Objavljeno: 18.5.2001

IBM investira v pametne strežnike

IBM namerava za razvoj strežnikov, ki se znajo samodejno popravljati, upravljati in nameščati, v prihodnjih letih vložiti milijarde dolarjev. Po sedanjih načrtih namerava IBM v projekt z delovnim imenom >>Eliza<< vložiti vsaj četrtino denarja namenjenega razvoju novih strežnikov. Tehnologijo razvito iz tega projekta naj bi nato uporabili v vseh družinah strežnikov od xSeries z Intelovo osnovo do največjih sistemov zSeries.

IBM je s to odločitvijo okrepil smer razvoja, ki ji sledijo tudi drugi proizvajalci. Tako Compaq, kot Dell in Hewlett Packard namreč razvijajo podobne tehnologije, ki bodo omogočile lažjo uporabo in varnejše delovanje strežnikov. Med cilji projekta Eliza so zmožnost samodejnega izklopa pokvarjenega dela in vklop rezervnega, samodejno razporejanje in zagotavljanje procesorske zmogljivosti in prepustnosti sistema potrebam programov in uporabnikov, samodejno ugotavljanje vdorov in njihovo preprečevanje, zmožnost preprostega priključevanja sistemov v gruče in samodejna nastavitev operacijskega sistema in programov.

Nekatere zametke tehnologije Eliza in podobnih razvojnih projektov lahko zasledimo že danes. IBM tako na svojih sistemih xSeries uporablja tehnologijo, ki spremlja delovanje servisov na operacijskih sistemih in samodejno ponovno zažene sistem, še prede pride do izpada. IBM in Dell v svojih strežnikih že uporablja tehnologijo Chipkill, ki omogoča samodejni izklop dela pomnilnika in preusmeritev, če pride do okvare. Compaq ima v svojih strežnikih cel niz tovrstnih varnostnih mehanizmov, vključno z zmožnostjo samodejne diagnoze in upravljanja z diski.

Prve rezultate razvoja lahko pričakujemo že kaj kmalu, saj ima IBM že delujoče sisteme projekta Oceano, pod katerim razvijajo sisteme, ki se samodejno upravljajo in rešujejo težave brez posega ljudi. IBM se bo sprva osredotočil na razvoj tehnologije na nivoju strojne opreme in operacijskih sistemov, kasneje pa nameravajo iste principe vpeljati tudi v drugo programsko opremo, kot so transakcijski sistemi in podatkovne zbirke. Ključno vlogo bo pri tem igralo IBMovo podjetje Tivoli, ki razvija rešitve za nadzor računalniških sistemov in omrežij.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji