Objavljeno: 5.7.2021

IKTEM 2021, spletna konferenca za IKT, elektroniko in mehatroniko

Letošnja IKTEM konferenca bi se morala odvijati v živo na Rogli 17. in 18. junija. Ko smo v začetku leta razmišljali o Covid-19 situaciji, smo pravilno ocenili, da bo Covid-19 situacija junija dovolj umirjena, da bo dovoljevala srečanja in konferenčne dejavnosti.

Organizatorji konference smo s presenečenjem beležili odgovore potencialnih udeležencev konference, ki so večinoma necepljeni in so že dolgo v samoizolaciji.

Kot se je kasneje izkazalo, je to kot kaže nova realnost konferenc – vsaj nekaj časa, dokler nevarnost z okužbo Covid-19 ne mine oziroma se ne zmanjša.

Zaradi vseh teh okoliščin je konferenca potekala preko Zoom platforme v dveh deli s 5 minutno pavzo.

V prvem delu so bila na sporedu naslednja predavanja:

- Kaj prinaša omrežje malih satelitov Starlink? Avtor: doc. dr. Boštjan Batagelj, LTFE Ljubljana

- Pregled Quectel LPWA modulov z praktičnim primerom priključitve na Cat-M omrežje. Avtorja: Tomaž Rehar in Radu Igret, Quectel

- NB IoT ali LTE-M, Boštjan Snoj, A1

- Detektor obrazne maske, Grega Močnik, Danilo Zimšek, FERI Maribor

- Avtomatizirano opremljanje tiskanih vezij za razvoj in male serije, Mitja Zupan, TivTec

- Pisanje Android aplikacij za vsak mikrokontroler, Matjaž Skubic, Altea

Najprej nas je Boštjan Batagelj iz ljubljanske LTFE »popeljal« v vesolje in razložil delovanje Starlink satelitov. Podjetje Quectel in njegove Cat-M brezžične module je predstavil g. Rehar,  g. Igret prav tako iz podjetja Quectel, pa je prikazal praktično demonstracijo delovanja Cat-M modula povezanega v A1 omrežje.

Boštjan Snoj iz podjetja A1 je predstavil prednosti in slabosti uporabe NB IoT proti LTE-M tehnologiji in na koncu predavanja navedel spletno povezavo do brezplačnih razvojnih orodij za LTE-M.

Grega Močnik iz mariborske FERI je prikazal zelo aktualno tehnologijo zaznave obrazne maske na ljudeh. To tehnologijo bi tudi preizkusili v živo na IKTEM konferenci, v kolikor bi se IKTEM konferenca odvijala v živo.

Mitja Zupan iz podjetja TivTec je prikazal simpatično in enostavno napravo za polaganje SMD komponent. Naprava je predvidena za maloserijsko proizvodnjo in je kot taka idealna za razvojna podjetja in inštitute ter seveda tudi šole.

Matjaž Skubic iz podjetja Altea pa je predstavil kako napisati Android aplikacijo za kateri koli mikrokontroler s pomočjo GUI-O aplikacije.

V drugem delu pa so bila na vrsti sledeča predavanja:

- Kibernetska varnost: Operations != Response, avtor Gregor Spagnolo, ZIT pri GZS

- Celovite EMS in ODM storitve: od idejne zasnove do končnega produkta, Matjaž Hribar, EMA

- Dinamične merilne lastnosti osciloskopov, Mirko Ivančič, Amiteh

- Virtualizacija na Linuxu, Žiga Lausegger, Pistam

- Koncept vodenja proizvodnje z IoT tehnologijo in digitalnim dvojčkom, Jernej Protner in Niko Herakovič, oba LASIM iz FS v Ljubljani

- Uporaba 3D tiskalnikov pri Formula dirkalniku, Jure Pigac, FERI Maribor

- Mechanum samodejni voziček, Marjan Bezjak, TŠC Maribor

Gregor Spagnolo je predstavil tekmovanje v spletni varnosti, v kateri so sodelovala tudi slovenska podjetja in se, glede na to, da so prvič sodelovala na takšnem spletnem tekmovanju, uvrstili presenetljivo visoko.

Matjaž Hribar iz podjetja Ema je predstavil možnosti EMS in ODM storitev, ki jih nudi podjetje Ema.

Mirko Ivančič iz podjetja Amiteh pa je najprej malce obnovil naše znanje matematike in na podlagi tega pokazal razlike med osciloskopi in merilnimi sondami.

Kako izgleda virtualizacija na Linuxu pa je v zanimivem predavanju pokazal Žiga Lausegger iz podjetja Pistam.

Jernej Protner iz LASIM (FS iz Ljubljane) je prikazal koncept vodenja proizvodnje z IoT tehnologijo z digitalnim dvojčkom, ki se vedno bolj uporablja tudi v industriji.

Jure Pigac iz mariborskega FERI pa je prikazal, kaj vse so natisnili z različnimi 3D tiskalniki, ko so sestavljali Formula dirkalnik za študentsko tekmo.

S predavanji je konferenco zaključil Marjan Bezjak iz TŠC Maribor s predavanjem o samodejnem mobilnem vozičku imenovanem Mechanum.

Konferenco je spremljalo preko 70 registriranih uporabnikov, ki so se priključevali na prenos konference na Zoom platformi.

Po predavanjih sta podjetji Quectel in A1 ponudili tudi brezplačne razvojne sisteme, ki vključujejo Cat-M razvojno ploščo in ustrezno SIM kartico, s čemer bodo uporabniki lahko takoj preizkusili Cat-M brezžično povezovanje.

Prav tako je podjetje Altea ponudilo nekaj brezplačnih licenc za svojo Android aplikacijo GUI – O.

Vsa predavanja IKTEM 2021 konference so na voljo na Svet elektronike Youtube kanalu.

Zahvaljujemo se vsem avtorjem za zanimiva predavanja in pa seveda vsem sponzorjem za njihovo podporo!

Avtor: Jurij Mikeln

email: stik@svet-el.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji