Teme - Facebook

 • Facebook ne upošteva samocenzure

  Družabno omrežje Facebook o svojih uporabnikih marsikaj ve. Da podjetje Marka Zuckerberga na strežnikih hrani vsako objavljeno malenkost, ni skrivnost, saj s(m)o jih zaradi vestnega nabiranja informacij v preteklosti že večkrat grajali. Kritika jih ni spreobrnila, še več, osebne informacije so spletnemu gigantu tako pomembne, da shranjuje tudi sleherno neobjavljeno besedilo. Besede, ki smo jih v spletni vmesnik vnesli, a jih kasneje pobrisali, ne da bi jih objavili, tako niso za vedno izgubljene oziroma pozabljene, temveč jih spletkarji pridno analizirajo. Objave so Facebooku vendarle kruh in vsaka neobjavljena misel družabnemu omrežju predstavlja izgubo. Zadnje neupoštevanje uporabniških želja sta odkrila spletna raziskovalca Sauvik Das in Adam Kramer ter izsledke objavila v referatu, ki ga prilagamo novici.

  Objavljeno: 23.12.2013 05:00več
 • Facebook s strežniki Mac Mini

  Facebook, tako kot večina spletnih velikanov, ima na deset tisoče strežnikov, na veliki večini pa teče Linux. Po pisanju spletne strani Wired pa je vmes tudi vse več Applovih malih računalnikov Mac Mini. O njem smo tudi mi že pisali, gre za majhen namizni računalnik, velikosti kakega večjega usmerjevalnika, na voljo pa je tudi z strežniško različico sistema Mac OS.

  Objavljeno: 7.12.2013 12:00več
 • WhatsApp bolj priljubljen od Facebooka

  Na podlagi raziskave, ki je zajemala večji vzorec ljudi in programov za mobilno sporočanje, med drugimi tudi BBM, SnapChat in WeChat, lahko prvič trdimo, da je aplikacija WhatsApp po priljubljenosti prehitela Facebook. V odstotkih je rezultat 44 proti 35 za plačljivo aplikacijo. Očitno je, da uporabnikom letno plačevanje simbolične naročnine razvijalcem programa WhatsApp ne predstavlja problema, medtem ko za reklame, ki jih servirajo tekmeci, med njimi tudi Facebook Messenger, ne marajo.

  Objavljeno: 1.12.2013 11:00več
 • Ko ti nekdo ponudi 3 milijarde dolarjev...

  ... ti pa jih zavrneš. Točno to je naredil Evan Siegel, soustanovitelj in vodja (CEO) podjetja Snapchat, podjetja, ki izdeluje istoimensko aplikacijo za pametne telefone. Podjetje je staro šele dve leti, Evan pa je podjetje soustanovil med študijem na univerzi Stanford.

  Objavljeno: 14.11.2013več
 • Facebook z dobrimi rezultati in nečednimi načrti

  Facebook je največje družabno omrežje na svetu. Kljub doseženi velikosti se še naprej širi. V tretjem četrtletju letešnjega leta je v primerjavi z lanskim obdobjem podjetje povečalo število dnevno aktivnih uporabnikov za četrtino, mobilnih za slabo polovico in zaslužek od oglasov na dve milijardi ameriških dolarjev čistega dobička. Mobilno oglaševanje jim je v skupno blagajno prineslo skoraj 500 odstotkov več cvenka kot lani.

  Objavljeno: 3.11.2013 05:00več
 • Facebook spreminja politiko zasebnosti

  Facebook je napovedal spremembo svojih pogojev uporabe, in sicer spreminjajo besedilo v točkah, ki se nanašajo na varovanje zasebnosti in ravnanje s podatki uporabnikov. Ker so nazadnje te točke spreminjali lani decembra in ker gre za precej žgočo temo, smo si podrobneje pogledali, kaj bo drugače od jutri dalje.

  Objavljeno: 4.9.2013 06:00več
 • Facebook bo splavil sistem za mobilno plačevanje

  Spletni velikan Facebook bo začel s preizkušanjem novega sistema, ki naj bi olajšal nakupovanje preko mobilnega telefona. V Facebook računu bi uporabniki izpolnili podatke, potrebne za plačevanje (številko kreditne kartice), od tam pa bi lahko hitro in enostavno te podatke prenesli v druge mobilne aplikacije. V praksi bi torej delovalo podobno, kot sedaj deluje spletna storitev PayPal.

  Objavljeno: 16.8.2013 06:00več
 • Facebook z novim nakupom

  Pri Facebooku so na svojem blogu objavili, da bodo kupili podjetje Mobile Technologies, ki se ukvarja z programsko opremo za prepoznavanje in prevajanje govora. Kot pravijo je njihova naloga omogočiti čim bolj odprt in povezan svet, pri tem pa postaja strojno prepoznavanje govora vse pomembnejši.

  Objavljeno: 13.8.2013 13:00več
 • Facebook je tudi razkrival podatke v okviru programa Prism

  Na dan prihajajo nove podrobnosti v povezavi z nedavnim razkritjem, da ameriška varnostna agencija NSA redno preverja podatke uporabnikov v priljubljenih spletnih storitvah. Pred nekaj dnevi je javnost razburil podatek, da družbe, kot so Facebook, Yahoo, Google in Microsoft redno posredujejo podatke zasebnega tipa ameriškim državnim institucijam, v okviru tako imenovanega varnostnega programa Prism.

  Objavljeno: 15.6.2013 01:00več
 • Američani vohljali na Googlu, Facebooku in Applu

  Pisanje angleškega časnika The Guardian razkriva, da je ameriška varnostna agencija NSA od leta 2007 neposredno s strežnikov Googla, Facebooka, Appla in drugih gigantov pridobivala informacije o delovanju njihovih uporabnikov. Zanimala so jih predvsem elektronska sporočila, podatkovni prenosi in pogovori v živo. Vohljanje jim je omogočal program PRISM, ki naj bi deloval v sodelovanju s podjetji, kar so njihovi predstavniki takoj zanikali. Pri Googlu trdijo, da so tovrstna stranska vrata znanstvena fantastika, ki je ni mogoče udejanjiti in ne obstaja, medtem ko so drugi pri izjavah malce bolj previdni in pravijo, da o obstoju programa PRISM ne vedo ničesar.

  Objavljeno: 7.6.2013 11:00več
ph