Objavljeno: 31.5.2015 01:00

Googlova projekta Jacquard in Soli za pametna oblačila

Google je na konferenci I/O razkril podrobnosti o dveh zanimivih raziskovalnih projektih, ki ciljajo na integracijo računalniških tehnologij in oblačil. V oddelku Advanced Technology and Projects (ATAP) so se osredotočili predvsem na uporabo oblačil kot mehanizmov za krmiljenje naprav in zajem podatkov.

V okviru projekta z delovnim imenom Jacquard nastajajo tako imenovane pametne tkanine, iz katerih lahko nato naredimo poljubno oblačilo z običajnimi proizvodnimi postopki. Zamisel je v resnici sila preprosta: ker ustroj niti v tkanin na moč spominja na zgradbo zaslonov LCD na dotik, lahko s postavitvijo primernih prevodnih tipal v nitih odčitamo kretnje na podoben način, kot pri zaslonih.

Del tkanine s prevodnim tipalom nato z mobilno napravo komunicira prek brezžične povezave, v testnem primeru kar Wi-Fi. Google meni, da bi v naslednji generaciji lahko v tkanine vgradili tudi druga tipala za odčitavanje gibanja in biometriko. Da ne gre samo za preprost eksperiment priča dejstvo, da se je Google glede te tehnologije povezal z družbo Levi Strauss & Co., svetovno znanim proizvajalcem jeansa in drugih oblačil.

Nič manj ni zanimiv projekt Soli. V okviru tega nastaja posebno miniaturno tipalo, ki uporablja radar za analizo kretenj uporabnika, denimo prstov na roki. Na podlagi odčitka spektrograma gibanja pred tipalom lahko nato s pomočjo programske opreme interpretiramo posamezen tip kretnje. Če podrsamo s palcem po kazalcu, to za program pomeni premikanje (recimo nastavitev glasnosti), sklenjene konice prstov pa pomenijo klik na tipko.

V oddelku ATAP trdijo, da lahko na ta način interpretirajo večino kretenj, ki jih uporabljamo danes na zaslonih na dotik. Celoten sistem zna zaznati tudi oddaljenost od tipala, kar omogoča različno interpretacijo kretenj, odvisno od konteksta. Radar ima namreč zelo visoko ločljivost in dela na frekvenci 60 GHz z vzorčenjem 10.000 odčitkov na sekundo.

Trenutno je potrebna elektronika velika kot škatla za pizzo, vendar Google verjame, da jim bo v le nekaj mesecih uspelo celoto strniti v zelo majhen čip, ki povrh vsega vsebuje tudi vse antene. Ta naj bi bil dovolj majhen, da ga lahko vgradimo v oblačila ali elektronsko napravo.

qObSFfdfe7I

0QNiZfSsPc0

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji