Objavljeno: 14.7.2021 23:00 | Teme: Slovenija

Prihajajo elektronske osebne izkaznice

Prihodnje leto bomo dobili elektronske osebne izkaznice, določa novi zakon o elektronski identifikaciji in storitvah zaupanja, ki ga je sprejel Državni zbor v torek. Na osebni izkaznici bo po novem elektronski element, torej čip, ki bo omogočal hrambo biometričnih podatkov in dodatnih elementov za elektronsko poslovanje, kot so digitalna potrdila.

Nove kartice bo tako moč uporabljati kot dosedanje osebne izkaznice za dokazovanje istovetnosti na licu mesta, hkrati pa bodo služile tudi kot zdravstvena izkaznica (ostale bodo tudi stare, saj osebna izkaznica ni obvezni dokument) in omogočale elektronsko podpisovanje dokumentov. Biometrične podatke bo vsebovala na enak način, kot jih že vsebujejo potni listi. Biometrični podatki bodo vsebovali dva prstna odtisa in podobo obraza. Shranjeni bodo izključno na osebni izkaznici, medtem ko se bodo iz baze izbrisali 90 dni po izdaji osebne izkaznice.

Dostop do podatkov na osebni izkaznici bo odvisen od uporabe. Tako bodo na primer upravne enote imele isti vpogled v osebne podatke kot doslej. Osebna izkaznica bo nudila dva nivoja elektronske identifikacije: višjega, ki ustreza današnjemu digitalnemu potrdilu, in nižjega, ki ustreza zdravstveni izkaznici. Dodatni osebni podatek, ki bo zapisan na izkaznici, bo pošta, poštna številka, država in kraj rojstva.

Nove osebne izkaznice bodo začeli izdajati 3. januarja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Vlajke | 21.7.2021 | 08:45

Bodo te osebne izkaznice imele dostop do podatkov samo preko fizičnih kontaktov ali tudi preko čipa NFC? Ali bo (vsaj v teoriji) tako osebno izkaznico možno uporabiti tudi v "zasebne" namene? Na primer ali bi se jo dalo uporabiti kot sredstvo za prijavo v sistem, če imamo prenosnik, ki zna brati pametne kartice? Ali pa, še bolj banalno, kot dostopno kartico za elektronske ključavnice?

Jure Forstnerič | 21.7.2021 | 09:25

V novici je povezava do članka, kjer je malo bolj podrobno opisano. Načeloma bodo podprti bralniki pametnih kartic (torej ja, s tako kartico bi lahko preko spleta s prenosnikom, ki ima bralnik, potrdili istovetnost), glede NFCja pa še ne vemo, če bodo imele tudi to, lahko bi. Kar smo v spletu zasledili je praksa pri državah, ki ponujajo osebne izkaznice eID, mešana - nekatere imajo vgrajen NFC, nekatere pa ne. Upajmo, da bodo naše izkaznice to imele :-)

Vlajke | 21.7.2021 | 12:16

Jaz sem sicer bolj mislil, če bi se potencialno dalo osebno uporabljati kot identifikator za prijavo v sam prenosnik. Na primer v domensko okolje. Certifikat z identiteto je (bo) že na kartici. Ali bi ga morda lahko uporabljali tudi v take, vsakodnevne namene. Sem šel brat povezan članek, pa moram reči, da je morda preveč podroben zame :-) Certifikati so mi bili vedno malo "črna magija" :-D

Jure Forstnerič | 21.7.2021 | 12:37

Teoretično bi tudi to šlo - Windows omogoča prijavo s pomočjo NFC naprave, priznam, da pa tega nisem koliko preizkusil :-)

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji