Oglasno sporočilo
Objavljeno: 21.2.2019 09:00

Nakupovanje računalnika je prav zabavno opravilo

Stranke nas kar pogosto sprašujejo, kakšen računalnik naj kupijo, da bo čim bolj optimalno deloval in jim dolgo služil. In s tem smo velikokrat v podobni vlogi, kot je prodajalec avtomobila, ki ga vprašajo, kakšen avtomobil jim svetujejo. Ob vsej obilici izbire strojne opreme, enostavno ne moremo dati enoznačnega odgovora, zato moramo malce povrtati in spraševati. Kot kupec pa lahko prodajalcu kar precej pomagate.

Razmislek pred obiskom računalniške trgovine

Eden izmed najpomembnejših podatkov, ki jih lahko prodajalcu predočite takoj, ko stopite v trgovino je, da mu čim bolj jasno poveste, čemu bo računalnik namenjen. »Za internet in tipkanje in da si še kakšen film pogledam in poslušam glasbo« ali »računalnik, ki bo primeren za obdelavo videa v 4K ločljivosti«? Pri slednjem bo prodajalec zagotovo postavil še kakšno drugo  podvprašanje. Isto se bo zgodilo, ko boste prodajalcu prenašali želje vašega najstnika, ki si za birmansko darilo želi računalnik za igranje igric.

Kakšen je vaš proračun za nabavo?

Res je, da se da v naši trgovini računalnik kupiti tudi že za slabih 400 EUR , vendar pa se morate zavedati, da so najcenejši računalniki večinoma brez operacijskega sistema in da so namenjeni običajni domači rabi. Drži, z računalnikom za 2.000 EUR boste povsem brez problemov tudi tipkali in brskali po internetu, poslušali glasbo ali odigrali pasjanso, vendar pa z računalnikom za 400 EUR, žal, ne boste mogli sprojektirati svoje nove hiše ali pa v najvišji 4K ločljivosti zmontirati video gradiva z zadnjega dopusta. Vsekakor ne v nekih normalnih časovnih okvirih.

Naj bo prenosen ali stacionaren?

Stanujete v garsonjeri in nimate dovolj prostora? V tem primeru bo najbolj primeren nakup prenosnika. Imate želje po tem, da bi kdaj kaj sami vgradili, morda dodajali dodatne diske? Potem je namizni računalnik edina realna možnost.

In če se pošalimo: namizni računalnik je lahko odličen podstavek za lepo rožo, prenosnik pač ne.

Bom lahko igral tudi igre?

Industrija računalniških in video iger je večja od Hollywooda. To je dejstvo, ki začudi marsikoga. Igranje iger je že dalj časa tudi profesionalizirano v tako imenovanih eSport ligah, kjer so nagradni skladi vredni milijone dolarjev.

Za nakup domačega računalnika, ki bo namenjen igram, pa je pomembno vedeti to, da mora biti čim bolj zmogljiv, še posebej mora imeti hiter grafični podsistem. Zmogljive grafične kartice so drage, sistem potrebuje tudi močan procesor in veliko pomnilnika ter velike in dobre SSD diske. Vse to se odraža tudi v višji ceni celotnega sistema. Ker pa so ljubitelji iger zelo dovzetni tudi na oblikovanje, se je po obliki in funkcionalnostih razvil kar poseben razred izdelkov, od tipkovnic, mišk, slušalk z mikrofonom, celo stolov in miz.

Spodaj brez?

Da, tudi računalniki so lahko spodaj brez. V trgovini jih lahko kupimo nage (brez operacijskega sistema), samo s figovim listom (precej neuporaben Free DOS) ali pa polno oblečene (Windows 10). Če resnici pogledamo naravnost v oči in pri tem ne zardimo, bomo priznali, da se na računalnikih, ki jih kupimo brez operacijskega sistema ali tiste s figovim listom, večinoma nameščajo nelicenčni izdelki. Zelo majhna verjetnost je, obstaja pa, seveda, da bo uporabnik nameščal katero od različic Linux operacijskega sistema.

Zakaj govorimo o tem? Najmanj dva razloga sta, da nameščamo samo legalno programsko opremo. Prvi je ta, da si s tem neizmerno zmanjšamo možnost komplikacij ob uporabi. Samo pri legalno nameščenih Windows smo lahko prepričani, da  je programska koda neoporečna, da ne skriva kakšne luknje oziroma stranskega vhoda, prek katerega bi lahko nepridipravi vstopali v računalnik.  Pri »krekanju« namreč nikoli ne moremo biti zares prepričani, da tisti namestitveni medij, ki smo ga prenesli s spleta, ni tako ali drugače spremenjen ali prirejen in da nismo v bistvu namestili poslušnega zombi vojščaka, ki čaka navodila hekerja iz Rusije, Ukrajine, Turčije, ...

Drug prav tako tehten razlog pa je spoštovanje avtorskih pravic avtorjev programske opreme. Vemo, marsikoga ne bo ganilo prav posebej, a nek komik nas je pred kratkim opozoril na to, da tudi avtorske pravice štejejo in jih je treba spoštovati.

www.anni.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji