Objavljeno: 29.8.2001

Strežniška zmogljivost po potrebi

Zmanjšanje povpraševanja po računalniških izdelkih proizvajalce sili v iskanje novih rešitev in ponudbe, s katero bi lahko ponovno povečali zanimanje kupcev. Ena od teh smeri je tudi nudenje storitev, s katerimi kupci dejansko plačajo le porabo sistemskih sredstev (procesorskega časa, pomnilniških sistemov), ki jih dejansko potrebujejo. Taka rešitev je zanimiva predvsem za specifične tipe kupcev strežnikov, kot so ponudniki storitev in telekomunikacijske družbe, ki so zelo pozorne na porabo sredstev vloženih v infrastrukturo.

Compaq in Hewlett Packard sta tako predstavila programe, ki nekoliko spominjajo na najemniških sistem uporabe računalniških sredstev že leta znan pri družbi IBM. V obeh primerih kupci plačajo le uporabo tistih sredstev, ki so jih dejansko uporabili. Proizvajalec je s strežniškimi sistemi povezan na daljavo in na njih uporablja sistem za merjenje porabe sredstev, kupcu pa nato izstavi mesečni račun, podobno kot sicer plačujemo račune za elektriko ali vodo. Hewlett Packard storitev z imenom Pay per Use ponuja na svojih strežnikih Superdome ter strežnikih z Intelovimi procesorji. Sistem je podoben kot pri dosedanji storitvi Instant Capacity on Demand (iCOD), le da je slednji namenjen zgolj povečevanju (ne pa zmanjševanju) zmogljivosti po potrebi

Compaq svojo storitev imenuje Computng on demand, ponuja pa jo sprva kupcem strežnikov AlphaServer in NonStop Himalaya, kasneje pa tudi strežnikov Proliant. Podobna ponudba velja tudi za uporabnike pomnilniških sistemov. V osnovi gre za program, kjer se na lokacijo uporabnika namesti dodatna računalniška sredstva, ki se aktivirajo šele po potrebi.

http://www.compaq.com

http://www.hp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji