Objavljeno: 8.6.2000

Microsoft bo razdeljen na dva dela

V sredo, 7.6.2000, je zvezni sodnik Thomas Penfield Jackson objavil svojo dokončno razsodbo o kazni, ki bo doletela Microsoft zaradi izkoriščanja monopolnega položaja na tržišču programske opreme. Sodnik je razsodil, da se mora Microsoft razdeliti na dva dela. Prvo podjetje bo razvijalo in prodajalo operacijske sisteme, drugo pa vso drugo programsko opremo iz sedanjega programa družbe Microsoft, vključno s spletnim brskalnikom, ki je bil eden izmed najbolj spornih delov celotnega procesa. Določilo o delitvi podjetja bo veljalo za naslednjih deset let.

Microsoft ima po določilih sodnika 4 mesece časa za predložitev načrta o razdelitvi. Po tem času ima tožilstvo na voljo 60 dni za pripombe na predlagani načrt, nakar ima Microsoft še mesec dni za pritožbo na pripombe. Sicer pa bo delitev zamrznjena za čas procesa na prizivnem sodišču, seveda če prizivno sodišče to potrdi. Poleg tega je sodnik Microsoftu naložil še dodatne ukrepe, s katerimi naj bi preprečili nadaljnje monopolno delovanje. Če prizivno sodišče ne bo začasno zamrznilo ukrepov, bodo ti začeli delovati 90 dni po razsodbi, sodno pa jih bodo spremljali še naslednja tri leta.

Med ukrepe sodijo nekatere obveze, kot je recimo ta, da podjetje, ki bo razvijalo operacijske sisteme, ne sme razvijati, licencirati ali distribuirati spletnih brskalnikov. Poleg tega ne sme ob operacijskem sistemu prilagati nobene programske opreme drugih proizvajalcev, ki je sicer na voljo tudi kot samostojen izdelek. Proizvajalec operacijskih sistemov poleg tega ne sme omejevati, pogojevati ali groziti proizvajalcem strojne opreme, licenčni pogoji pa morajo biti za vse enaki. Ekskluzivnost pogodb je izrecno prepovedana. Ceniki licenc bodo morali biti javni in objavljeni v spletu. Proizvajalec tudi ne bo smel pogojevati ali omejevati sprememb, ki jih proizvajalci strojne opreme želijo opraviti v zagonskem procesu sistema (vključno s slikami), namizju, priljubljenih povezavah in drugih delih okolja Windows. Programski vmesniki (API) bodo morali biti javni in dostopni vsakomur. Proizvajalec bo moral organizirati službo, ki bo nudila informacije o delih sistema ali izvorni kodi. Podjetje tudi ne bo smelo spreminjati kode, ki bi lahko zmanjšala zmogljivost programov (zlasti posredniških - middleware) drugih proizvajalcev, ne da bi o tem obvestili same proizvajalce. To pa je le del ukrepov, ki jih je določilo sodišče. Microsoft bo moral v upravi organizirati tudi poseben odbor, ki bo skrbel za uresničevanje ukrepov in poročanje sodnim inšpektorjem.

Microsoft je že najavil, da se bo v roku dneva ali dveh pritožil na odločitev, kar pomeni, da se bo proces zagotovo nadaljeval. Bill Gates, soustanovitelj, nekdanji direktor in največji delničar je izjavil, da se je z razsodbo "začel prvi dan preostanka celotnega procesa". Microsoft je namreč prepričan, da lahko na prizivnem sodišču zmaga. V zadnjih dneh so sicer nekajkrat poskušali z lastnimi predlogi doseči drugačno razsodbo, vendar so tako tožilci kot sodnik menili, da je ponujeno premalo in prepozno. Microsoft pa se je pritožil, da v sodnem procesu niso imeli dovolj časa za predstavitev dokazov in prič, ter da besedilo razsodbe ni povsem jasno določeno.

Po drugi strani pa tožilstvo izraža svoje zadovoljstvo, saj menijo, da je to primerna kazen za minulo delovanje družbe Microsoft. Predlagatelji sicer menijo, da bi bilo bolje podjetje razdeliti na tri dele, vendar delitev na dva dela omogoča, da bo razvoj tehnologije potekal nemoteno naprej.

Mnogi opazovalci proces med ameriško vlado in Microsoftom že označujejo za zgodovinskega in temelj za sodno prakso v naslednjih desetletjih. Toda jasno je, da Microsoft še ni izčrpal vseh zakonskih možnosti, zato bo postopek še trajal. Microsoftovi tekmeci seveda sodno ugotovitev pozdravljajo, medtem ko je končnim uporabnikom bolj ali manj vseeno. Kratkoročno namreč ne pričakujejo sprememb, na srednje in dolge proge pa je v računalništvu tako ali tako težko računati.

Za mnenje o razsodbi smo vprašali tudi slovensko podružnico podjetja Microsoft. Direktor Gregor Kukec meni, da proces s tem še ni končan, saj bo Microsoft zagotovo vložil pritožbo, vložil pa bo tudi prošnjo za zamrznitev ukrepov do konca procesa. Razsodba tako še nekaj časa ne bo imela vpliva na delovanje Microsofta, s tem pa tudi njegove podružnice v Sloveniji. Ker pa je Microsoft Slovenija v celoti v lasti ameriške družbe, mora spoštovati tako ameriške kakor slovenske zakone in se ukrepom podrediti.

Ukrepi se tičejo tudi Microsoftovih partnerjev, recimo prodajalcev OEM, ki imajo pogodbe sklenjene neposredno z matičnim podjetjem. Po drugi strani pa je tudi res, da je Microsoft Slovenija družba z omejeno odgovornostjo in bi lahko v primeru razdelitve Microsofta na dva dela po slovenski zakonodaji sklenila pogodbo z obema deloma družbe. Težko je namreč verjeti, da bi tudi podružnice (zlasti manjše) razdelili na dva dela. Zaenkrat torej sprememb ne bo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji