Objavljeno: 27.10.2007

Nov razpored za slovensko tipkovnico

Kot kaže se nam obeta spremenjen razpored slovenskih črk na računalniških tipkovnicah.

V okviru Slovenskega inštituta za standardizacijo (SIST) je začela delovati skupina izvedencev, ki si je zadala sestaviti nov, izvirni razpored tipk za tipkovnice, ki bo hkrati skladen mednarodnemu standardu ISO 9995. Novi standard naj bi upošteval razvoj tehnologije in nove funkcionalne zmožnosti sodobnih računalnikov. Pobuda pravzaprav ni edinstvena, saj podobne spremembe standardov pripravljajo tudi druge države bivše Jugoslavije, ki so nekoč imele skupni standard.

Strokovna skupina je kot kaže pri nekaterih vprašanjih že dosegla soglasje, seveda pa bo predloge lahko kasneje komentirala tudi širša javnost. Po sedanjem predlogu bosta premeščeni črki ć in đ, nov položaj naj bi dobil tudi znak za evro. Črki ć in đ naj bi po novem tako bili dosegljivi prek desne tipke alt (alt gr + c in alt gr + x za male črke ter alt gr + d oziroma alt gr + s za velike črke). Ta hip najbolj sporna naj bi bila sprememba položaja črke ž, ki bi dobila položaj tam, kjer je bil doslej ć. Na njeno mesto pa bi se naselil znak evro. Poleg tega naj bi iskali novo mesto za poševnico (/), ki je na jugoslovanski tipkovnico na nerodnem mestu (shift 7). Vprašanje pa je, kako bo predlagane spremembe sprejela javnost, v kateri marsikdo že celo življenje uporablja dosedanji razpored, privaditi tipkanje na novega pa še zdaleč ni enostavno.

Čeprav uradni predlog še ni znan, po nekaterih informacijah razpravljajo tudi o možnosti spremembe položaja drugih tipk, v prvi vrsti znaka za cent in navednic. Načeto je bilo tudi vprašanje položaja tipk z oziroma y (qwertz), vendar so se k sreči predlagatelji strinjali, da ostanejo pri sedanjem razporedu. V strokovni skupini so tudi predstavniki ponudnikov programske opreme, kot sta Microsoft in društvo uporabnikov Linuxa, Lugos. Ne glede na izid dogovorov bo najbrž sledila javna razprava. Tudi, ko bo in če bo sprejet nov razpored, pa bo ostal zgolj kot priporočilo, tako da bo mogoče dosedanje razporede uporabljati tudi v naprej. Zanimivo pa bo spremljati, kako se bodo na pobudo odzvali ponudniki računalniške opreme.

http://www.sist.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji