Objavljeno: 28.5.2014 05:00

Vodja LulzSeca svoboden

Heker Sabu, ki je do aretacije leta 2011 vodil skupino LulzSec, kasneje pa kot ovaduh delal za FBI, je bil obsojen na sedem mesecev zapora in leto dni preizkusne dobe. To je bistveno manj od zagroženih 26 let zapore kazni.

Medtem ko je Jeremy Hammond, ki je vdrl v Stratfor, prejel 10 let zapora, je tožilstvo za Sabuja s pravim imenom Hector Xavier Monsegur zahtevalo le sedem mesecev zapora, kar je ravno obdobje, ki ga je preživel v priporu. Ker je sodišče prisluhnilo temu predlogu, je lahko po izreku sodbe kot svoboden človek zapustil sodišče.

V ZDA sodišča običajno nimajo posluha za hekerje in visoke zaporne kazni niso redke. Toda ameriški sodni sistem temelji na nagrajevanju ovaduhov in sodelovanja z organi pregona, kar je pomagalo Sabuju. Ker je ta takoj po aretaciji junija 2011 z odprtimi rokami sprejel ponudbo FBI, da jim pomaga pri razkrivanju nekdanjih sodelavcev in preprečevanju nadaljnjih hekerskih vdorov, je dobil velikanski popust.

Njegovo delo je vodilo do aretacije več visokih članov skupin LulzSec in Anonymous, ki so zaupali Sabuju. Proti nekaterim so sodni postopki že končani in so bili obsojeni na daljše zaporne kazni, proti drugim še tečejo. Sabu je celo koordiniral nekaj napadov, ko je že delal za FBI, da niso hekerji ničesar posumili. Tožilstvo je zato njegovo delo označilo kot izjemno pomembno in nenadomestljivo, zato so zahtevali le sedem mesecev zaporne kazni in leto dni strogega nadzora, ko se bo beležilo vse, kar bo storil na računalniku. Sodnica Loretta Preska je predlogu tožilstva v celoti ugodila. V izreku sodbe je poudarila, da je Sabu deloval nezakonito, a se je s svojim sodelovanjem odkupil za svoje početje. Upoštevala je tudi olajševalni okoliščini, da je Sabu rad in takoj priskočil na pomoč, preden so imeli člani hekerskih skupin čas uničiti dokaze, in da je od leta 2012, ko je njegovo sodelovanje s policijo postalo javno znano, žrtev nadlegovanja in nasilja, zaradi česar se je moral z družino tudi preseliti.

V svetu hekerjev je torej zaupati silno nevarno, zlasti ko organi pregona ponujajo bonbončke za sodelovanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji