Objavljeno: 26.1.2022

Xiaomi predstavlja MIUI 13, ki z izboljšano učinkovitostjo in personalizacijo, uporabniško izkušnjo popelje na novo raven.

 Najnovejši operacijski sistem prinaša tekoče shranjevanje, razpršen spomin, usmerjene algoritme in pametno ravnovesje, ki uporabniško izkušnjo ponesejo na višjo raven.

 Beijing, China, January 26th 2022 – Xiaomi je danes v okviru svetovne predstavitve serije Redmi Note 11, predstavil tudi svoj vmesnik naslednje generacije - MIUI 13. Od zadnjega četrtletja 2021 je število aktivnih uporabnikov MIUI preseglo 500 milijonov mesečno. Ta vmesnik nove generacije ponuja vsestransko nadgradnjo s poudarkom na izboljšanju osnovne izkušnje – vključno s hitrejšim shranjevanjem, večjo učinkovitostjo procesa v ozadju, pametnejšo obdelavo in daljšo življenjsko dobo baterije – poleg tega prinaša še vrsto drugih uporabnih funkcij, kot so stranska vrstica in miniaturne programe.

 Dvig osnovne izkušnje na novo raven

MIUI 13 prinaša tekoče shranjevanje (Liquid Storage), ki pomeni nov sistemski način shranjevanja datotek v napravah. Na tradicionalnih napravah, ko nenehno vnašamo in prepisujemo podatke v svojih napravah, postane pomnilnik naprave sčasoma razdrobljen. Po samo 36 mesecih to upočasni hitrost branja in pisanja za kar 50 odstotkov*. To vpliva tudi na hitrost vašega dostopanja do aplikacij in kako hitro lahko te aplikacije dostopajo do svojih virov – kar upočasni celoten proces. Tekoče shranjevanje na MIUI 13 zmanjša razdrobljenost in aktivno upravlja shranjene podatke ter izboljša učinkovitost branja in pisanja za do 60 odstotkov**. Dolgoročno se hitrost branja in zapisovanja nekaterih drugih operacijskih sistemov Android po 36 mesecih zmanjša za kar 50 odstotkov, medtem ko MIUI 13 obdrži do 95 odstotkov**, kar uporabnikom omogoča daljšo "novo" izkušnjo in podaljša življenjsko dobo naprave.

 Za dodatno povečanje zmogljivosti poskrbi MIUI 13 razpršen spomin (Atomized Memory), prefinjena metoda upravljanja pomnilnika, ki učinkovitost RAM-a ponese na novo raven. Ta funkcija analizira, kako aplikacije uporabljajo pomnilnik, in razdeli posamezne procese uporabe RAM-a na pomembna in nepomembna opravila. Nato zapre vsa nepomembna opravila in aplikacijam omogoči uporabo pomnilnika samo za tisto, kar je v danem trenutku pomembno, kar vam omogoča, da zaženete več aplikacij, ne da bi pri tem žrtvovali zmogljivost.

 MIUI 13 ima tudi usmerjene algoritme (Focused Algorithms), ki sistemske vire dinamično dodeljujejo na podlagi scenarijev uporabe, zaradi česar je MIUI bolj tekoč in odziven. Brez usmerjenih algoritmov procesorji pametnih telefonov razmeroma enakomerno porazdelijo vire v vse vaše aplikacije. Usmerjeni algoritem daje prednost aktivni aplikaciji pred vsemi drugimi. CPU se lahko na ta način osredotoči na pomembne naloge, kar omogoča večje hitrosti in boljšo zmogljivost, kjer in kadar jo potrebujete.

 Pametno ravnovesje (Smart Balance) je še ena zmogljiva nadgradnja izkušnje v MIUI 13. Zasnovan je tako, da samodejno najde ravnovesje med zmogljivostjo in porabo energije, tako da lahko dobite moč in hitrost, ki ju potrebujete pri opravilu. S tem je mogoče celotno življenjsko dobo baterije v MIUI 13 podaljšati za do 10 odstotkov***.. 

 Povsem nove funkcije za izboljšanje učinkovitosti in prilagoditev izkušnje

 Poleg osnovnih izboljšav, MIUI 13 uvaja tudi izvrstne nove funkcije, ki vam omogočajo prilagajanje in personalizacijo vaše izkušnje.

 S popolnoma novimi miniaturnimi programi (widgets)****, lahko uporabniki prilagodijo svoje pametne telefone s priročnimi moduli in obvestili v App Vaultu ali na začetnem zaslonu. Z njimi je enostavno biti na tekočem z obvestili, seznami opravil, vremenom in drugim. MIUI 13 podpira miniaturne programe različnih velikosti. Z možnostmi 2 × 1, 2 × 2, 2 × 3, 4 × 2 in 4 × 4 lahko uporabniki namestijo pomembnejše informacije v eno samo malo aplikacijo in jo postavijo tam, kjer se prej morda niso prilegale.

 Stranska vrstica (Sidebar) je še eno učinkovito orodje vmesnika MIUI 13, ki vam omogoča dostop do vaših najljubših aplikacij v plavajočih oknih z enim potegom – ne da bi zapustili trenutno aplikacijo. To je kot nalašč za privržence večopravilnosti, ki želijo enostavnejši način za pridobivanje več aplikacij hkrati ali hitro preklapljanje med njimi. Uporabniki lahko tudi prilagodijo funkcijo z do 10 aplikacijami v stranski vrstici.

 Razpoložljivost

Naslednji modeli bodo na voljo s prvim valom MIUI 13 v prvem četrtletju 2022*****, razpored izdaje za druge naprave pa bo postopoma objavljen na spletni strani MIUI. Urnik uvajanja modelov se lahko razlikuje glede na regijo.

 Mi 11 Ultra

Mi 11

Mi 11i

Mi 11 Lite 5G

Mi 11 Lite

Xiaomi 11T Pro

Xiaomi 11T

Xiaomi 11 Lite 5G NE

Redmi Note 11 Pro 5G

Redmi Note 11 Pro

Redmi Note 11S

Redmi Note 11

Redmi Note 10 Pro

Redmi Note 10

Redmi Note 10 JE

Redmi Note 8 (2021)

Redmi 10

Xiaomi Pad 5

* Simulirani rezultati stresnega testa.

** Preizkušeno na napravi Xiaomi 11 v Xiaomijevih laboratorijih. Dejanski rezultati se lahko razlikujejo glede na napravo.

*** Podatki, preizkušeni v Xiaomijevem laboratoriju na napravi Xiaomi 11 v uravnoteženem načinu in primerjani s prejšnjimi različicami. 

**** Razpoložljivost se lahko razlikuje glede na trg. Uvedba se lahko zamakne.

***** SKU-ji, specifični za Indijo, niso vključeni na ta seznam. Za informacije o teh izdelkih si oglejte uradne kanale Xiaomi India.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji