Objavljeno: 5.7.2000

Microsoft.Net

Microsoft je junija predstavil svojo novo strategijo in novo platformo, ki so jo skupno poimenovali kar Microsoft.Net. V okviru te iniciative se skriva niz izdelkov in storitev, med katerimi centralno vlogo igra nova generacija operacijskega sistema Windows, ki mu pravijo kar Windows.Net. Ta predstavlja nadaljevanje projekta, ki smo ga doslej poznali kot Next Generation Windows Services (NGWS) in je Microsoftov poskus, da bi operacijski sistem še bolj združili ali celo zlili s svetovnim spletom in spletnimi tehnologijami. Po sedanjih načrtih naj bi Windows.Net 1.0 predstavili naslednje leto.

Windows.Net bo tako kot dosedanje različice okolja Windows temeljil na jedru Win32, ki pa mu bodo razširili programski vmesnik z novimi spletnimi storitvami in vmesniki. Zaradi tega bo združljiv z obstoječimi programi, vendar bo posebej zanj napisana nova generacija programov, ki ne bo združljiva z obstoječimi različicami okolja Windows. Toda Windows.Net ne bo edino okolje, ki bo lahko dostopalo do storitev Microsoft.Net, saj ima Microsoft v mislih tudi podporo za dostop do storitev s strani drugih naprav, kot so ročni računalniki, telefoni s protokolom WAP in druge naprave, opremljene morda tudi z drugimi operacijskimi sistemi.

Poleg okolja Windows.Net naj bi Microsoft v naslednjih dveh letih predstavil tudi specifična razvojna orodja imenovana Visual Studio.Net ter cel niz spletnih storitev, od katerih naj bi jih nekaj prek spleta tržil kar sam Microsoft. Med storitvami lahko pričakujemo orodja za napredno prilagajanje okolja posameznemu uporabniku. Izdelki bodo pri svojem delovanju močno uporabljali opisni jezik XML in protokol za izmenjavo podatkov SOAP (Simple Object Access Protocol).

Windows.Net torej predstavlja kar veliko odstopanje od sedanje strategije okolja Windows. Mnogi pa menijo, da zasnova na vmesniku Win32 pomeni, da okolje ne bo tako odprto, kot želi to prikazati Microsoft. Poleg tega so pri Microsoftu poudarili, da nameravajo Windows.Net razvijati vzporedno z drugimi različicami okolja Windows (Windows 2000, Windows 9x), kar pomeni, da Windows.Net vsaj sprva ne bo zamenjava za obstoječa okolja.

Uporabniki pa so ob tej najavi precej skeptični. Microsoft je šele letos predstavil okolje Windows 2000, ki ga marsikje še niso začeli uporabljati zaradi bojazni o morebitnih napakah v kodi. Prav ti uporabniki so zelo skeptični, da bi sedanje načrte okoli sistema Windows 2000 na hitro zamenjali za tiste, povezane z okoljem Windows.Net. Poleg tega nas izkušnje učijo, da je od napovedi do izdelka še dolga pot, tako da so možne tudi zamude. Poleg tega bodo številni počakali na Windows.Net 2.0 ali še kaj več.

Microsoft namerava leta 2002 predstaviti tudi strežnik na podlagi platforme Windows.Net, o katerem pa za zdaj še ni znana skoraj nobena podrobnost. Tedaj naj bi bila pripravljena tudi druga različica okolja Windows.Net za končne uporabnike, ki bo podpirala alternativne načine vnosa podatkov, kot sta razpoznava pisave in govora. Za leto 2002 je v načrtu tudi nova generacija pisarniškega paketa Office.Net, ki bo za razliko od sedanje različice na voljo kot servis, dosegljiv prek svetovnega spleta.

Microsoft z novimi sistemom in strategijo .Net očitno skuša hitreje poseči na področje spletne rabe, kot je to počel z dosedanjimi različicami okolja Windows. Vprašanje pa je, ali mu bo to uspelo, še posebej, če upoštevamo sodni proces, na katerem so ga spoznali za krivega in določili, da se mora družba razdeliti na dva dela. Sedanji načrti okoli platforme Microsoft.Net so videti navzkriž z odločbami iz sodnega procesa, vendar je o tem še težko sklepati. Poleg tega se bo Microsoft soočil na tem področju z močnimi tekmeci, kot sta Sun in IBM ter javansko tehnologijo, ki ima nekaj let prednosti v razvoju. Vsekakor gre za eno od večjih sprememb v družbi Microsoft, ki smo jih videli v zadnjih letih.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji