Objavljeno: 26.8.2022

Znana je slovenska reprezentanca mladih talentov za evropsko tekmovanje v kibernetski varnosti European Cybersecurity Challenge 2022

Izmed 26 kandidatov, udeležencev intenzivnega izpopolnjevanja za kibernetsko varnost v Portorožu, je strokovna komisija na osnovi rezultatov zaključnega testa izbrala ekipo dveh reprezentantk in osem reprezentantov, ki so pokazali največ znanja v posameznih kategorijah kibernetske varnosti.

LJUBLJANA,  26. avgusta 2022 – Dobre tri tedne pred začetkom sedmega evropskega tekmovanja mladih talentov za kibernetsko varnost European Cybersecurity Challenge 2022, je znana celotna slovenska ekipa. Slovenijo bo na tekmovanju, ki ga že sedmič prireja Agencija Evropske unije za kibernetsko varnost v sodelovanju s 24 članicami EU, zastopala deset članska reprezentanca: Nika Jeršič, Anja Ostovršnik, Anže Plazl, Vid Sovič, Gašper Spagnolo, Gašper Zupanič, Anže Maj Blagus, Siniša Todič, Jure Golob in Aljaž Medič. Ekipo so na osnovi rezultatov zaključnega preizkusa znanja izbrali mentorji ter strokovnjaki za kibernetsko varnost Urada Republike Slovenije za informacijsko varnost in iz Slovenske vojske.

Letošnje tekmovanje mladih talentov iz kibernetske varnosti European Cybersecurity Challenge (ECSC) bo potekalo od 13. do 16. 9. 2022 na Dunaju. Slovenija se je tekmovanja prvič udeležila lani, ko je potekalo v Pragi na Češkem. Tedaj je za uvrstitev na tekmovanje kandidiralo več kot 17.000 mladih talentov iz sodelujočih držav.

»Na Uradu Vlade RS za informacijsko varnost, ki je pristojni nacionalni organ na področju kibernetske varnosti, si s podporo udeležbe na tekmovanju želimo popularizirati področje kibernetske varnosti med mladimi in jih tako spodbuditi za študij in kariero na tem izjemno  pomembnem področju,« je povedal Marjan Kavčič, vodja Sektorja za dvig odpornosti, Urada Vlade RS za informacijsko varnost.

Kavčič, ki je bil tudi pobudnik, da Slovenija začne sodelovati na tekmovanju European Cybersecurity Challenge, in hkrati organizacijsko vodi projekt, je poudaril, da tekmovanje ni namenjeno le dijakom in študentom, temveč vsem mladim do 25 let, ki se ukvarjajo s kibernetsko varnostjo.

Kvalifikacije za letošnjo ekipo so potekale prvi teden maja prek platforme openECSC, za dokončen izbor tekmovalcev, formiranje in usposabljanje ekipe pa je bil organizirano v taboru za usposabljanje, ki je potekal od 16. do 19. 8., v dijaškem domu Portorož. Ekipo 10 tekmovalcev sestavlja 5 juniorjev,  starih od 16 do 20 let, in 5 seniorjev, starih od 21 do 25 let.

»V Sloveniji so se na kvalifikacije prijavili predvsem študentje, čeprav je želja Agencije Evropske unije za kibernetsko varnost ENISA, da bi k sodelovanju pritegnili čim več juniorjev. V Sloveniji nimamo veliko izbire, tako zaradi velikosti države kot tudi dejstva, da se s kibernetsko varnostjo na splošno ukvarja malo ljudi. Vendar, če imamo kljub majhnosti številne odlične športnike na praktično vseh področjih, lahko imamo tudi odlične mlade kibernetske strokovnjake,« je povedal Kavčič.

V Uradu Vlade RS za informacijsko varnost so k sodelovanju že pritegnili tudi sponzorje s trga kibernetske varnosti. »To si želimo v prihodnje še razširiti in okrepiti. Z dobrim sodelovanjem pristojnega organa, izobraževalnih ustanov in podjetij s področja kibernetske varnosti bomo namreč lahko hitreje dosegli dvig ravni kibernetske varnosti na nacionalnem nivoju,« je še povedal Kavčič.

Med sponzorji slovenske ekipe, ki so prispevali svoje vrhunsko strokovno znanje, je bilo letos podjetje CREAplus. Kriptografinja dr. Nastja Cepak je kot ena vodilnih strokovnjakinj z ostalo ekipo tekmovalcem podala vpogled v najsodobnejše tehnologije, pristope in dobre prakse uporabe kriptografije pri zagotavljanju kibernetske zaščite.

»Kibernetska varnost je postala izjemno široko polje. Ščititi je treba komunikacije, občutljive podatke, intelektualno lastnino, aplikacije, računalniško strojno opremo ter senzorje v strojih in napravah, pri čemer se za varnost in zaščito vsakega od teh virov uporablja nabor različnih tehnik in tehnologij,« je povedal Mitja Trampuž, direktor podjetja CREAplus.

Trampuž vidi sponzoriranje slovenske ekipe kot priložnost za prenos znanja na mlade, ki si želijo karierne rasti v segmentu kibernetske varnosti, ter za poglobitev sodelovanja z različnimi deležniki, ki sooblikujejo trg kibernetske varnosti, kot so zakonodajni organi, šolstvo ter organizacije v gospodarstvu in javnem sektorju.  

O podjetju CREAplus

Podjetje CREAplus ponuja celovit nabor rešitev za zaščito, varovanje in obvladovanje tveganj organizacij v kibernetskem prostoru. Specializirano je za razvoj in uvedbo kriptografskih rešitev, podpira storitve zaupanja ter nudi uvedbo in podporo informacijskih rešitev in storitev za zaščito pred hekerskimi vdori in okužbami z zlonamerno programsko opremo. Je distributer rešitev vodilnih svetovnih ponudnikov strojne in programske opreme ter ponudnik izobraževalnih in ostalih storitev na področju informacijske varnosti. Podjetje CREAplus izvaja storitve razvoja programske opreme za poslovne in tehnične aplikacije, kjer je posebnega pomena zagotavljanje varnosti transakcij ter zaščita zaupnih in osebnih podatkov.  

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji