Objavljeno: 1.9.2000

LinuxWorld Expo -- San Jose 2000 (1.)

V ameriškem mestu San Jose se je nedavno končala že druga letošnja razstava LinuxWorld Expo (po februarski v New Yorku), ki je bila brez dvoma najbolj uspešna doslej. Do te mere, da se organizatorji odločili dogodek naslednje leto preseliti v večje razstaviščne prostore v San Francisco. V treh dneh si je razstavo, na kateri je izdelke prikazovalo čez 200 razstavljalcev, ogledalo čez 20.000 obiskovalcev, večinoma zagretih pristašev Linuxa. Toda Linux ne pridobiva vse več podpornikov samo med uporabniki, temveč vse bolj tudi velikimi proizvajalci programske in strojne opreme. Dokaz za to je prisotnost velikih imen, kot so Compaq, Dell, HP, IBM, Oracle in Sun ter mnogih drugih, seveda z izjemo Microsofta.

Prav prisotnost velikih imen pa je zmotila marsikaterega ljubitelja Linuxa. Mnogi se namreč bojijo, da bi se Linux preveč skomercializiral in postal nekaj takega, kar je danes okolje Windows. Bojazen je sicer še odveč, vendar si nobeden ne dela utvare, da veliki na sejmu Linux World niso zgolj zato, da bi zaslužili, morda celo več kakor pri operacijskem sistemu Windows.

Mnogi so bili zato presenečeni, ko je prireditev z govorom odprl Michael Dell, direktor enega najtesnejših partnerjev družbe Microsoft, ki je med drugim imel podoben govor tudi na letošnji predstavitvi operacijskega sistema Windows 2000. Toda Dell se je z vso močjo vrgel v Linux, saj že znaten delež prodanih naprav opremljajo prav s tem operacijskim sistemom. Po besedah Della je danes desetina vseh strežnikov opremljenih z Linuxom, medtem ko je še pred letom dni obsegal le 3-4 % njihove prodaje. Počasneje narašča prodaja Linuxa v osebnih računalnikih, kjer pa je treba premagati še marsikatero oviro.

Prav tu vidi Dell svojo vlogo. S svojim vplivom naj bi aktivno prepričeval proizvajalce strojne opreme, naj z gonilniki in izdelki podprejo Linux bolj kakor doslej. Prav gonilniki in slaba podpora ali izkoriščenost strojne opreme so po mnenju opazovalcev eden glavnih razlogov za počasnejšo rast, kakor bi lahko bila. V govoru je Dell tudi omenil, da bodo letos namenili kar 370 milijonov dolarjev v projekte, ki so povezani z Linuxom. Edino, česar ne bodo počeli, je aktivno poseganje v programsko opremo. Za to se dogovarjajo s partnerji.

Drugi dan je odprl dogajanje z govorom Ransom Love, predsednik družbe Caldera. Svoj nastop si je najbrž zaslužil tudi s tem, da je Caldera nekaj dni pred tem oznanila dogovor z družbo SCO o prevzemu njihovih strežniških izdelkov Unix. S tem so si hipoma dvignili ugled in tržni položaj, ki je še zdaj relativno enakomerno porazdeljen med različnimi ponudniki Linuxa. Love je menja, da ima Linux velikanski potencial, vendar morajo razvijalci za dosego cilja še marsikaj postoriti. Še bolj kakor doslej naj bi z Linuxom posegli na druga področja računalniške ponudbe, od ročnih računalnikov do najzmogljivejših strežnikov. Jasno je, da Love posnema strategijo družbe Microsoft, le da ohranja združljivost z načelom odprte kode.

Zanimivo je, da med govorniki ni bilo Linusa Torvaldsa, očeta Linuxa, ki je doslej že tradicionalno sodeloval kot govornik. Zdi se, da se je utrudil in se je zato na lastno pest odrekel govoru ter oder prepustil drugim. Sejma se je seveda udeležil, vendar raje govori o tehničnih stvareh. Na sejmu je bilo seveda govora tudi o novi različici jedra, ki nekoliko zamuja. Po dosedanjih načrtih bi moralo biti narejeno že pred mesecem, Linus Torvalds pa zagotavlja, da bo naslednji veliki korak na voljo že v mesecu ali dveh. Nova različica naj bi še bolj kakor doslej posegla med najzmogljivejše večprocesorske sisteme, zaradi česar bo Linux postal še bolj zanimiv za poslovne uporabnike.

Kljub novostim in hitremu napredku je Linus izrazil skepso glede hitrosti osvajanja tržišča. Po njegovem mnenju bo Linux potreboval še pet do deset let, da dohiti ali celo prehiti Microsoftov Windows, kar je precej daljše obdobje od drugih napovedi. Napol v šali je dodal, da njegovi starši in sestra še vedno raje uporabljajo Windows kakor Linux. Proces prehoda bo dolg, vendar konstanten.

http://www.linuxworldexpo.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji