Teme - brezzrcalni fotoaparati

 • Panasonic Lumix DMC-GF6

  Panasonic ima nov brezzrcalni digitalni fotoaparat vstopnega razreda, ki se kot prvi ponaša med drugim tudi z vmesnikom NFC. Lumix DMC-GF6 ima tipalo s 16 milijoni pik, izmenljive objektive, pri čemer je zum krmiljen z ročico ob sprožilcu, podobno kot pri kompaktnih potrošniških fotoaparatih. Zanimivo, da lahko ročici programsko spremenimo namembnost in z njo po potrebi krmilimo osvetlitev.

  Objavljeno: 10.4.2013 01:00več
 • Samsung NX20

  Aparati vrste DSLR, ki so se obdržali na trgu, so večinoma precej zreli izdelki in tudi njihovi kupci so večinoma precej določeni. Je pa boj za kupce precej bolj zanimiv v segmentu brezzrcalnikov. Kosa te pogače si po novem želi tudi Samsung, ki z aparatom NX20 ponuja zelo zanimivega tekmeca v tem segmentu.

  Objavljeno: 26.3.2013 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Brezkompromisno brez zrcala

  Strategijo oglaševanja izdelkov bi lahko razmejili na dva pristopa: ko ima izdelek nekaj spektakularnega in ko je brez nečesa, česar si res nihče ne želi. V obeh primerih se pričakuje, da bo kupec navdušen. A da ne bomo slepo vzklikali margarini brez holesterola in jogurtu s probiotičnimi kulturami, se splača najprej poučiti o osnovah. Tokrat smo vzeli pod drobnogled fotoaparate, ki se hvalijo, da nimajo zrcala – brezzrcalnike.

  Objavljeno: 26.2.2013 | Kategorija: Veliki testveč
 • Panasonic GH3

  Panasonic je skupaj z Olympusom največji na trgu digitalnih brezzrcalnih aparatov z izmenljivimi objektivi. Vrh zmogljivostne lestvice načeloma predstavljajo modeli iz serije GH, to velja tudi za tokrat preizkušeni GH3, ki je bržkone najboljši Panasonicov digitalni fotoaparat doslej.

  Objavljeno: 30.1.2013 12:46 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Z zrcali ali brez?

  O digitalnih aparatih z izmenljivimi objektivi, a brez zrcal, smo v Monitorju že res veliko pisali, tudi preizkusili smo že kup različnih takih modelov. Prednosti teh sistemov so bile doslej praktično le v velikosti aparatov in objektivov, kljub temu pa so se nam zdeli ti aparati razmeroma nišni. Povedano drugače, na splošno smo vsem, ki so nas spraševali po tem, raje priporočili katerega izmed navadnih digitalnih zrcalno-refleksnih aparatov, praviloma nižjega cenovnega ranga, tam do vključno tisoč evrov.

  Objavljeno: 29.1.2013 | Kategorija: Mnenjaveč
 • Panasonic G5

  Panasonic je na področju brezzrcalnih digitalnih aparatov z izmenljivimi objektivi zelo uspešen. Na splošno ponuja tri serije. Osnovna je serija G, kjer se je z modelom G1 pravzaprav vse skupaj začelo, tu je zadnji aparat model G3 izpred leta in pol. Aparati iz te serije pa niti niso našli veliko navdušencev, saj so po eni strani manj zmogljivi od sorodnih modelov GH, obenem pa tudi nekoliko večji in dražji od manjših modelov GF. Po besedah Panasonica pa G5 ni neposredna zamenjava za G3, ki zaenkrat ostaja v prodaji.

  Objavljeno: 27.11.2012 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Pentax K-01

  V Pentaxu so si razred brezzrcalnih fotoaparatov začrtali zelo brezkompromisno in ga razdelili na dva dela. Prvega predstavlja serijo Q, ki se ponaša z izjemno majhnimi merami in maso ter ugodno ceno zanimivih objektivov, v povsem drug razred pa sodi K-01.

  Objavljeno: 26.6.2012 | Kategorija: Digitalni fotoaparativeč
 • Izmenljivi objektivi za žep!

  Menjava objektivov ima prednosti in slabosti, vendar nedvomno drži eno - nekaterih objektivov kompaktni zumirni aparati ne morejo ponuditi. Vsaj ne v enem samem ohišju. Naštejte en aparat, ki ponuja objektiv z odprtostjo zaslonke f1.9 in telefoto območjem hkrati. Morda se najde, a k temu dodajmo še izjemno široko ribje oko za ceno dražje računalniške miške in majhne mere ter maso. Pentax Q je trenutno edini, ki z menjavo drobnih objektivov ponuja vse to in ima za povrh vgrajeno še izskočno bliskavico, ki se pomakne daleč stran od objektiva. Kaj pa kompromisi?

  Objavljeno: 26.6.2012 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Retro


  Olympus se že dlje časa spogleduje s fotografsko zgodovino, saj njihovi sicer povsem digitalni aparati na videz prikličejo modele iz zlatih časov analogne dobe. Tokrat so, tako po videzu kot po zmogljivostih, presegli same sebe.

  Objavljeno: 26.6.2012 | Kategorija: Preizkusiveč
 • Tvoje staro je lahko zame novo

  V časih, ko moramo biti ves čas na preži, da nam ne pograbijo hlačnega pasu in ga nenapovedano zategnejo za še eno luknjo, je vedno teže biti ljubitelj najnovejših tehnoloških igrač. Fotografija ni nikdar sodila med cenejše konjičke, sploh pa ne v digitalni dobi, ko si težko predstavljamo, da bi nam aparat služil desetletje ali celo več, kot je bilo povsem običajno nekdaj. Ali je res treba zajtrkovati suh kruh in pogreto vodo, da zadostimo želji po dopolnjevanju in nadgradnji fotografske opreme?

  Objavljeno: 29.5.2012 | Kategorija: Fokusveč