Objavljeno: 12.11.2020 05:00 | Teme: kitajska

Kitajska z zakonodajo brzda tehnološke velikane

Državam, kot so ZDA ali članice EU, ki želijo omejiti moč tehnoloških gigantov oziroma multinacionalk, se pridružuje tudi Kitajska. Ta teden so predstavili predlog nove zakonodaje, ki bi jim pošteno pristrigla peruti, pri čemer gre tako za tuje kakor domače velikane.

V 22 strani dolgem predlogu uvajajo definicijo protikonkurenčnega delovanja za tehnološke velikane. Prav tako želijo preprečiti deljenje osebnih podatkov med podjetji, sodelovanje z namenom izrinjanja manjše konkurence in prodajo po dampinških cenah. Regulirati želijo tudi prakso podjetij, kot so denimo trgovski giganti (Alibaba), kjer prodajalce na svoje strani priklenejo z ekskluzivnimi pogodbami.

Pekinške oblasti so zlasti kritične do Alibabe, a ta seveda ni edini. Med pomembnejšimi so še vsaj JD.com, Tencent, Xiaomi in Meituan. Postopki zoper druge velikane, denimo Amazon v EU, tečejo še v številnih drugih državah. Zdi se, da so države naposled le ugotovile, da nebrzdana rast in povečevanje moči multinacionalk vodi tudi do nezaželenih stranskih učinkov.

BBC

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji