Oglasno sporočilo
Objavljeno: 26.4.2022

Do »virtualke« v 30 sekundah

Vam misel na to, da bi podatke hranili v oblaku katere izmed ameriških korporacij ni všeč? Obstaja odlična evropska alternativa, ki deluje še bolje. Preverite, zakaj Exoscale uporablja vedno več slovenskih podjetij.

 

Kdo ali kaj je Exoscale? Gre za švicarsko podjetje, ki ponuja storitve naprednega gostovanja v oblaku. Pred več kot desetletjem so ga ustvarili računalniški zanesenjaki in postavili eno najzmogljivejših oblačnih platform na svetu. Exoscale je več kot le odlična alternativa oblačnemu gostovanju pri Amazonu, Googlu, Microsoftu ali kakšnem drugem tehnološkem velikanu, saj je za evropska in slovenska podjetja primernejši. Pa še ameriški »organi nadzora« ne morejo »kukati« v njihove podatke.

Podatkovni centri Exoscale se namreč nahajajo izključno v Evropi, najdemo jih v Frankfurtu, Münchnu, Sofiji, Zürichu, Ženevi in na Dunaju. To pa pomeni, da so podatkovne povezave do njih bistveno hitrejše kot na drugo stran luže, posledično oblačne storitve delujejo hitreje oziroma odzivneje, pa tudi prenos velikih količin podatkov je v tem primeru močno olajšan. In ko smo že pri podatkih – platforma Exoscale je v celoti skladna s Splošno uredbo o varstvu podatkov (GDPR), ki velja v Evropski uniji.

Veliko podjetij danes razmišlja o selitvi svojega IT-okolja v oblak specializiranega ponudnika, saj je to zanje »pod črto« varneje in ceneje. »Ko je bila naša strežniška infrastruktura zrela za menjavo, smo bili pred odločitvijo, ali bomo šli v nakup nove strojne opreme ali pa premaknili svoje poslovanje v oblak. Izbrali smo evropsko platformo Exoscale, ki se je izkazala za najboljšo rešitev z vidika varnosti in skladnosti z visokimi zahtevami naših strank,« je odločitev za gostovanje na platformi Exascale pojasnil Danijel Meklav, direktor podjetja Biromatik d.o.o., ki je svoje poslovanje v oblak preselilo s pomočjo strokovnjakov družbe A1 Slovenija.

Zmogljivi in varni temelji

Podatkovni centri, ki predstavljajo temelje platforme Exoscale, so nadvse moderne zasnove, ki zagotavlja visoko razpoložljivost oblačnih storitev. Prav vsi gradniki podatkovnega centra, kot so sistemi napajanja, hlajenja ter rešitev odkrivanje in gašenje požara so vsaj podvojeni, pri računalniških virih pa centri prav tako uporabljajo redundanco po sistemu N+1 za vse ključne komponente.

Vsi strežniki v oblaku Exascale so opremljeni z bliskovito hitrimi pogoni SSD, kar zagotavlja optimalno delovanje sistemov in aplikacij, ki tečejo na njih. Prav tako ponudnik strankam zagotavlja polno pasovno širino in 10 Gbit povezave za varna zasebna omrežja. Podjetja, ki potrebujejo kar najvišje zmogljivosti obdelave podatkov (npr. za namene analitike ali rabo tehnologij umetne inteligence), lahko najamejo tudi strežnike z zmogljivimi grafičnimi karticami NVIDIA Tesla P100 za naloge visokozmogljivega računalništva (HPC).

Neprebojna varnost

V preteklem desetletju si je Exoscale ustvaril sloves zaupanja vrednega ponudnika gostovanja po vsej Evropi za obdelavo kritičnih delovnih bremen v oblaku. Ponudnik je ogromno virov vložil prav v zagotavljanje informacijske in kibernetske varnosti. Poleg tega je zavezan k spoštovanju strogih švicarskih in evropskih zakonov glede zasebnosti. Končni rezultat je oblačna platforma, ki strankam zagotavlja, da so njihovi podatki varni. Dostop s preverjanjem pristnosti v dveh korakih (t. i. dvofaktorska avtentikacija) zagotavlja še višjo raven varnosti. Ponudnik izvaja tudi redne varnostne preglede in revizije, s čimer zagotavlja varnost in skladnost svoje platforme.

Do »virtualke« v 30 sekundah

Storitve v oblaku podjetjem prinašajo konkurenčno prednost z zagotavljanjem najbolj inovativne tehnologije, ki je na voljo. Podjetja lahko tako hitro uvedejo spletne aplikacije ali storitve, ne da bi morala (prej) poskrbeti za izgradnjo ustrezne IT-infrastrukture.

Exoscale je z vidika podjetja/naročnika neomejeno skalabilen, saj omogoča intuitivno uporabo in preprosto horizontalno širitev okolja v oblaku. Virtualni strežniki so lahko podjetju na voljo že v manj kot 30 sekundah. Pa še skrbeti ni treba zanje, z vidika posodabljanja in vzdrževanja, saj je to naloga ponudnika. Kot pri večini platform za gostovanje v oblaku so rešitve Exoscale zelo prilagodljive: začnemo lahko z majhnimi gručami, ki nato prerastejo v velika podatkovna vozlišča. A za skrbnike ni skrbi, saj je majhno ali veliko IT-okolje v oblaku enostavno upravljati prek enotne nadzorne plošče.

»V poslu logistike in transporta potrebe glede zalednih sistemov hitro rastejo. Ker potrebujemo skalabilno, zanesljivo in varno platformo, na kateri lahko sami poganjamo in ugašamo virtualno računalniško moč, smo se odločili za Exoscale. S takšno platformo in z nivojem podpore tehničnih ekip Exoscale in A1 Slovenija smo brez skrbi tudi ob morebitnih potrebah po znatni širitvi kapacitet,« je povedal Rasim Hadžić, direktor podjetja FreightStar d.o.o..

Exoscale je zato idealno okolje za arhitekturo v oblaku, je idealna osnova za spletne strežnike in še veliko več. Ker je ponudnik del skupnosti ravzijalcev odprtokodnih rešitev, je Exoscale zelo primeren za platforme, kot so Docker, Rancher in Kubernetes ter na njih grajene programske rešitve.

Enostavno in dostopno

Na račun prožne konfiguracije in preprostih, preglednih obračunskih modelov v segmentu samopostrežnih storitev – Exoscale zase pravi, da ima »cenik brez presenečenj« – platforma v oblaku podjetjem omogoča izjemne rezultate s fantastičnim razmerjem med ceno in zmogljivostjo. Mini strežnik si je mogoče omisliti že za ceno par kav mesečno ...

www.a1.si/poslovni

Za podrobne informacije se lahko obrnete na ICTsales@A1.si.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji