Objavljeno: 12.8.2021

Lenovo Group: Poslovni rezultati za prvo četrtletje 2021/22

Finančni poudarki:

 

 

Q1 21/22

milijonov USD

Q1 20/21

milijonov USD

Sprememba

 

Prihodki skupine

16.929

13.348

27 %

Dobiček pred obdavčitvijo

650

332

96 %

Čisti dobiček (dobiček, ki se razdeli med delničarje)

466

213

119 %

 

Osnovni prihodki na delnico (v centih USD)

4,02

1,80

2,22

Lenovo z rekordnim prvim četrtletjem, strategija dolgoročne rasti in trajnostno naravnane dobičkonosnosti sta postregli s podvojenim dobičkom

HONG KONG, 11. avgust 2021 – Skupina Lenovo Group (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) je danes objavila rekordne finančne rezultate za prvo četrtletje. Priložnosti, ustvarjene s pospešeno digitalizacijo, inteligentno preobrazbo in nadgradnjo okolij IT so botrovale rasti na vseh področjih – prodaji naprav, infrastrukturnih rešitev in aplikacij po vsem svetu – ter še naprej spodbujajo dolgoročno in trajnostno povečanje dobičkonosnosti skupine.

Z izkoriščanjem teh priložnosti je družba Lenovo medletno izboljšala dobičkonosnost, pri čemer so je dobiček pred obdavčitvijo skoraj podvojil na 650 milijonov ameriških dolarjev (96 % rast), čisti dobiček pa se je več kot podvojil (rast 119 %), pri čemer je neto marža dosegla 2,8 %, kar je najvišja vrednost zadnjih let. V prvem četrtletju novega poslovnega leta so prihodki skupine še naprej naraščali in dosegli na 16,9 milijarde ameriških dolarjev, kar je 27 % več kot v enakem obdobju lani.

V prihodnje podjetje vidi stalne priložnosti za trajnostno rast in izboljšanje donosnosti v svojem poslu, predvsem na področjih, kot so vertikalne rešitve, infrastrukturne rešitve, vrhunski osebni računalniki in povezane naprave, ki niso osebni računalniki, kot so tablični računalniki, pametni telefoni, vgradni računalniki in druge pametne naprave. Poleg tega bodo inovacije še naprej pomagale spodbujati donosno in trajnostno rast poslovanja. Lenovo je v prvem četrtletju za 40 % medletno povečal naložbe v raziskave in razvoj, pa tudi v naslednjih treh letih bo še naprej vlagal v inovacije in podvojil naložbe v raziskave in razvoj.

V tem četrtletju je podjetje prvič poročalo v okviru nove strukture poslovnih skupin, in sicer Solutions and Services Group (SSG), Infrastructure Solutions Group (ISG) in Intelligent Devices Group (IDG), kot je novo organizacijo predstavilo v začetku tega leta.

Citat: Yuanqing Yang, predsednik in izvršni direktor družbe Lenovo:

»Pospešeni digitalna in inteligentna preobrazba sta ustvarili pomembne tržne priložnosti po vsem svetu. Lenovo jih uspešno izkorišča, ko se iz proizvajalca naprav spreminjamo v ponudnika storitev in rešitev. Dokaz je v naši uspešnosti – samo v tem četrtletju smo medletno podvojili dobičkonosnost, medtem ko je neto marža dosegla najvišjo vrednost v mnogih letih,« je dejal Yuanqing Yang, predsednik in izvršni direktor družbe Lenovo, in dodal: »V prihodnje bomo še naprej povečevali naložbe v raziskave in razvoj, v naslednjih treh letih jih nameravamo podvojiti; dodatno bomo izboljšali svojo operativno odličnost, hkrati pa ostajamo zavezani zelenim inovacijam in družbeno odgovornemu poslovanju, da dosežemo dolgoročno trajnostno povečanje dobičkonosnosti.«

Skupina za rešitve in storitve (SSG): spodbujanje večje donosnosti skupine na hitro rastočih področjih

Industrija se spreminja s strankami, ki potrebujejo bolj izpopolnjene storitve IT, kar ustvarja ogromne priložnosti na področju ponudbe rešitev in upravljanih storitev, vključno s poslovnim modelom naročnin na storitve. Ocenjuje se, da bo trg IT-storitev do leta 2025 vreden več kot bilijon ameriških dolarjev.

 Poslovanje v prvem četrtletju:

Znatna rast prihodkov v prvem četrtletju (38 % medletno na 1,18 milijarde USD) v treh ključnih segmentih SSG (podporne storitve, upravljane storitve/rešitve kot storitve, vertikalne rešitve) z operativno maržo 22 %, kar je veliko višje kot druga tradicionalna podjetja s strojno opremo.

Dobičkonosnost podpornih storitev se je medletno povečala za skoraj tri odstotne točke; prihodki od upravljanih storitev/rešitev kot storitev so medletno dosegli dvomestno rast, vrednost pogodb za vertikalne rešitve pa medletno beleži trikratno rast.

Uspehe beležijo tudi rešitve na področju pametnih mest in pametnih trgovin ter hibridnih rešitev v oblaku, ki uporabljajo Lenovo tehnologije in intelektualno lastnino.

 Pogled naprej:

Na podlagi tega bo Lenovo izboljšal stopnjo penetracije podpornih storitev in izkoristil vse večjo bazo namestitve naprav, zlasti ko se komercialni sektor vrača k rasti. Na področju rešitev kot storitev podjetje agresivno vlaga v zmogljivosti, platforme in orodja, poleg tega pa pospešuje gradnjo bolj ponavljajočih se vertikalnih rešitev z uporabo lastnega znanja in s pomočjo strateških partnerstev.

Bistveno višje marže treh ključnih segmentov SSG bodo v prihodnjih četrtletjih in letih ustvarile večjo donosnost skupine Lenovo na splošno.

 Skupina za infrastrukturne rešitve (ISG): večja dobičkonosnost in stalno prehitevanje trga z vidika rasti poslovanja

 Infrastruktura IKT je temelj za digitalno in inteligentno preobrazbo, pri čemer naj bi bila do leta 2025 trg  infrastrukturnih IKT-rešitev vreden blizu 250 milijard ameriških dolarjev. Lenovo je po vlaganju v izgradnjo trdnih temeljev dobro pozicioniran kot ponudnik IKT s celovito paleto infrastrukturnih rešitev.

 Poslovanje v prvem četrtletju:

ISG je dosegel rekordne prihodke v višini 1,8 milijarde ameriških dolarjev, kar šest zaporednih četrtletij je presegel povprečno rast trga, hkrati pa dosegel najboljše rezultate v zadnjih petih letih.

Podjetje je sedaj tretji največji proizvajalec strežnikov x86 in drugi največji proizvajalec rešitev za hrambo podatkov na svetu.

Področja z višjo maržo, kot so rešitve za hrambo podatkov, programska oprema in rešitve za hibridne oblake, so medletno nadaljevale z visoko rastjo, pri čemer so rešitve hibridnih oblakov medletno dosegle visoko dvomestno rast prihodkov.

 Pogled naprej:

Skupina Lenovo bo še naprej vlagala v rast poslovanja z vizijo, da postane največji ponudnik rešitev za infrastrukturo podatkovnih centrov, s povečanjem naložb v robno računalništvo, hibridne rešitve v oblaku in konvergenco mobilnih omrežij in 5G v oblaku. Družba bo še naprej krepila lastne razvojne in proizvodne zmogljivosti, izboljšala učinkovitost in širila strateška partnerstva, da bi strankam ponudila še več rešitev.

Stalne naložbe v splošno konkurenčnost ISG bodo dodatno povečale dobičkonosnost in splošno konkurenčnost te poslovne skupine.

 Skupina za inteligentne naprave (IDG): rekordni dobiček, nadaljnja rast področij, ki niso računalniki

 Pandemija je spremenila način življenja in dela ljudi, pri čemer so se osebni računalniki vrnili v središče digitalnega življenja. Cikel osveževanja osebnih računalnikov se je skrajšal, stopnja penetracije se je povečala in skupno povpraševanje po osebnih računalnikih bo do leta 2025 vsaj ostalo na trenutni ravni, povpraševanje po poslovnih računalnikih pa se bo okrepilo. Hkrati naj bi se trg rešitev IoT do leta 2025 povečal za 11 % letno (CAGR). Nove priložnosti hitro naraščajo predvsem na področjih, ki niso povezana z računalniki.

 Poslovanje v prvem četrtletju:

Rekordno četrtletje tako z vidika dobička kot prihodkov. Dobiček v višini 1,1 milijarde ameriških dolarjev, kar je 43 % več kot v enakem obdobju lani, ob prihodkih v višini 14,7 milijarde dolarjev, kar je 28 % več kot v enakem obdobju lani. To je posledica kombinacije odlične prodaje osebnih računalnikov in naraščajoče prodaje v segmentih, ki niso osebni računalniki – ti sedaj predstavljajo že 18 % vseh prihodkov oddelka IDG.

Povprečna prodajna cena in dobičkonosnost se še naprej povečujeta, zahvaljujoč stalnim vlaganjem v vrhunske in visoko rastoče segmente računalnikov, kot so igričarski računalniki, delovne postaje, tanki in lahki prenosniki.

Lenovo je okrepil svoj položaj na trgu tabličnih računalnikov z operacijskim sistemom Android, kjer ostaja drugi največji proizvajalec na svetu. Tudi poslovanje s pametnimi telefoni je medletno prineslo več kot 60-odstotno rast prihodkov in je zdaj samostojno zdravo podjetje, ki je v tem četrtletju doseglo z rekordno operativno maržo skoraj 5 %.

 Pogled naprej:

Lenovo bo še naprej vlagal v pametnejše naprave, tehnologije osnovnih komponent in računalniške platforme naslednje generacije.

Lenovo bo svojo široko bazo strank uporabil za navzkrižno prodajo izdelkov, ki niso računalniki, in tako spodbudil trajnostno povečanje dobičkonosnosti.

 Operativni poudarki in prihodnje naložbe

Stroški raziskav in razvoja v prvem četrtletju so se medletno povečali za 40 % z zavezo, da bo podjetje v naslednjih treh letih podvojilo naložbe v raziskave in razvoj.

Podjetje se je pred kratkim povzpelo na 65 mest in se uvrstilo na 159. mesto na lestvici Fortune Global 500, kar je najvišja uvrstitev vseh časov.

Operativna odličnost in globalna dobavna veriga skupine ostajata najboljši v razredu, kar podjetju pomaga pri premagovanju trenutnih globalnih izzivov pri dobavi sestavnih delov.

Skupina se še naprej osredotoča na okolje, tako s svojimi znanstveno utemeljenimi podnebnimi cilji kot s spodbujanjem zelenih inovacij; podpiranje skupnosti in podjetij, ki so v stiski zaradi izzivov COVID, in pooblastitev nezadostno zastopanih skupnosti z dostopom do tehnologije in izobraževanja o STEM prek Fundacije Lenovo. Letno poročilo skupine za področje ESG bo objavljeno septembra 2021. Lenovo je bil pred kratkim imenovan za najboljšega delodajalca indeksu invalidnosti IN 2021 in prejel priznanje za najboljše delovno mesto za vključevanje invalidnosti.

 O podjetju Lenovo

Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) je podjetje z lestvice Fortune Global 500 s prihodki v višini 60 milijard dolarjev, ki deluje na 180 trgih po svetu. Osredotočeno na drzno vizijo, ki bo vsem prinesla pametnejšo tehnologijo, razvija prebojne tehnologije (naprave in infrastrukturo), ki oskrbujejo milijone strank vsak dan (z rešitvami, storitvami in programsko opremo) in skupaj ustvarijo bolj vključujočo in zaupanja vredno ter trajnostno naravnano digitalno družbo za vse, povsod. Če želite izvedeti več, obiščite https://www.lenovo.com ali spremljajte najnovejše novice na spletišču StoryHub. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji