Objavljeno: 28.11.2018 05:00

Ameriško vrhovno sodišče o Applovi 30-odstotni proviziji

Apple že od nekdaj pri vsakem nakupu v App Storu dobi 30 odstotkov provizije. Pisci aplikacij so se tega navadili in niti nimajo alternative, saj na iPhone ni možno nameščati aplikacij drugače kakor prek App Stora (razen če telefon "zlomimo" – jailbreak). Po mnenju nekaterih to predstavlja monopol, zaradi česar se bo moral Apple zagovarjati celo pred ameriškim vrhovnim sodiščem.

Gre za primer iz leta 2011, v katerem tožniki zatrjujejo, da Apple zlorablja monopolni položaj in zaračunava previsoko provizijo. Appla ne tožijo pisci aplikacij, temveč kupci aplikacij, ki mu očitajo oderuštvo.

Vrhovno sodišče bo sedaj odločalo, ali kupci aplikacij sploh smejo tožiti Apple. Ta trdi, da nima z njimi nobenega odnosa, saj da kupujejo od piscev aplikacij. Apple se sklicuje na odločitev vrhovnega sodišča iz leta 1977, da lahko tožbe zaradi zlorabe monopolnega položaja vlagajo le neposredne stranke. To pa po Applovem tolmačenju kupci aplikacij niso, tožiti bi ga morali pisci aplikacij.

Ali bo vrhovno sodišče tožbo dovolilo, je nemogoče napovedati. Apple resda prodaja kupcem aplikacij, a pogoje in ceno postavljajo pisci. Apple si zgolj odreže 30 odstotkov. Stališče tožnikov podpirajo državni tožilci 30 ameriških zveznih držav. Dodajajo, da ni pričakovati, da bi pisci aplikacij tožili Apple, saj bi s tem ugriznili roko, ki jih hrani. Prakse prizivnih sodišč niso enotne, zato bo odločitev vrhovnega sodišča toliko pomembnejša.

Če bo tožbo dovolilo, bodo sodišča šele presojala, ali je Applovo ravnanje res v nasprotju z zakonodajo. Mimogrede, enakih 30% si v svojih trgovinah odrežeta tudi Google in Microsoft.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji