Objavljeno: 24.6.2005

Superračunalniki gredo za med

Sodeč po podatkih raziskave, predstavljene na konferenci International Supercomputing Conference, ki se je letos odvijala v Nemčiji, se najzmogljivejši superračunalniki prodajajo tako kot še nikoli doslej. Poleg tega naročniki zahtevajo vse zmogljivejše sisteme, ki hitro rušijo rekorde na tem področju. Najboljši dokaz je podatek, da je polovica od prvih desetih najzmogljivejših sistemov danes povsem drugih od tistih, ki so bili na lestvici novembra. Poleg tega je se je v istem času spodnjih 200 na lestvici najzmogljivejših računalnikov na lestvici Top500 moralo umakniti drugim sistemom.

IBM je še vedno nesporni kralj na tem področju, saj je proizvajalec šestih sistemov med prvo deseterico, vključno z dvema na prvem mestu. Krono nosi sistem BlueGene/L, ki ga uporabljajo v laboratoriju Lawrence Livermore National Laboratories za raziskavo atomske energije, zmore pa procesirati 138,8 teraflopsov (operacij s plavajočo vejico na sekundo), kar je dvakrat več kot novembra, saj so sistem med tem nadgradili. IBM skupaj z naročnikom načrtuje letos še eno posodobitev, s katero bo BlueGene/L sposoben doseči 270 do 280 teraflopsov.

Na drugem mestu je še en sistem BlueGene in sicer letos v začetku poletja nameščeni Watson Blue Gene (WBG), ki ga je IBM izdelal za potrebe svojega raziskovalnega laboratorija Watson Research Centre v New Yorku in je hkrati najzmogljivejši superračunalnik v zasebni rabi. WBG zmore 91,2 teraflopsov. Šele na tretjem mestu je izdelek konkurenta in sicer Silicon Graphics Columbia, uporabljen v organizaciji NASA, kjer procesira do 51,87 teraflopsov.

IBM BlueGene/L.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji