Objavljeno: 30.8.2000

Intel Developer Forum 2000 (1.)

Tako kot vsako leto, je Intel tudi letos priredil konferenco Intel Developer Forum, ki je namenjena razvojnikom računalniških izdelkov na podlagi Intelove tehnologije. Obenem pa je to priložnost, da Intel širnemu svetu razkrije novosti in razgrne načrte za prihajajoče obdobje ter -- zakaj ne -- preseneti strokovno javnost. Prav presenečenj pa je bilo po mnenju udeležencev letos več kakor v minulih letih.

Intel je seveda na sejmu spregovoril o svojih bodočih procesorjih, zvezda sejma pa je bil vsekakor prihajajoči Pentium 4, ki bo po sedanjih napovedih med kupce prišel še pred koncem leta. Da bi podkrepili svoj status na področju mikroprocesorjev, obenem pa vrgli rokavico tekmecem, so pri Intelu prikazali računalnik s procesorjem Pentium 4, ki je deloval s hitrostjo kar 2 GHz (natančneje 2002 MHz). Seveda pa gre le za prototip, saj je Intel v isti sapi napovedal, da bodo prvi Pentiumi 4 na voljo s hitrostjo 1,4 GHz, kar pa je še vedno znatno več od danes najhitrejšega Pentiuma III (1,13 GHz).

Novi Pentium 4 je po navedbah predstavnikov podjetja zgrajen na povsem novi arhitekturi, imenovani Net Burst, pri kateri so imeli razvojniki proste roke in so marsikaj (razen združljivosti za nazaj) zgradili povsem na novo. Tako naj bi bil Pentium 4 že v osnovi zgrajen kot procesor za večpredstavne in internetne programe, to pa pomeni, da bo razbremenil druge dele sistema in programsko opremo. Hkrati gre tudi za pomemben korak naprej na področju načina izdelave procesorja. Novi procesor bo zaradi manjših povezav imel precej manjšo površino kakor dosedanji najzmogljivejši Intelovi procesorji, kar dokazuje tudi dejstvo, da sta tako razstavljeni prototip s procesorsko hitrostjo 1,4 GHz kot prototip s 1,5 GHz delovala brez vsakršnega dodatnega hlajenja.

Pentium 4 bo imel tudi druge posebnosti, na primer hitrost sistemskega vodila 400 MHz, kar je trikrat do štirikrat hitreje od procesorjev Pentium III (100 oziroma 133 MHz). Poleg tega ima Pentium 4 128 bajtov široke podatkovne vode (doslej 32 bajtov) in omogoča -- ob 64-bitni naslovljivosti -- prepustnost kar 3,2 GB/s do pomnilnika, kar je največ med sodobnimi osebnimi računalniki. Jedro je zgrajeno s tehnologijo Rapid Execution Engine, ki deluje dvakrat hitreje kakor preostanek procesorja, kar ugodno vpliva na toploto. Novost je tudi tehnologija Hyper Pipelined Technology, ki dolžino ukaznih cevovodov podaljšuje na 20 segmentov, kar močno prispeva k hitrejšemu delovanju in sposobnosti uporabe višjih frekvenc jedra. Advanced Dynamic Execution je nova tehnologija, ki še bolj učinkovito izkorišča prednosti špekulativnega izvajanja ukazov.

Skupaj z novim sistemom za predvidevanje razvejanja omogoča manj napak in s tem hitrejše delovanje. Pentium 4 bo tudi uvedel ukaze Streaming SIMD Extension 2 (SSE2), skupno 144 novih ukazov, za 128-bitno obdelavo operandov (celoštevilčnih in tistih s plavajočo vejico). Procesor bo imel tudi nov prvonivojski predpomnilnik (Excution Trace Cache) in 256 KB velik drugonivojski predpomnilnik, ki bosta skrbela za izravnavo podatkov. Sprva naj bi procesorje Pentium 4 izdelovali v 0,18 mikronski arhitekturi, že v drugi polovici leta 2001 pa naj bi prešli na 0,13 mikronsko arhitekturo. Tedaj bodo najbrž predstavljeni tudi še hitrejši modeli.

Naslednja novost, ki je celo bližje začetku prodaje, je uradna predstavitev procesorja Pentium III Xeon s hitrostjo 1 GHz. Procesor bo še naprej namenjen predvsem strežnikom in najzmogljivejšim delovnim postajam, razen višje hitrosti pa je funkcijsko ekvivalenten dosedanjim modelom (najhitrejši je deloval s hitrostjo 800 MHz). Osnovni model z 256 KB velikim predpomnilnikom stane 719 dolarjev. Brez dvoma bo ta predstavitev sprožila plaz predstavitev novih strežnikov.

Zvedeti pa je bilo mogoče nekaj podrobnosti o nasledniku procesorjev Xeon, ki nastajajo pod delovnim imenom Foster. Zasnovani bodo na istem jedru kot prihajajoči Pentium 4, Intel pa zanje razvija nabor Intel 860, ki bo podpiral do dva procesorja na sistem in pomnilniški vmesnik za vezja Rambus DRAM. Ta par izdelkov se bo pojavil predvidoma v drugem četrtletju 2001, kasneje pa je mogoče pričakovati še izboljšano različico s podporo za štiri in osem procesorjev na sistem. Tako kot Pentium III Xeon, bo tudi Foster na voljo v različnih izvedbah, ki se bodo razlikovale po količini vgrajenega predpomnilnika. Neuradno je bilo mogoče tudi zvedeti, da bo Intel razvijal tudi naslednika Fosterja, ki bo izdelan z 0,13 mikronsko arhitekturo, nosi pa delovno ime Gallatin. Zanj pripravljajo nabor Intel 870.

Bliža se tudi čas za uraden začetek prodaje procesorja Itanium. Intel še vedno ne želi potrditi natančnega datuma začetka prodaje, poudarili pa so, da imajo razvijalci pri sebi že čez 6.000 sistemov z novimi procesorji (skupno menda čez 18.000), tako da lahko pričakujemo ob predstavitvi tudi lepo količino programske opreme. Videti je, kot da Intel ni preveč zadovoljen s prvimi dosežki novega 64-bitnega procesorja, saj je bil na srečanju precej v senci Pentiuma 4. Del razlogov lahko razberemo tudi v uradnem podatku, da prvi Itanium ne bo na voljo s hitrostjo 800 MHz, kot so doslej obljubljali, temveč le s hitrostjo 733 MHz. Višje hitrosti lahko nato pričakujemo šele v drugi polovici leta 2001. Zanimiva je tudi izjava Mikea Fisterja, podpredsednika družbe zadolženega za platforme, ki trdi, da bo Itanium sprva zanimiv predvsem za uporabnike sistemov Unix (Linux) in šele v manjši meri za uporabnike Windowsa.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji