Objavljeno: 1.8.2001

Kdo bo plačeval za glasbo preko spleta?

Največje glasbene založbe pripravljajo plačljive spletne storitve, ki bodo omogočale uporabnikom nalaganje pesmi s spleta za fiksno mesečno tarifo. Po predvidevanjih analitikov naj bi ta tarifa znašala 10 dolarjev mesečno, kar je več kot povprečen glasbeni navdušenec porabi za nakup glasbenih plošč. Kmalu, vsekakor v roku meseca ali dveh, naj bi pričeli delovati dve tovrstni glasbeni storitvi, Pressplay založb Universal in Sony in MusicNet, ki je projekt založb BMG, EMI in Warner Brothers.

Čeprav je bil vsem založbam v zgled sedaj nedelujoči Napster, pa nameravajo same uvesti drugačen koncept prenašanja in tudi lastništva glasbe. Glasbo, ki jo bodo uporabniki prenesli s spleta bodo namreč lahko predvajali zgolj na enem računalniku in to zgolj toliko časa kot bodo naročniki storitve. To preprosto pomeni, da bo ob prekinitvi naročniškega razmerja s MusicNetom ali Pressplayjem, vsa glasba, ki jo je uporabnik prenesel s spleta, postala zgolj kup neuporabnih datotek. Dodatno težavo predstavlja tudi dejstvo, da obstajata dva spletna servisa, ki imata vsak polovico arhiva svetovne popularne glasbe, kar pomeni, da bodo uporabniki morali plačati dve dragi naročnini, pa še glasba ne bo njihova.

Medtem pa se Napster še zmerom bori s sodišči in tehnologijo, se pripravlja za povratek s plačljivim glasbenim servisom, ki bo uporabljal njihov lasten digitalni zapis glasbe .nap. Čeprav naj bi samo iskanje in pridobivanje datotek potekalo na enak način kot v >>dobrih starih časih<<, bi Napster zaračunaval za avtorske pravice ob vsakem prenosu glasbene datoteke. Kljub Napsterjevem trudu, pa večina analitikov močno dvomi v ponovni uspeh podjetja, saj je z mnogimi zapleti, blokadami in trenutnim začasnim prenehanjem delovanja Napster izgubil zaupanje uporabnikov.

Poleg ugibanj analitikov glede primernosti zaračunavanja glasbe preko spleta, pa mnogi pozabljajo na sam strošek dostopa do interneta, saj prenašanje velikih glasbenih datotek predstavlja znaten strošek tistim, ki se povezujejo na splet prek navadne telefonske žice. Ob sedanjih načrtih glasbene industrije bodo ti uporabniki hitro ugotovili, da je kupovanje glasbenih plošč v trgovinah ponovno najugodnejša najcenejša varianta. Seveda pa ne gre izključiti programov kot sta BearShare in Kazza, ki še zmerom omogočajo brezplačen prenos glasbenih in tudi drugih datotek preko spleta.

http://www.pressplay.com

http://www.musicnet.com

http://www.napster.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji