Objavljeno: 10.12.2019 05:00

Google in Qualcomm pripravljata standard za digitalne izkaznice

Bližajo se časi, ko bomo današnje osebne izkaznice in vozniška dovoljenja nadomestili za digitalne izkaznice varno hranjene v pametnih telefonih, a po potrebi hitro dostopne za preverjanje identitete in drugih podatkov s strani pooblaščenih oseb. Tako vsaj razmišljata Google in Qualcomm, ki sta na srečanju razvijalcev za procesorje Snapdragon najavila, da bo podpora za tovrstne digitalne izkaznice prvič na voljo v naslednji različici operacijskega sistema Android R.

Čeprav večina podrobnosti še ni znanih, gre očitno za rešitev, ki je kombinacija programske opreme (Android) in skrbno varovane digitalnega shrambe v strojni opremi. Qualcomm naj bi bil prvi partner, ki bo tehnologijo imenovano Android Identity Credential API zagotovil v strojni opremi, procesorjih Snapdragon, najbrž v prihajajočem najzmogljivejšem modelu 865.

Partnerja na konferenci nista želela razlagati, kako tehnologija deluje, najbrž pa se zgledujejo po principu delovanja že znane platforme Trusted Platform Module (TPM), ki kot ISO standard nudi varno hrambo občutljivih podatkov, kot so digitalni podpis, ključi za šifriranje podatkov in druge vsebine.

Google je bežno že pred omenjeno konferenco omenil da delajo na projektu, ki bi klasična vozniška dovoljenja zamenjal za digitalna. Uporaba dovoljenj naj bi bila med drugim zaščitena z biometričnimi podatki, kar ščiti tako lastnike informacij, kot tiste, ki jih preverjajo. Tehnologijo se da brez kakih težav uporabiti tudi za osebne izkaznice, če se seveda za to odločijo državne ustanove.

Čeprav partnerja nista razpredala, kje vse naj bi tehnologijo uporabili, je moč sklepati, da za začetek ciljajo predvsem na ZDA, ki pa so znane po tem, da z digitalno tehnologijo glede identifikacije in varnosti zaostajajo za številnimi državami, zlasti za EU. Po drugi strani pa je res, da bi tovrstna tehnologija, uporabljena tako rekoč v standardnem operacijskem sistemu, lahko postala koristna tudi za druge države po svetu.

Toda glede na pretekla dogajanja, spore med ZDA in EU, veljavnima določila GDPR in splošno nelagodje javnosti zaradi moči pri zbiranju in obvladovanju podatkov, ki jo ima družba Google, bo minilo še precej časa, preden bi tehnologija v novem Android R postala uporabna tudi v naših krajih. A nemogoče ni. Poglejmo samo, kako hitro so tudi k nam prišli digitalni plačilni sistemi, kot je Apple Pay.

Resnici na ljubo, digitalne vozniške izkaznice že nastajajo tudi v Evropi. Norveška je s 1. oktobrom 2019 uvedla digitalno vozniško dovoljenje, ki je na voljo kot aplikacija za pametne telefone Android in iOS. Odziv javnosti je bil izjemen, saj je aplikacijo v nekaj dneh k sebi naložilo več kot 230.000 uporabnikov (od skupno okoli 2,2 milijona norveških voznikov), za kratek čas so zaradi tega tudi počepnili strežniki namenjeni prijavi uporabnikov.

Zanimivo je, da je aplikacija uporabna zgolj za primere identifikacije voznika v vozilu. Uporabniki so pač mnenja, da je manj verjetno, da bodo doma pustili pametni telefon, kot pa kartico vozniškega dovoljenja in s tem plačali kazen 500 norveških kron. Trenutno je za vse ostale namene rabe potrebno predočiti fizično izkaznico, na primer pri najemu vozila.

Norveška ni edina država, ki razvija digitalno vozniško izkaznico, podobni projekti se dogajajo tudi v drugih državah. Je pa Norveška prva država, ki je projekt spravila v praktično rabo, kar so naredili v rekordnem času: od zamisli do izvedbe je minilo le 10 mesecev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji