Teme - Facebook

 • Angleška nogometna liga želi blokirati posnetke

  Angleška nogometna liga (English Premier League) razvija programsko opremo, s katero bi lahko pregledovali družabna omrežja in iz njih poskusili odstraniti nogometne animacije GIF. Pravijo, da se zavedajo, da so ti posnetki popularni, ampak da gre kljub temu za ilegalno početje. Jasno je v ozadju denar, saj medijske hiše za pravico do prenosov letno plačujejo več milijonov funotv.

  Objavljeno: 15.8.2014 09:00več
 • Wi-Fi v Rusiji z osebno izkaznico

  Javne brezžične točke v Rusiji bodo v bližnji prihodnosti zahtevale prijavo s polnim imenom in številko osebnega dokumenta. Njihovi operaterji bodo pridobljene informacije dolžni hraniti šest mesecev in jih na zahtevo posredovati pristojnim organom. Z uredbo, ki jo je kot prva pričela izvajati ruska Pošta, želijo Rusi zagotoviti izvajanje vedno strožjih internetnih zakonov. V informacijski vojni z ZDA, kot potezam pravijo mediji, je njihova vlada že sprejela nekaj rigoroznih zakonov, med katerimi je vsekakor najodmevnejši odlok, ki ruskim državljanom prepoveduje shranjevanje podatkov izven fizičnih meja domovine. Ker mnoge spletne storitve, med njimi sta tudi Facebook in Twitter, strežnikov v Rusiji nimajo, bi zakon lahko v prihodnosti pomenil prepoved njihove uporabe.

  Objavljeno: 10.8.2014 05:00več
 • Tožimo Facebook!

  Avstrijski študent prava pripravlja skupinsko tožbo proti največjemu družabnemu omrežju na svetu. Facebook naj bi kljub opozorilom osebne podatke uporabnikov še naprej obravnaval neskladno z evropsko zakonodajo. Ker z lepimi besedami ni šlo, bo Max Schrems posegel po drugem orožju. V želji po zakonitem delovanju družabnega velikana bo na dunajskem sodišču za vsakega uporabnika zahteval najmanj 500 evrov odškodnine. Tožba pridruženih uporabnikov ne stane niti centa, zato smo vabljeni vsi, da se ji pridružimo. Tožena stranka, irska veja Facebooka, akcije za zdaj še ni komentirala.

  Objavljeno: 5.8.2014 05:00več
 • Facebook je uspešen. Zelo.

  Po kar nekaj letih, ko je bilo videti, da je Facebook le družabno omrežje, katerega edini cilj je delati zastonj in v dobro uporabnikov, je sedaj jasno, da temu (seveda) ni tako. Podjetje je namreč ob objavi zadnjih finančnih rezultatov jasno pokazalo, da je doseglo svoj cilj – dokončno je postalo (zelo uspešno) podjetje za prodajo oglasov. Kot Google, ki v resnici tudi že dolgo ni več iskalnik.

  Objavljeno: 25.7.2014 13:30več
 • Facebook preizkuša prodajo preko oglasov

  Pri Facebooku preizkušajo z novo povezavo na oglasih, ki deluje kot povezava »Buy« na Amazonu in podobnih straneh. Tako bi lahko uporabniki kupovali izdelke, ki se oglašujejo, še lažje in hitreje. Seveda bi pri tem lahko omenjene reklame sami še dražje prodajali oziroma prikazovali, hkrati pa bi lahko uporabnike še dlje časa zadržali na Facebooku. Novost v ZDA, trenutno še v zelo omejenem okviru, poudarjajo pa tudi, da imajo v mislih tudi varnost in zasebnost.

  Objavljeno: 19.7.2014 11:00več
 • Facebook redno eksperimentira s svojimi uporabniki

  Pred kratkim smo pisali o tem, kako so pri Facebooku pustili raziskovalcem, da upravljajo novičarske tokove slabih sedemsto tisoč uporabnikov, pri tem pa beležijo čustveno stanje teh uporabnikov. Oziroma, povedano drugače, da so s svojimi uporabniki delali kot s poskusnimi zajčki. Za take eksperimente naj bi uporabniki soglašali že s tem, ko ob prijavi potrdi njihova splošna pravila uporabe, čeprav strokovnjaki pravijo, da bi morali za vsak tovrstni eksperiment dobiti osebno strinjanje vsakega subjekta.

  Objavljeno: 15.7.2014 11:00več
 • Spet ti Evropejci!

  Britanski regulator preiskuje primer psihološke študije, ki so se jo na Facebookovih uporabnikih šli ameriški raziskovalci in o kateri smo že poročali. Information Commissioner's Office (ICO) pravi, da bo v tej smeri zaslišal tudi podjetje Facebook, predstavniki slednjega pa pravijo, da bodo v preiskavi popolnoma sodelovali. ICO pravi, da bo k preiskavi pritegnil tudi irskega regulatorja, saj ima evropski del Facebooka sedež na Irskem.

  Objavljeno: 2.7.2014 12:00več
 • Facebook s svojimi uporabniki kot s poskusnimi zajčki

  Če ste živeli v prepričanju, da Facebookov tok novic (News Feed), na katerega so redno obešene milijarde uporabnikov, berejo in upravljajo le algoritmi, ste živeli v zmoti. Odločitve kdaj, kje in zakaj se bo katera izmed objav vaših »prijateljev« prikazala na vaši strani, namreč sprejemajo tudi ljudje, oz. »raziskovalci človeških čustev«. Vsaj leta 2012 je bilo tako, ko so raziskovalci ameriških univerz Cornell in University of California upravljali novičarske tokove 689.000 uporabnikov Facebooka.

  Objavljeno: 30.6.2014 12:00več
 • Facebook s kratkim izpadom

  Danes je spletišče Facebook doživelo krajši izpad, ki je trajal slabo uro, zaradi njega je bilo onemogočen dostop tako preko spletne strani kot preko aplikacij na mobilnih napravah. Kaj točno je šlo narobe še ni znano, pri Facebooku so le sporočili, da je bil izpad kratek in da so težavo hitro rešili. V času objave naj bi vse njihove storitve delovale brez težav.

  Objavljeno: 19.6.2014 11:00več
 • Tablica s prostorskimi tipali

  Google pripravlja tablico s prostorskimi tipali, ki naj bi se kmalu pridružila projektu Tango, o katerem smo pred časom že pisali (v priloženi novici). Prvih 4000 naprav bo proizvedeno prihodnji mesec. Tablice bodo bržkone namenjene zgolj razvijalcem, ki bodo znali izkoristiti priloženi hrbtni kameri, napredno programsko opremo za zajemanje (3D) slike ter infrardeča tipala za zaznavanje okolice. S tablico sposobno hitrega dojemanja predmetov in prostora okoli sebe bodo razvijalci lahko naredili marsikaj, na pamet nam na primer pade izdelava 3D načrta prostora, v katerem smo. Tako strojna, kot programska oprema pri projektu Tango bosta pomemben del Googlovega arzenala v boju za čim večji kos virtualne pogače, za katero se tepejo vsi veliki, z družabnim omrežjem Facebook (Oculus VR) na čelu.

  Objavljeno: 24.5.2014 05:00več
ph