Objavljeno: 18.6.2000

Nove delovne postaje SGI

Podjetje SGI je predstavilo nov in obenem svoj drugi rod delovnih postaj z Intelovo arhitekturo. Delovne postaje Silicon Graphics 230, Silicon Graphics 330 in Silicon Graphics 550 so namenjene uporabi z operacijskimi sistemi Windows NT in Linux, med glavnimi novostmi pa je nov grafični podsistem. Imenuje se VPro in izračuna po 17 milijonov trikotnikov na sekundo ter senči 540 milijonov pik na sekundo. Pospeševalnik VPro je opremljen z 32 ali 64 MB grafičnim pomnilnikom, ki temelji na vezjih DDR DRAM, podpira pa vodilo AGP 4x. Pospeševalnik je bil narejen v sodelovanju s podjetjem Nvidia, imenujejo pa ga tudi "OpenGL na čipu" saj v vezju opravlja vse funkcije vmesnika OpenGL 1.2. Prva različica ima podporo za Windows NT in Linux, pozneje pa pride na vrsto še različica za delovne postaje s sistemom Irix.

Najmanjši model je delovna postaja Silicon Graphics 230, opremljena pa je s podporo za en procesor Pentium III s hitrostjo 667 ali 733 MHz in sistemskim vodilom pri hitrosti 133 MHz. Proti napakam odporni osnovni pomnilnik (ECC) je 128 MB (razširljiv do 2 GB), disk z vmesnikom EIDE je 20 GB, na osnovni plošči je že vgrajena omrežna kartica, razširitvena mesta pa sprejmejo 32-bitne kartice PCI. Razred višje je delovna postaja Silicon Graphics 330, ki podpira enega ali dva 733 in 800 MHz procesorja Pentium III, osnovni disk pa je 9,1 GB, a opremljen z vmesnikom in krmilnikom Ultra160 SCSI. Najzmogljivejša je delovna postaja Silicon Graphics 550, ki je opremljena z enim ali dvema 733 ali 800 MHz procesorjema Pentium III Xeon, v primerjavi z manjšimi modeli pa ima podporo tudi za 64-bitne kartice PCI. Osnovna cena modela 230 znaša v ZDA 2725 dolarjev.

Tudi novi sistemi so oblikovno drugačni in samosvoji, obenem pa nudijo v ohišju obilico prostora za razširitve. To omogočajo tudi veliki napajalniki, ki (odvisno od modela) dajejo 300 ali 450 W moči. Nove delovne postaje SGI so tudi prve delovne postaje, optimalizirane za delo z Linuxom. Podjetje je namreč za nove grafične pospeševalnike razvilo ustrezne gonilnike, ki v Linux prinašajo podporo za grafični standard OpenGL.

http://www.sgi.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji