Evropski parlament sprejel direktivo, ki omejuje svobodo na internetu

Objavljeno: 13.9.2018 14:00 | Teme: EU

Evropski parlament je današnji seji v Strasbourgu sprejel besedilo nove direktive o avtorskih pravicah na digitalnem trgu, ki prinaša strogo zaščito avtorskih pravic. Za direktivo je glasovalo 438 poslancev, proti jih je bilo 226.

Največ prahu v zvezi z internetom sta dvignila 11. in 13. člen direktive, ki omejujeta pravice, ki smo jih bili na internetu vajeni že od samega začetka. Založniki oziroma novinarske hiše bodo dobile pravico do zaračunavanja objav odlomkov iz svojih vsebin (news snippets), ki na primer predstavljajo gonilo Google News. Novo ureditev se v medijih poimenovali davek na povezave (link tax). V preteklosti so tak pristop nekatere države že preizkušale in običajno se je končal klavrno. V Španiji je Google preprosto izklopil Google News, v Nemčiji pa so davek plačevali vsi razen Googla. Še vedno bo dovoljeno objavljanje povezav in posameznih ključnih besed, ne bo pa več zastonj objavljanje (niti enostavčnih) povezetkov.

V 13. členu direktive pa je zapisana obveznost ponudnikov platform (kot sta YouTube ali Facebook), da proaktivno preprečujejo kršenje avtorskih pravic. Doslej je veljala doktrina varnega pristana, kjer je zadoščalo, da se je ponudnik platforme hitro odzval na vsako prijavljeno kršitev, ni pa mu bilo treba kontrolirati vsebin ob nalaganju. Sedaj bo drugače, saj bodo morali zagotoviti razumne ukrepe za blokiranje že sami po sebi. To pomeni, da se obetajo avtomatični filtri. Tako neprofitne organizacije (npr. Wikipedija) kot giganti (Facebook, Apple) so se izrekli ostro proti predlogu. Glavni poročevalec parlamenta Axel Voss je po drugi strani zatrjeval, da direktiva ne prinaša cenzure interneta, kot so se na novico že odzvali v Piratski stranki.

Nova direktiva še ne velja. Po potrditvi v parlamentu se začenja zadnji krog pogajanj še z Evropsko komisijo in Evropskim svetom, ki bo dal končno obliko besedila. Pričakovati je, da bo direktiva sprejeta v začetku prihodnjega leta.

Za direktivo so izmed slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu glasovali Franc Bogovič (ELS/SLS), Patricija Šulin (ELS/SDS), Romana Tomc (ELS/SDS) in Ivo Vajgl (ALDE/Desus), proti pa so bili Tanja Fajon (SD/SD), Alojz Petrle (ELS/NSi) in Igor Šoltes (Zeleni/Verjamem). Milan Zver (ELS/SDS) ni bil prisoten.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!
Prijava

ph

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki