Objavljeno: 28.11.2019 05:00

Podjetja, ki se želijo v celoti preseliti v oblak

Sodeč po raziskavi, ki jo je opravilo podjetje McAfee, namerava okoli dve petini podjetij v letu 2021 vse svoje informacijske rešitve preseliti v oblak. Na ta način bi tovrstna podjetja dosegla strategijo imenovano »samo v oblaku« (cloud only), za razliko od tistih, ki se odločajo predvsem o temu, da v oblak selijo predvsem vse nove in spremenjene rešitve, »najprej v oblaku« (cloud first).

Toda raziskava je pokazala, da so med željami in načrti na eni strani, ter današnjo realnostjo na drugi strani velikanske razlike. V veliki Britaniji je recimo 40% takih, ki želijo v prihodnjih letih v celoti preiti v oblak, a je po drugi strani danes takih le slabih 5%. Kako narediti tako velik preskok v samo slabih dveh letih ostaja resno vprašanje in po mnenju mnogih tudi nerealen cilj.

Raziskava je sicer zajela okoli 2.000 izkušenih IT profesionalcev in uporabnikov iz različnih evropskih držav. Ena izmed zanimivosti raziskave je, da velika večina vprašanih zase meni, da so že danes zelo aktivni v strategiji »najprej v oblaku«. V Veliki Britaniji je takih denimo 86% vprašanih, v Franciji 90% in v Nemčiji celo 92%. Velika večina od teh (70 do 86%, odvisno od države) meni, da bodo strategijo »samo v oblaku« dosegli v naslednjih nekaj letih.

88% vprašanih je mnenja, da selitev v oblak predvsem povečuje produktivnost pri končnih uporabnikih, tudi na račun tega, da so potrebovane storitve na voljo bistveno prej, kot če bi bile implementirane v lastnih podatkovnih centrih. Zanimivo, da 84% vprašanih meni, da s tem tudi povečujejo varnost, kar nakazuje na precej bolj klavrno varnostno sliko za požarnimi zidovi v podjetjih v primerjavi s tem, kar ta ista podjetja javno navajajo. 85% vprašanih storitve v oblaku privlačijo zaradi različnih nivojev storitev, ki se lažje prilagajajo trenutnim poslovnim potrebam. 84% pa je menja, da uporaba storitev v oblaku pospešuje inovacije v primerjavi z bolj tradicionalnim pristopi rabe IT tehnologije.

Področje, kjer se je anketirancem najbolj zatikalo pri odgovorih, je vprašanje odgovornosti za storitve in podatke v oblaku. Raznolikost odgovorov je tu velikanska, kar potrjuje domnevo, da je vprašanje odgovornosti za uporabo storitev v oblaku še zelo problematično. Če odmislimo dvome okoli tega ali odgovornost bolj sloni na ponudnikih storitev, podjetjih, ki jih naročajo ali uporabnikih, ki jih uporabljajo, so anketiranci v bistvu največ odgovornosti še vedno pripisali IT oddelkom v podjetji (34%).

Dvoličnost takega razmišljanja razkriva odgovor na naslednje vprašanje. 19% vprašanih je anketarjem priznalo, da uporabljajo storitve v oblaku, ki jih niso odobrili oddelki IT v podjetju. Raziskava torej potrjuje empirično ugotovitev, da bi zaposleni v podjetjih rade volje in pogosto skočili v objem oblačnim storitvam, a le dotlej, ko ni treba odgovarjati za svoje odločitve in ravnanje.

McAfee, ki je sicer eden od vodilnih ponudnikov s področja varnosti s tem utemeljuje svoje navedbe, da morajo podjetje še marsikaj postoriti, na tehničnem, predvsem pa organizacijskem področju, da bi lahko na varen in pregleden način uporabljala storitve, ki jih ponuja oblak.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji