Objavljeno: 19.6.2021 12:00 | Teme: IBM, pomnilniški sistemi

IBM združuje pomnilniške sisteme in umetno inteligenco

IBM razvija povsem novo generacijo pomnilniških sistemov, ki so optimizirani za strežbo pomnilniškega prostora sodobnim arhitekturam in storitvam, kot so programski kontejnerji in rešitve s področja umetne inteligence. Zamisel o drugače zasnovani arhitekturi pomnilniških sistemov izhaja iz performančnih omejitev sedanji sistemov, pa tudi težav pri uporabi, avtomatizaciji in upravljanju sistemov, ki temeljijo na programsko definiranih pomnilniških bazenih (SDS, software defined storage).

Nov izdelek bo nosil ime IBM Spectrum Fusion in je v prvi vrsti razvit z mislijo, da bodo na njem pomnilniški prostor uporabljali programski kontejnerji. Zato je celota optimizirana tako za uporabo z IBMovo lastno programsko opremo za avtomatizacijo IBM Spectrum, predvsem pa za precej bolj razširjeno sestrsko platformo Red Hat OpenShift.

IBM pri snovanju izdatno izkorišča svoje znanje s področja umetne inteligence, v primeru pomnilniških sistemov pa se to bo izražalo tako v večji (samodejni) avtomatizaciji uporabe sistema, kot tudi večji zmogljivosti delovanja, zlasti kadar so odjemalci strežniki z rešitvami s področja umetne inteligence.

Večjo zmogljivost, zlasti kar se tiče pretoka podatkov, bodo omogočili tako s posegi na področju strojne opreme, kot tudi pametni algoritmi za iskanje, določanje prioritete prenosa in izrabo komunikacijskih kanalov. Čeprav tehnični parametri še niso javno znani, poznavalci omenjajo, da bo že osnovna različica vsebovala 6 vozlišč z zmogljivimi strežniškimi procesorji (x86), podporo za omrežne povezave s hitrostmi 100 Gb/s in namenskimi omrežnimi vmesniki za upravljanje sistema.

IBM Spectrum Fusion naj bi predstavili proti koncu leta. Viri informacij pa navajajo tudi možnost, da bi IBM rešitev v naslednjem letu ponudil kot programsko rešitev, ki deluje na drugih strojnih platformah.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji