Objavljeno: 3.9.2000

Microsoft prenaša izdelke v Unix in Linux?

V javnosti je bilo doslej mogoče že večkrat zaslediti namige, da namerava Microsoft izdelke prenesti tudi v Linux, vendar se je vselej izkazalo, da so to bile le govorice. Toda videti je, da se na tem področju vendarle nekaj dogaja. Sredi avgusta sta v javnost skoraj neopazno pricurljali dve novici, ki potrjujeta Microsoftovo angažiranost na področju Unixa. S francosko--izraelsko družbo Mainsoft so obnovili pogodbo o uporabi izdelka MainWin, ki omogoča prenos programov za okolje Windows v operacijske sisteme Unix in Linux.

Microsoft je ta izdelek že uporabil ob predstavitvi spletnega brskalnika Internet Explorer, ki so ga leta 1997 prenesli v sistema Solaris in HP/UX. Pogodbo so nedavno obnovili, saj nameravajo spletni brskalnik v novi različici znova prenesti na eno ali več platform Unix. Poleg tega so pri Mainsoftu objavili tudi novico, da Microsoft z istim orodjem prenaša v Solaris še večpredstavni predvajalnik Windows Media Player 6.3, ki bo na voljo približno sočasno z brskalnikom.

Toda v ozadju se dogaja še marsikaj. Po informacijah, ki jih je pridobil Paul Thurott, avtor spletne strani Winformant, Microsoft tesno sodeluje z družbo Mainsoft, ki v izraelskih laboratorijih razvija tehnologijo za prenos vseh sistemskih klicev (tudi tistih iz nekaterih uporabniških programov, kakršen je na primer paket MS Office) v operacijski sistem Unix, specifično pa Linux. Za zdaj še ni nobenih dokončnih načrtov, vendar opazovalci menijo, da Mainsoft s tem ustvarja okolje, v katerem bi lahko Microsoft po potrebi zelo hitro ključne programe prenesel na poljubno platformo. Prevladuje mnenje, da se Microsoft s tem lahko zaščiti, če bi sodni proces ter razmere na tržišču ubrale drugo smer, kakor predvidevajo. Microsoft seveda tovrstne načrte zanika.

http://www.winformant.com

http://www.mainsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji