Teme - firefox

 • Firefox z dodatkom za testiranje novih zmožnosti

  Spletni brskalnik Firefox prihajajoče zmožnosti običajno najprej ponudi v eksperimentalnih različicah. Tokrat so se njegovi razvijalci odločili za drugačen pristop in tri funkcije vgradili v dodatek Test Pilot, ki so ga pri Mozilli prvič uporabili že leta 2009, ko so zbirali podatke o načinih rabe spletnega brskalnika. Novosti lahko testira slehernik z običajno različico Firefoxa.

  Objavljeno: 11.5.2016 08:00 | Teme: Mozilla, firefox
 • Izšel je 64-bitni Firefox za okolje Windows

  Firefox, kot eden od vodilnih brskalnikov za osebne računalnike, je bil doslej na voljo zgolj v 32-bitni različici. Tekmeci so že zdavnaj prešli na 64-bitne različice, ki boljše izkoriščajo sodobne procesorje in zmogljivosti strojne opreme. Kako pozen je ta korak za Mozillo priča nedavna odločitev družbe Google, ki na posameznih platformah začenja celo z ukinjanjem 32-bitnih različic brskalnika Chrome.

  Objavljeno: 16.12.2015 01:00 | Teme: brskalnik, firefox
 • Mozilla se zgleduje po Googlu

  Mozilla je začela s temeljito prenovo spletnega brskalnika Firefox. V prvem koraku predstavljajo nov programski vmesnik za razvoj Firefoxovih dodatkov. Slednji bo z vtičniki poslej ravnal podobno kot Opera in Chrome, zato bodo popravljeni dodatki precej bolj združljivi z njima. Za razvijalce je prenova dobra novica, saj bo nadaljnji razvoj vtičnikov za različne spletne brskalnike močno olajšan. V imenu varnosti mora dodatke od različice 41 naprej pred splavitvijo odobriti in elektronsko podpisati Mozilla, v nasprotnem primeru ne bodo delovali. Tudi sicer se razvijalci pri Mozilli zgledujejo po Googlu, Firefox bo nalik brskalniku Chrome s tehnologijo Electrolysis ločil procese posameznih zavihkov. Nove različice Ognjene lisice naj bi bile tako varnejše, stabilnejše ter (za razliko od Googlovega brskalnika) skromnejše glede porabe sistemskih virov s pomnilnikom RAM na čelu.

  Objavljeno: 5.9.2015 10:00 | Teme: google, firefox, chrome
 • Mozilla preizkuša skrivno deskanje

  Z izboljšavami, ki jih razvijajo pri Mozilli, bodo omogočil še boljše varovanje zasebnosti. Gre za naprednejše blokiranje sledilnih piškotkov, ki bo v novih različicah Firefoxa vključeno pri zasebnim brskanju. Preprečeval naj bi tudi t.i. browser fingerprinting, torej prepoznavo uporabnika glede na brskalnik, ki ga uporablja. Orodje je trenutno na voljo v razvojnih različicah Firefoxa, v prihodnje pa naj bi bil privzeto vključeno. Pri Electronic Frontier Foundation sicer razvijajo nov standard, s katerim naj bi postala nastavitev "Do Not Track" bolj učinkovita.

  Objavljeno: 16.8.2015 10:00 | Teme: firefox
 • Rekordni Windows proti konkurenci

  Predsednik uprave podjetja Mozilla, Chris Beard, v odprtem pismu trdi, da Microsoft z operacijskim sistemom Windows 10, ki je dom zgolj v štiriindvajsetih urah našel na več kot štirinajstih milijonih naprav, namerno otežuje konkurenčne aktivnosti. Jabolko spora je v tako imenovanih ekspresnih nastavitvah, ki pri nadgradnji različic 7 in 8 pobrišejo seznam privzetih programov ter datotekam dodelijo dežurne Microsoftove pripomočke. Pri predvajanju večpredstavnostnih vsebin sistem tako samodejno zažene predvajalnik iz Redmonda in pri brskanju po spletu uporabi brskalnik Edge, čeprav je posameznik za tovrstna opravila poprej uporabljal povsem druge programe. Možnost ohranitve privzetih aplikacij iz predhodne verzije Oken sicer je, a so jo razvijalci precej skrili, zato obstaja nevarnost, da bodo tuji programski pripomočki s prihodom operacijskega sistema Windows 10 izgubili dobršen del pogače.

  Objavljeno: 2.8.2015 08:00 | Teme: microsoft, firefox, Windows 10, windows
 • Firefox za iOS in Firefox OS za nove naprave

  Spletni brskalnik Firefox bo kmalu končno pristal tudi na platformi Apple iOS. Razvoj poteka sicer že od prejšnjega leta, vendar se je zavlekel zaradi nepopustljivosti družbe Apple glede tehničnih zahtev. Ta namreč zahteva, da so vsi brskalniki zasnovani na platformi WebKit in skriptnemu jedru Nitro JavaScript.

  Objavljeno: 26.5.2015 01:00 | Teme: firefox, ios
 • Mozilla in Yahoo, zavezništvo drugoligašev

  Mozilla je sporočila, da so sklenili dogovor z Yahoojem, ki bo v prihodnjih različicah brskalnika Firefox postal privzeti iskalnik. S tem se končuje obdobje Googla v Firefoxu, kar smo potihoma pričakovali vse od izida Chroma.

  Objavljeno: 21.11.2014 06:00 | Teme: firefox, Yahoo
 • Pametni telefon za 25 dolarjev

  Podjetje Mozilla bo v Indiji začel prodajati pametne telefone s svojim operacijskim sistemom Firefox OS za borih 25 dolarjev. Trenutno se telefoni s Firefox OS na ebayu prodajajo za okoli 70 dolarjev (50 EUR), proizvajalca pa sta kitajski ZTE in Alcatel. Model, ki bo naprodaj v Indiji, bosta izdelovala indijska proizvajalca Intex in Spice, vgrajena pa bodo integrirana vezja kitajskega proizvajalca Spreadtrum.

  Objavljeno: 14.6.2014 07:00 | Teme: firefox
 • Reklame v novih zavihkih?

  Ko v brskalniku Firefox odpremo novi zavihek se po privzetem tam pokažejo posnetki največkrat obiskanih strani, v prihodnosti pa se lahko zgodi, da bodo tam dodane tudi reklame. Pri Mozilli bodo v naslednjih tednih preizkusili novosti s postavitvijo omenjenih kvadratkov in njihovo vsebino (tudi reklamno), seveda v razvijalnih različicah. Pravijo, da se nameravajo osredotočiti na uporabniško izkušnjo z novimi zavihki, zanima jih, kaj je uporabnikom koristno in kaj ne. Več o tem si lahko preberete na njihovem blogu o prihodnjih različicah priljubljenega brskalnika.

  Objavljeno: 13.5.2014 11:00 | Teme: firefox
 • Firefox z novim vmesnikom

  Mozilla je objavila novo različico spletnega brskalnika Firefox, ki vsebuje največ sprememb v uporabniškem vmesniku od leta 2011. Dotaknili so se domala vseh elementov, začenši z videzom zavihkov, ki so zdaj bolj elegantni, hitrejši pri odpiranju, ob neuporabi pa se pomaknejo v ozadje.

  Objavljeno: 30.4.2014 01:00 | Teme: brskalnik, firefox

Monitor na Facebooku

Monitor TV na YouTube

44GtTRq9vUM

 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji