Objavljeno: 29.10.2021

Nikon predstavil paradni brezzrcalni fotoaparat Z 9 za profesionalce

 

Ljubljana, 28. oktober 2021 - Nikon Z 9 je najnaprednejši Nikonov fotoaparat doslej. Nikonovi inženirji so prav zanj razvili novo, navpično zloženo slikovno tipalo CMOS s 45,7 mio slik. točk in obenem izredno hitri slikovni procesor nove generacije Expeed 7. Izmed številnih presežkov velja izpostaviti najnaprednejši Nikonov sistem AF s 3D-sledenjem, najzmogljivejše napredne videozmogljivosti v svojem razredu, hitrost fotografiranja s 120 posnetki/s z aktivnima samodejnim ostrenjem in merjenjem osvetlitve ter vgrajene tehnologije, ki temeljijo na umetni inteligenci.

 Nikon poleg brezzrcalnega Z 9 predstavlja tudi prvi super zoom teleobjektiv serije Z, in sicer NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S, ter pomlajen adapter bajoneta FTZ II, ki še izboljšuje uporabnost obstoječega adapterja bajoneta FTZ. 

 

Nikon Z 9 je namenjen poklicnim fotografom, vzdržljivost in zatesnjenost ohišja presega celo tisto iz najboljšega zrcalnega modela D6, od katerega pa je ohišje novinca iz magnezijeve litine kompaktnejše za 20 odstotkov. Prevodna prevleka slik. tipala s siceršnjim obsegom občutljivosti ISO od 64 do 25.600 (razširljiv do vrednosti primerljivih z 32–102.400) ustvari magnetno polje, ki delce prahu aktivno odbija od površine tipala.

 Izjemna zmogljivost AF in 3D-sledenja

493-točkovni sistem AF vključuje do 405 točk AF s samodejno izbiro območja, kar je petkrat več kot Z 7II, 10 načinov delovanja z območjem AF pa uporabnikom omogoča optimiziranje nastavitev AF za vsak fotografski izziv. Umetna inteligenca z globokim učenjem poleg tega zagotavlja najnaprednejše in hkratno zaznavanje do devetih različnih vrst motivov. To skupaj s 3D-sledenjem, ki je prvič na voljo za Nikonovo serijo brezzrcalnih fotoaparatov, pomaga ujeti prav vsak pomemben trenutek. Od ljudi in njihovih značilnosti do živali in vozil: Z 9 razume, kaj se fotografira, in se takoj odzove na spremembe položaja, usmeritve ali hitrosti motiva.

 Povsem nove možnosti snemanja videoposnetkov

Neverjetna slikovna zmogljivost fotoaparata Z 9 omogoča snemanje izjemno detajlnih videoposnetkov v ločljivosti 8K UHD in 4K UHD ter intervalnih videoposnetkov v ločljivosti 4K UHD s kar 120 sličicami/s kar v fotoaparatu. Videoposnetke v ločljivosti 8K pri 30p lahko neprekinjeno snemate približno 125 minut, kar je največ med brezzrcalnimi fotoaparati (1). Prihajajoča posodobitev vdelane programske opreme bo omogočila snemanje videoposnetkov v ločljivosti 8K in zapisu RAW v obliki 8K UHD/60p (2). Pri snemanju videa sta vam na voljo poln AF/AE in AF z zaznavanjem oči, Nikonova nova oblika zapisa N-RAW pa poskrbi za obvladljivo velikost datotek (3).

 

Visoka hitrost

V enem zaporednem proženju lahko s hitrostjo 20 posnetkov/s posnamete več kot 1.000 (4) slik v polni ločljivosti RAW, v novem načinu C+ pa celo do 120 posnetkov na sekundo s polno zmogljivostjo za AF/AE. Največja hitrost izpisa podatkov s slik. tipala na svetu (5) skoraj povsem odpravlja popačenja zaradi pomičnega zaklopa, in sicer do te mere, da je mehanski zaklop nepotreben in kot tak kar odstranjen. Časi zaklopa 1/32.000 skupaj z zmogljivostjo fotografiranja pri ISO 64 so idealna možnost za posnetke z izjemno majhno globinsko ostrino celo v pogojih z močno svetlobo.

 Stalna vidljivost v živo

Z 9 ima najsvetlejši (6) (3000-nitni) prikaz v elektronskem iskalu, ki omogoča fotografiranje brez trenutnih zatemnitev med posameznimi posnetki, tako da fotografi ne bodo nikoli zamudili pravega trenutka.

