Teme - apple

 • Apple v avtomobilih - CarPlay

  Apple je na predvečer otvoritve avtomobilskega sejma v Ženevi predstavil dokončno različico projekta, ki prinaša jabolčni operacijski sistem iOS v avtomobile. Projekt, ki je doslej nosil delovno ime iOS in the Car, se uradno imenuje CarPlay in predstavlja »podaljšek« mobilnih telefonov v vozilu.

  Objavljeno: 4.3.2014 01:00več
 • Kritična ranljivost v iOS tudi v Mac OS X?

  Pri Applu so pred dnevi objavili popravek za iOS, ki je odpravil kritično ranljivost v verifikaciji SSL povezave, preko katere bi lahko napadalec prestregel podatke, zaščitene s SSL/TLS. Sedaj pa so raziskovalci objavili, da je enaka ranljivost tudi v Mac OS X, konkretno v SSL povezovanju. Ranljivost naj bi bila že potrjena za brskalnik Safari in poštni odjemalec Mail.app, po vsej verjetnosti pa tudi za druge programe.

  Objavljeno: 23.2.2014 07:00več
 • Tablica iPad 2 se počasi poslavlja

  Tri leta po rojstvu, je videti, da se Applova nadvse uspešna tablica iPad 2 poslavlja s prodajnih polic. Medtem ko so dražji model v Cupertinu iz leta v leto nadgrajevali in posledično opuščali prodajo starega, je iPad 2 preživel zahvaljujoč velikemu zanimanju kupcev s tanjšimi denarnicami. Ker so se slednji v zadnjem času raje odločali za manjšo Applovo tablico iPad Mini, so prodajne številke staroste iz meseca v mesec kopnele. Apple datuma upokojitve iPadu 2 sicer še ni določil, a vedno težja dobavljivost ene najbolj markantnih naprav v Applovi zgodovini kaže, da se dan odhoda zagotovo bliža.

  Objavljeno: 16.2.2014 05:00več
 • Tudi Apple je proti Bitcoinu

  Po uradni prepovedi virtualne valute v Rusiji in na Kitajskem, je nekoliko bolj v ozadju potekala tudi čistka programov povezanih z Bitcoinom v Applovi trgovini App Store. Pred dnevi so iz ponudbe umaknili še zadnji program na to temo, angleški Blockchain, ki ima sicer 120.000 uporabnikov. Program je služil kot digitalna denarnica za valuto Bitcoin.Pred tem so podoben ukrep naredili tudi s programi Coinbase in Gliph.

  Objavljeno: 9.2.2014 01:00več
 • Fitness, pametna ura, iPhone 6 in iOS8

  V zadnjem času so se močno okrepile novice, ki potrjujejo prihod Applove pametne ure še letos, morda celo že v prvi polovici leta. Zanimive so predvsem informacije, ki tesno povezujejo pametno uro, novo generacijo telefonov iPhone 6 in novi operacijski sistem iOS 8. Največji skupni imenovalec naj bi bila nova aplikacija za rekreacijo oziroma beleženje uporabnikovih aktivnosti, od štetja korakov, časa porabljenega v gibanju, porabljenih kalorij, do srčnega utripa in pritiska.

  Objavljeno: 4.2.2014 01:00več
 • Applova reklama narejena z iPhonom

  Apple je počastil 30-letnico nastanka računalniške ikone z imenom Macintosh z reklamo, ki je bila posneta na prav poseben način. Namesto drage profesionalne opreme so namreč snemalci uporabljali zgolj video snemalnik vgrajen v pametne telefone iPhone. Rezultat je kljub temu osupljiv in dokazuje zmogljivost sodobnih pametnih telefonov. Po drugi strani pa priča tudi o tem, kaj vse lahko naredijo izkušeni profesionalci s povsem običajno opremo.

  Objavljeno: 4.2.2014 01:00več
 • Google in Apple proti zaposlenim

  V Kaliforniji se odvija sojenje, na katerem tožniki dokazujejo, kako so vodilna tehnološka podjetja z gentlemanskimi dogovori od leta 2000 naprej potiskala njihove plače - navzdol. Gre za koruptivna in nedovoljena dejanja, za kartelne dogovore, v katere naj bi bil vpleten tudi pokojni ustanovitelj Appla Steve Jobs, skupaj s sedanjim predsednikom uprave Googla Ericom Schmidtom. Tajni in najverjetneje tudi nezakoniti dogovori naj bi se začeli že leta 2005, ko so bile sprejete poslovne strategije, na podlagi katerih multinacionalke niso zaposlovale ali prevzemale zaposlenih iz drugih, konkurenčnih podjetij. Vse to je mogoče ugotoviti na podlagi elektronske korespondence, ki je bila razkrita na ameriških sodiščih.

  Objavljeno: 29.1.2014 11:00več
 • Ponovoletna opravila

  Božiček je bil letos kljub krizi darežljiv. Mnogi izmed nas smo dobili novega Maca. Nekateri srečneži so bili obdarjeni z enim od sapo jemajočih prenosnikov Macbook, drugi so si privoščili najnovejšega profesionalca Mac Pro, spet tretji pa smo pod jelko našli komplet v obliki računalnika iMac. Ne glede na obliko in vrednost dobljene jabolčne škatle imamo vsi nekaj skupnega – ponovoletna opravila.

  Objavljeno: 28.1.2014 | Kategorija: Nasvetiveč
 • Vse najboljše, Mac

  Danes mineva 30 let, odkar je na svet privekal računalnik Apple Macintosh. Karakteristike malčka se danes zdijo smešne. V škatli je bilo poleg enobarvnega zaslona v velikosti devetih palcev med drugim moč najti še 8 MHz Motorolin procesor 68000, 128 KB pomnilnika RAM, 400 KB diska ter 3,5 palčni disketnik. Z grafičnim uporabniškim vmesnikom je sprožil revolucijo osebnih (domačih) računalnikov, v kateri so se sicer bolje znašli v PC taboru. Bil je prvi množično prodajani računalnik, ki je za nadzor uporabljal navezo miške in tipkovnice. Ostalo je zgodovina. Vse najboljše, Mac!

  Objavljeno: 24.1.2014 01:00več
 • Slovenski iOS 7

  Applove mobilne naprave so zelo priljubljene tudi pri nas. V Sloveniji imamo kar nekaj uradno blagoslovljenih trgovin z jabolčnimi tablicami ter po novem zastopnika za telefon iPhone. Vse našteto, ne da bi Applovi telefoni in tablice sploh znali slovensko, operacijski sistem iOS podalpskega jezika naše male državice namreč nima.

  Objavljeno: 22.1.2014 12:00več