga to ne odvrača, da bi jo razvijali naprej. Na sejmu CES bodo tako predstavili že tretjo generacijo platforme in operacijskega sistema, ki je mišljen za rabo v internetno povezanih televizorjih.

  Objavljeno: 26.12.2012več
 • Google Maps na steroidih

  Ste med uporabniki, ki menijo, da so Googlovi zemljevidi in spremljajoče storitve med najboljšimi na svetu? Niste? Pomislite še enkrat. V nadaljevanju vam predstavljamo več deset funkcij Google Maps, Google Earth in Street View, ki vam bodo odkrile novo dimenzijo zmogljivosti interaktivnih zemljevidov in spletnih storitev.

  Objavljeno: 18.12.2012 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Slajši želejček

  Jesen prinaša nove Googlove naprave znamke Nexus. Seveda jih tudi tokrat spremlja osvežen operacijski sistem. Če je Android lani s številko štiri odrasel in z različico 4.1, ki je izšla poleti, zgladil še zadnje gube, bo z novo iteracijo umiril stvari in počakal, da ga dohitijo izdelovalci telefonov, ki s svojimi preoblekami niso zmogli dosedanjega tempa. Kljub temu novi Jelly Bean ni brez besed. Poglejmo, kaj ima povedati.

  Objavljeno: 18.12.2012 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Google opušča sinhronizacijo (Microsoftovih) naprav

  Google je na seznam storitev za odstrel v okviru zimskega čiščenja uvrstil tudi pripomoček Google Sync, ki je doslej med drugim predstavljal edino vez z Microsoftovim protokolom Exchange ActiveSync in lajšal delo s storitvami spletnega velikana lastnikom "tujih" mobilnih naprav.

  Objavljeno: 17.12.2012več
 • Ray Kurzweil prihaja v Google

  Znani izumitelj in futurist Ray Kurzweil se je sredi decembra pridružil podjetju Google, kjer bo imel naziv direktor inženiringa. Kurzweil je že leta 1965 napisal prvo skladbo s pomočjo računalnika, kasneje zaslovel z elektronskimi klaviaturami in postal tako rekoč oče optične razpoznave besedil (OCR), razpoznave in sinteze govora. Z vsemi izumi je seveda lepo obogatel in se posvetil vprašanjem prihodnosti, med drugim kako podaljšati človeško življenje. Leta 1999 je napovedal avtomobile, ki bodo sami vozile in telefone, ki bodo znali odgovarjati na zastavljena vprašanja. Oboje sta temi, ki sta še kako pri srcu lastnikom družbe Google.

  Objavljeno: 15.12.2012več
 • Google Maps spet na iOS

  Po tem, ko je Apple samovoljno odstranil prvotno prednaloženi zemljevid Google Maps iz operacijskega sistema iOS 6, se zdaj ta vrača na to priljubljeno platformo, bogatejši kot prej. Google je pravkar objavil različico za telefone iPhone, ki je narejena povsem na novo in med drugim prinaša hitrejši vektroski prikaz, podporo za 3D, ulični pregled StreetView, lokalni iskalnik in morda najbolj iskano zadevo doslej - navigacijo z govorjenimi navodili.

  Objavljeno: 13.12.2012več
 • Google Now tudi za Chrome

  Vse kaže, da bomo Google Now, priljubljeno aplikacijo za začetno stran, ki prikazuje najbolj aktualne informacije, kmalu srečali tudi v brskalniku Chrome. Google Now je na platformi Android postala najbolj priljubljena rešitev za opozorila, pa naj gre za zmenke zapisane v koledarju, vremensko napoved, zadnje športne rezultate ali urnik letalskih letov. Razvijalci projekta Chromium, odprtokodne različice brskalnika Chrome, so namreč nedavno dodali celotno potrebno orodje, za prikaz obvestil v brskalniku, seveda na različnih operacijskih sistemih. Zato najbrž funkcionalnost ni daleč od tega, da jo bomo srečali tudi na namiznih računalnikih in prenosnikih.

  Objavljeno: 10.12.2012več
 • Googlove Aplikacije niso več zastonj

  Google je potihoma ukinil brezplačne storitve Apps. Orodja, ki med drugim vključujejo elektronsko pošto, koledar, urejevalnik besedila, preglednic in predstavitev, bodo poslej na voljo zgolj proti plačilu. Tudi manjša podjetja, z manj kot deset zaposlenih, bodo za Googlove storitve Apps letno plačevala 50 ameriških dolarjev po uporabniku. Resda je v kupčijo vključena 24-urna telefonska pomoč, 25 GB oblačnega prostora na plačnika in skoraj 100 % garancija za neprekinjeno delovanje, vendar sprememba boli, saj smo Aplikacije v preteklosti s pridom uporabljali. V tekoči številki revije Monitor smo si na primer ogledali, kako vanje spraviti slovensko spletno domeno. Posamezne aplikacije spletnega velikana (Gmail, Calendar, Docs, Drive, …) so še vedno brezplačne, prav tako ostajamo obstoječi uporabniki Apps priskledniki še naprej, onemogočen je žal pritok novih članov in vprašanje časa je, kdaj bomo na drugi strani vrat pristali tudi mi.

  Objavljeno: 7.12.2012več
 • Privatni Google Play

  Google je tržnico Play odprl za zasebno rabo. Stranke spletnega paketa Google Apps lahko interne aplikacije poslej razpečujejo znotraj lastnega kanala priljubljene mobilne trgovine. Upravitelj domene na nadzorni plošči Google Apps pod Organizations & Users / Services možnost posameznikom vklopi z uporabo nastavitve Google Play Developer Console. Nad organizacijo in pravicami dostopa ima popolni nadzor. Za dodajanje aplikacij je potrebna registracija razvijalca, medtem ko do internih aplikacij dostopajo vsi, ki se na tržnico prijavijo z elektronskim poštnim naslovom domene. Kako slovensko domeno spraviti v ameriški oblak, si preberite v tekoči številki revije.

  Objavljeno: 5.12.2012več
 • Bogatejši Android Gmail

  Google je posodobil poštnega odjemalca za operacijski sistem Android 4.0 ali več. Novi Gmail na telefone in tablice prinaša arhiviranje sporočil s potegom prsta, spreminjanje velikosti prikazanega besedila z znano gesto ščipanja in raztegovanja, dodajanje fotografij in video posnetkov neposredno v sporočilo, udobnejši predogled pri pripenjanju zunanjih slikovnih elementov in številne druge izboljšave ter popravke. Nadgradnja, ki nosi številko 4.2.1, je na tržnici Play že na voljo.

  Objavljeno: 4.12.2012več