 Ergonomija in zanesljivost

Še en prvenec za Nikon je, da je Z 9 opremljen s 4-osnim navpično in vodoravno nagibnim zaslonom, ki fotografom omogoča, da se s hitrim in fleksibilnim kadriranjem prilagodijo trenutku. Prav vsak del tega fotoaparata odraža, da je orodje za profesionalce, saj so njegova ergonomija in možnosti pri rokovanju optimizirane in izboljšane na podlagi povratnih informacij s strani poklicnih fotografov. Vzdržljivost njegovega ohišja presega celo vzdržljivost zrcalnorefleksnega D6 in uporabnikom zagotavlja, da lahko tudi v zahtevnih pogojih z njim ujamejo prav vse. Z novim gumbom za način AF lahko uporabniki med fotografiranjem preko iskala EVF preklapljajo med načinom AF in načinom delovanja z območjem AF, zgornja in hrbtna nadzorna plošča LCD ter najpomembnejši gumbi pa se osvetlijo z dotikom stikala za vklop/izklop, tako da lahko tudi v temi zlahka spreminjate nastavitve.

 NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S

NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S hitro in tiho ostri z aktivnim AF-sledenjem hitro se premikajočim motivom s popolno natančnostjo, tudi nepredvidljivo se premikajočim. 100–400-milimetrski razpon zoom teleobjektiva in vrhunska optična zmogljivost zagotavljata izjemne rezultate v nadvse raznolikih okoliščinah, pa naj bo motiv razmeroma blizu ali daleč stran. Poleg tega zmogljivo delovanje VR, enakovredno kompenzaciji do 5,5 EV stopnjam, omogoča fotografiranje iz roke tudi pri daljših časih fotografiranja brez kompromisov glede ostrine. Najmanjša razdalja ostrenja je le 0,75 m na strani krajših in 0,98 m na daljši strani goriščnic.

 

Adapter bajoneta FTZ II

Adapter bajoneta FTZ II z optimizirano zasnovo še izboljšuje uporabnost obstoječega adapterja bajoneta FTZ. Podpira preko 360 objektivov NIKKOR z bajonetom F od tipa AI naprej, kar omogoča uporabo obstoječih objektivov NIKKOR za fotoaparate DSLR z brezzrcalnimi fotoaparati serije Z. Adapter bajoneta FTZ II lahko na fotoaparatih serije Z uporabljate skupaj z navpičnim držalom in različno dodatno opremo za videoposnetke, omogoča pa tudi menjavanje objektivov, ne da bi morali fotoaparat odstraniti s stativa.

 Z 9 bo naprodaj decembra po priporočeni ceni 5.999 evrov, Nikkor 100-400mm f/4.5-5.6 VR S po priporočeni ceni 2.999 evrov in adapter bajoneta FTZ II za 289 evrov.

 1. Veljavno oktobra 2021 na podlagi Nikonovih raziskav.

2. Za omogočanje snemanja videoposnetkov 8K/60p v fotoaparatu je potrebna posodobitev vdelane programske opreme, ki bo na voljo spomladi leta 2022.

3. N-RAW omogoča datoteke v kakovosti RAW, ki so približno pol manjše od datotek v obliki zapisa ProRes RAW. Snemanje v obliki N-RAW je mogoče samo po namestitvi posodobitve vdelane programske opreme, ki bo na voljo spomladi leta 2022.

4. Pri uporabi kartic ProGrade Digital Cobalt CFexpress.

5. Med brezzrcalnimi fotoaparati z ločljivostjo, večjo od 30 mio. slikovnih točk – veljavno oktobra 2021. Na podlagi Nikonove raziskave.

6. Med brezzrcalnimi fotoaparati polnega formata – veljavno oktobra 2021. Na podlagi Nikonove raziskave.

 ** Danes ob 18.00 bo na YouTube kanalu družbe Nikon Europe predvajan kratek videoposnetek v živo, na katerem bo med drugim tudi pogovor v živo z vprašanji in odgovori o predstavitvi fotoaparata Z 9.

 ** 5. novembra bo med 13.00 in 21.00 potekal ekskluzivni virtualni dogodek #NikonDays, namenjen predstavitvi Nikonovega fotoaparata Z 9, na katerem bodo sodelovali Nikonovi profesionalci in razpravljali o vsem. Pridružite se nam, postavljajte vprašanja, prisluhnite odgovorom, spremljajte tečaje mojstrov in vadnice. Prireditev je brezplačna in vključuje predavanja fotografov, ki so med prvimi uporabljali Z 9. Število udeležencev je omejeno. Več o dogodku in registracija na https://nikondays.nikoneurope.com/2021/en

 

 

 

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji