Objavljeno: 16.2.2010

Iz našega arhiva: Da bi podatki dolgo živeli

Računalniki niso imuni za različne okvare, napake in druge neprijetne dogodke, ki lahko v najslabšem primeru povzročijo izgubo pomembnih podatkov. Samo pomislimo, kako nemočni smo, ko kdaj zmanjka elektrike in naš (dotlej skoraj vsemogočni mlinček) nemočno obstoji na delovni mizi. Takrat se hitro zavemo ranljivosti naših podatkov (bolj ali manj pomembnih), saj niso več preprosto na dosegu roke (oziroma miške), temveč naenkrat zelo daleč.

Pa v tem primeru podatkov sploh (še) nismo trajno izgubili, le začasno so nedostopni. Res pa je, da je verjetnost za njihovo trajno izgubo nenadoma precej večja. Dovolj je že manjša okvara na nepravem mestu (recimo poškodovan sektor diska), da so podatki neberljivi in velikokrat dokončno izgubljeni.

Tega se veliko uporabnikov digitalne tehnologije še vedno ne zaveda dovolj. Samo vprašajte se, kdaj ste nazadnje poskrbeli za varnost pomembnejšega dela svojih podatkov (dokumentov, fotografij, certifikatov za dostop do spletne banke ipd.) ali celotnega sistema (če je treba)? Ste razmislili o tem, kako in predvsem kje vse hranite te digitalne podatke?

Preostanek in nadavljevanje članka si lahko preberete na sledeči povezavi:

http://www.monitor.si/clanek/da-bi-podatki-dolgo-ziveli/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji