Teme - Facebook

 • Facebook: všečki niso dovolj

  Facebookova ikona so gotovo všečki (Like), ki uporabnikom omogočajo hiter odziv na objave drugih. Všečke nekateri sicer kritizirajo, da omogočajo plehek odziv in da siromašijo odzive, saj je enostavneje pritisniti Like kakor porabiti dve minuti za ubeseditev misli, a všečki so tu in so postali Facebookov zaščitni znak.

  Objavljeno: 9.10.2015 05:00več
 • Facebook za begunce

  Na srečanju Združenih narodov je Mark Zuckerberg napovedal pomoč prizadetim v begunski krizi. Družabno omrežje Facebook bo beguncem pomagalo pri vzdrževanju stikov z družino. S finančnim vložkom bo podjetje begunskim centrom zagotovilo dostop do spleta. Poteza je del kampanje za širjenje interneta. Po mnenju ustanovitelja največjega družabnega omrežja na planetu je internet edini način, da se ljudje izkopljejo iz revščine, zato skupaj z drugimi veljaki (Gates, Branson, Wales) namerava dostop do spleta do leta 2020 nuditi slehernemu Zemljanu. Na svetu so danes tri milijarde, ki internet imajo, preostalim štirim naj bi pomagala smela kampanja.

  Objavljeno: 28.9.2015 09:00več
 • Sodišče EU: shranjevanje osebnih podatkov na ameriških strežnikih ni ustrezno

  Izmenjava podatkov s tretjimi državami je v EU urejena z direktivo o zaščiti podatkov (direktiva 95/46/EC), ki pod določenimi pogoji dopušča prenos podatkov izven jurisdikcije EU v tretje države, če so tudi tam deležni ustrezne zaščite. Generalni pravobranilec Sodišča Evropske unije Yves Bot je izdal mnenje, da je prenos podatkov v ZDA zaradi nedavno razkritega prisluškovanja nedopusten. Sodišče bo o primeru še odločalo, a po navadi sledi mnenju generalnega pravobranilca.

  Objavljeno: 24.9.2015 08:00več
 • Facebook stavi na VR

  Facebook je oznanil, da lahko uporabniki v svojih objavah odslej objavijo tudi prostorske video posnetke z možnostjo 360-stopijskega obračanja slike. Uporabniki osebnih računalnikov lahko zorni kot vrtijo preprosto tehniko premikanja slike v poljubno smer (drag), medtem ko na mobilnih napravah v ta namen uporabimo vleko s prstom. Na mobilnih napravah je za zdaj zagotovljena podpora za naprave Android, nekoliko kasneje bo prišla tudi podpora za Applove naprave iOS.

  Objavljeno: 24.9.2015 01:00več
 • Facebook bo dobil tipko »dislike«

  Mark Zuckerberg je v pogovoru z novinarji povedal, da bodo pri Facebooku v kratkem vpeljali tipko »Dislike« (»ni mi všeč«). Nekateri uporabniki po taki tipki sprašujejo že od leta 2009, ko so vpeljali sedaj dobro poznano tipko »Like«. Je pa Zuckerberg poudaril, da ne želi, da bi to postal le mehanizem za medsebojno kritiziranje, temveč je namenjena sočustvovanju ob neljubih dogodkih – sedaj je nekoliko neprijetno, da pod kako naravno katastrofo nimamo drugega, kot da jo »všečkamo«.

  Objavljeno: 16.9.2015 09:00več
 • Facebook uporabljal vsak sedmi Zemljan

  Družabno omrežje, ki ga je leta 2004 zasnoval Mark Zuckerberg, je doseglo nov mejnik. V enem samem dnevu je do njega dostopala milijarda ljudi. Z drugimi besedami Facebook uporablja že vsak sedmi Zemljan. Zuckerberg pravi, da je dogodek začetek povezovanja celega sveta. V prid njegovim besedam govori dejstvo, da polovica vseh uporabnikov spleta vsaj enkrat mesečno obišče tudi najbolj priljubljeno družabno omrežje na planetu. Poldruga milijarda se iz dneva v dan veča. Največ obiskovalcev je iz Evrope, ZDA in Indije.

  Objavljeno: 31.8.2015 10:00več
 • Tudi Facebook s svojo pomočnico

  Facebook je začel s preizkušanjem svoje digitalne pomočnice, ki bo vgrajena v program za neposredno sporočanje Messenger in je poimenovana kar – M (najverjetneje po slavni šefici Jamesa Bonda). Za razliko od pomočnic Siri, Google Now in Cortana, bo šlo za »hibridno« pomočnico, ki jo bo v ozadju sicer krmilil algoritem, vendar mu bodo "ročno" pomagali uslužbenci Facebooka. M tudi nima spola, ni ne ženska ne moški.

  Objavljeno: 30.8.2015 08:00več
 • »Spam« se seli na Facebook

  Elektronska pošta je bila še nedavno dobesedno preplavljena z neželenimi sporočili, s katerimi so nas pošiljatelji posiljevali z reklamami, ali, vedno pogosteje, od nas poskušali dobiti prijavne podatke, oz. nam ukrasti denar. Pisali smo že o tem, da neželena sporočila zajemajo kar 90% vseh elektronskih sporočil, lani pa je številka končno občutno padla. Slednje je rezultat skupnih naporov organov oblasti in tehnoloških podjetij, ki so pomagala zapreti nekaj ključnih robotskih farm, ki so pošiljala tovrstna sporočila. Samo za primer - Monitorjev poštni strežnik trenutno beleži le še 10-30 odstotkov neželenih sporočil, odvisno od dneva v tednu.

  Objavljeno: 27.8.2015več
 • Nemčija Facebooku prepovedala spreminjanje imen

  Pritožbo Nemke, ki ji je Facebook vzdevek brez privolitve spremenil v pravo ime, so v Hamburgu rešili v njeno korist. Ženska naj bi račun z vzdevkom ustvarila, ker na družabnem omrežju ni želela prejemati službenih zadev, nakar so ji pri Facebooku uporabniško ime samodejno spremenili. Politika pravih imen je na družabnem omrežju uveljavljena za zaščito uporabnikov, opravičujejo dejanje pri Facebooku. Nemški regulator za varstvo osebnih podatkov se z njimi ne strinja, zato z odločbo prepoveduje tovrstne aktivnosti v prihodnje, saj se z njimi krši posameznikova pravica do zasebnosti.

  Objavljeno: 30.7.2015 11:00več
 • Facebook naj bi pripravljal tekmeca Siri

  Sodeč po pisanju spletne strani The Information naj bi pri Facebooku pripravljali lastnega digitalnega asistenta v slogu Applove Siri, Googlovega Now in Microsoftove Cortane. Kodno ime projekta naj bi bilo Moneypenny, sprva naj bi delovala preko aplikacije za trenutno sporočanje (Facebook Messenger). Moneypenny naj bi omogočala uporabnikom, da prosijo za pomoč pri »raziskovanju in naročanju produktov in storitev«. Povedano drugače, gre za pomočnico, ki nam bo pomagala pri raznovrstnem zapravljanju denarja.

  Objavljeno: 14.7.2015 09:00več