BlackBerry 10 je tu!

Objavljeno: 30.1.2013

Končno je prišel dan, ko so luč sveta ugledali povsem novi telefoni BlackBerry z dolgo pričakovanim operacijskim sistemom BlackBerry 10. Na začetku sta novosti dve: model Q10 s klasično alfanumerično tipkovnico, po kateri je BlackBerry pravzaprav tudi zaslovel ter model Z10, ki ima namesto tega velik zaslon na dotik in zaslonsko tipkovnico.

Model Q10 ima vgrajen 3,1-palčni zaslon s tehnologijo AMOLED, ki je seveda občutljiv na dotik, pod njim pa se nahaja že prej omenjena tipkovnica. Zaslon nudi ločljivost 720 x 720 pik, kar je precej za tako majhen zaslon (gostota 328 pik na palec). Poganja ga procesor z dvojnim jedrom in taktom 1,5 GHz, telefon pa ima vgrajen 2 GB pomnilnik.

Ohišje je nekoliko širše kot pri predhodniku Bold 9930, kovinske obrobe pa dajejo celoti bolj ugleden videz. Telefon je debel 10,3 mm in tehta 129 gramov, kar je lep dosežek za model, ki ima vgrajeno mehansko tipkovnico.

Brez dvoma pa je prava zvezda tokratne predstavitve model BlackBerry Z10, sodoben pametni telefon s 4,2-palčnim zaslonom, ločljivostjo 1280 x 768 pik (356 pik na palec), debelino le 9,3 mm in težo 138 gramov. Oblika telefona je na moč podobna prototipom, katerih slike so že mesece objavljali na različnih spletnih mestih.

Tudi v primeru modela Z10 je procesor z dvojnim jedrom (Snapdragon S4 Plus), pomnilnik je velik 2 GB, za podatke je na voljo 16 GB internega pomnilnika in prostor za kartice microSD do velikosti 32 GB. Vgrajeni so vmesniki Wi-Fi, bluetooth 4.0, NFC, obljubljajo pa tudi modele z radijskimi oddajniki LTE. Za telefon je bogat nabor priključnih vmesnikov - micro USB, micro HDMI in še priključek za slušalke. Fotoaparata sta dva - 8-milijonski na zadnji in 2-milijonski na prednji strani telefona. Z10 brez težav snema video posnetke v polni ločljivosti HD.

Ob sicer zanimivi, a ne pretresljivi strojni opremi je morda še toliko večja pozornost usmerjena na operacijski sistem, ki naj bi proizvajalca končno potegnil iz težav. BlackBerry 10 je povsem na novo zasnovan sistem, ki premore nov, precej bolj pregleden uporabniški vmesnik, obenem pa podporo za večopravilno delovanje, ki je za zgled drugim platformam.

BlackBerry 10 je zagotovo operacijski sistem, ki cilja na poslovne kupce. Kot prvi med telefoni že v osnovi podpira koncept BYOD (bring your own device) in omogoča ločene nastavitve poslovnega okolja in okolja za domačo rabo na isti napravi. Tehnologija se imenuje BlackBerry Balance in deluje v kombinaciji s strežniškim sistemom BlackBerry Enterprise Service 10.

Upravitelji lahko tako na poslovnem delu telefona povsem nadzorujejo delovanje naprave, varnostne nastavitve in nabor programov, medtem ko lahko uporabniki pri domači rabi telefona v ločenem delu nastavijo lastne nastavitve in programe brez nevarnosti za poslovni del. Preklop med obema okoljema je mogoč zgolj z eno kretnjo, sočasno pa je možno poganjati na telefonu poslovne in domače programe.

Za uspeh platforme je nadvse pomembno, kateri programi so na voljo zanjo. Proizvajalec trdi, da je za BlackBerry 10 že ta hip na voljo čez 70.000 programov, kar je le drobec od tega, kar nudijo tekmeci, a kljub vsemu zelo ugodna številka za začetek kariere. Še bolj pomembno je, da so že na samem začetku na voljo programi za Facebook, LinkedIn, Twitter in FourSquare, ki sodijo med najbolj priljubljene na vsaki platformi. Tudi drugi priljubljeni programi, kot so Skype, Evernote, Box, Dropbox, Whatsapp, Rdio in drugi so že nared ali pa pridejo zelo kmalu v spletno trgovino.

Sočasno z novim telefonom in operacijskim sistemom je podjetje predstavilo tudi prenovljeno spletno trgovino BlackBerry World, v kateri je mogoče podobno kot pri tekmecih kupovati glasbo, TV nadaljevanke in filme. Cene glasbe se gibljejo v ZDA med 1 in 1,5 dolarji za skladbo oziroma med 8 in 12 dolarji za album. Večino TV epizod je mogoče kupiti za 2 dolarja. Cene filmov se gibljejo med 10 in 20 dolarji ali med 3 in 4 dolarji, če si jih samo izposodimo.

Cene novih telefonov so zelo odvisne od subvencij telekomunikacijskih operaterjev, podjetje pa še ni objavilo cene telefonov brez partnerskih popustov. Znano je, da bo denimo Z10 v ZDA na voljo pri Sprintu za 200 dolarjev, v Veliki Britaniji pa bo Vodafone ponujal telefon za 30 funtov ob mesečni naročnini 42 funtov. Mimogrede, Združeno Kraljestvo bo prvo dobilo modele Z10 in to že zdaj, v začetku februarja pridejo na vrsti v Kanadi, v ZDA pa šele konec marca. Kot kaže pride Q10 povsod v prodajo nekoliko kasneje, predvidoma aprila.

Še ena zanimivost - ob predstavitvi novih telefonov se je proizvajalec končno odločil za korak, ki bi ga morda iz marketinškega vidika že zdavnaj morali narediti - podjetje Resarch In Motion (RIM) se je končno preimenovalo v BlackBerry.

Za družbo je nadvse pomembno, da bodo novi izdelki pritegnili kupce. Prvi uspeh je že tu, saj je podporo telefonom dala velika večina telekomunikacijskih družb, pa tudi prve ocene lastnosti novih telefonov so ugodne. Kljub temu ta hip kupci ne mislijo tako, saj so dan pred predstavitvijo v ZDA izmerili, da bi se za telefone BlackBerry ta hip odločil le vsak osmi med vsemi vprašanimi.

http://www.blackberry.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!
Prijava

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki