Objavljeno: 15.3.2001

3GSM World Congress 2001

Osrednje srečanje izdelovalcev opreme in operaterjev mobilne telefonije, 3GSM World Congress, ki je potekalo konec februarja v Cannesu, je prikazalo možnosti razvoja mobilne telefonije. Poglavitna tema je bil prehod z druge generacije GSM telefonije na tretjo generacijo (UTMS). Predsednik Združenja GSM, Jim Healy je v otvoritvenem govoru poudaril, da bo tretja generacija mobilni telefoniji dodala vizualni del in hkrati opozoril, da skok ne bo takojšen, temveč bo tehnologija najprej dostopna le v večjih mestih, prenesti jo drugam, pa bo izziv in družbena odgovornost.

Drug izjemno pomemben govorec na kongresu je bil Keiji Tachikawa, predsednik uprave največjega japonskega operaterja mobilne telefonije NTT DoCoMo, ki je uvedel izjemno popularno podatkovno storitev I-mode. Po Tachikawinih besedah, prihodnost mobilne telefonije ni v prenosu govora, temveč podatkov. Napovedal je celo, da bo leta 2005 govor predstavljal le polovico prometa v njihovem omrežju. Druga in še bolj smela Tachikawina napoved pa je, da naj bi povprečen uporabnik imel kar tri mobilne naprave; za avtomobil, kolo, prenosnik, ladjo ali celo hišnega ljubljenčka, s čimer bo postala pomembna tudi komunikacija med ljudmi in napravami ter med napravami samimi.

Sicer pa so proizvjalci izdelkov in ponudniki storitev na srečanju prikazali nz novosti, povezanih z mobilno telefonijo, zlasti pa mobilnim prenosom podatkov.

AOL je preko sistema kratkih sporočil (SMS) ponudil elektronsko kramljanje tudi mobilnim uporabnikom. Storitev bosta prva pričela ponujati ameriški VoiceStream Wireless, ki bo sistem uskladil z AOL-ovim programom AIM in hongkongški Hutchison Telecommunications, ki bo uporabljal ICQ. Za povezave med strežniki AOL in centri za kratka sporočila operaterjev bo poskrbelo podjetje Sema, uporabniki pa se bodo lahko preko kratkih sporočil priključili v program za elektronsko kramljanje, nato pa sprejemali in pošiljali sporočila. AOL že omogoča podobno storitev preko WAP-a, kmalu pa bo na voljo tudi GPRS izvedba.

Sun in OpenWave sta naznanila začetek skupnega razvoja brezžičnih internetnih naprav, ki bodo podpirale javo in WAP. OpenWaveov Mobile Browser bo uporabljal Sunovo platformo Java 2, podjetji pa bosta tudi pripravili večino svojih izdelkov za skupno uporabo.

Kar trije izdelovalci omrežne opreme so na 3GSM kongresu napovedali kartice GPRS za prenosnike in ročne računalnike. Xircomova kartica za prenosnike omogoča prenos zvoka, kratkih sporočil in podatkov s hitrostjo 53,6 Kb/s. Podpira operacijske sisteme Windows 95, 98 in 2000, deluje pa v dvopasovnih območjih v Evropi in Aziji (GSM 900/1800) ter Ameriki (900/1900). Podoben izdelek je napovedalo tudi francosko podjetje Wavecom, vendar bo njihov podpiral tudi ročne računalnike. Izdelek belgijskega Optiona pa naj bi bila prva tripasovna kartica, kar pomeni, da lahko deluje v prenosniku ali ročnem računalniku v vseh svetovnih GSM in GPRS omrežjih.

Drugi največji evropski proizvajalec mobilnih telefonov, Siemens je na kongresu najavil navezo s Hewlett-Packardom pri ustanavljanju konzorcija za plačila preko mobilnih telefonov. Podjetji želita razviti odprt sistem, ki bo najverjetneje temeljil na Siemensovem sistemu Pay@once in uporabljal HP-jevo platformo za elektronske storitve in aplikacije E-speak.

Siemens je tudi najavil, da je s podjetjem Symbian podpisal pogodbo o uporabi njihovega operacijskega sistema EPOC v naslednji generaciji "pametnih telefonov". Na EPOC-u bodo temeljili tudi izdelki drugih velikih proizvajalcev mobilnih naprav, kot so Nokia, Ericsson, Motorola, Sony in Psion.

Microsoftov operacijski sistem za "pametne telefone", trenutno znan pod razvojnim imenom Stinger, bodo uporabljali Samsung, Mitsubishi in nov britanski proizvajalec mobilnih telefonov Sendo. Slednji je na konferenci predstavil prototip Z100 Multimedia Smatrphone, ki se pri 99 gramih lahko pohvali z barvnim TFT zaslonom, tripasovnim delovanjem, inrardečim, zaporednim in USB vmesnikom, poleg tega pa je uporaben tudi kot predvajalnik glasbe v zapisih MP3 in WMA. Podjetje Sendo je bilo ustanovljeno šele pred poldrugim letom, v teh dneh pa bodo v Veliki Britaniji predstavili svoj prvi model mobilnega telefona, ki ga bo pod lastno blagovno znamko tržil operater Virgin Mobile. Tudi ostale modele svojih telefonov nameravajo tržiti predvsem preko operaterjev. "Pametni telefoni" s Stingerjem bodo na voljo proti koncu letošnjega leta, cena pa naj bi se gibala med ceno telefona in ročnega računalnika.

Z Z100 je Microsoft tudi prvič predstavil operacijski sistem Stinger za "pametne telefone". Stinger je podoben sistemu za ročne računalnike, vendar je manjši in zato nekoliko okrnjen. Druga pomembna razlika je v tem, da Stinger pravzaprav ne shranjuje podatkov, temveč jih zgolj prikazuje iz strežnika. Omogoča brezžično povezavo z internetom preko brskalnika Mobile Internet Explorer 3.0 in dostop do elektronske pošte preko Mobile Outlooka, ki lahko v enotnem poštnem predalu zbira več računov elektronske pošte, kratka sporočila SMS in glasovno pošto. Stinger je optimiziran za trenutno hitrost prenosa podatkov 9600 Kb/s, pripravljen pa tudi na GPRS in UMTS.

Mobile Explorer bo na voljo tudi v drugih spletnih telefonih in podpira zapise HTML (internet) WML (WAP) in cHTML (I-mode) ter omogoča šifriranje podatkov v načinih SSL in WTSL. Telefone z Mobile Explorerjem trenutno izdeluje zgolj Samsung in so na evropskem trgu že dosegljivi.

Med kongresom se je Microsoft tudi uradno pridružil združenju GSM, kar so v zadnjem času storili že nekateri IT velikani, denimo Compaq, IBM in Cisco. Z včlanitvijo v združenje skuša Microsoft pridobiti podporo za svoj model SIM kartic. Kartice uporabljajo posebno okrnjeno različico okolja Windows in jih je možno programirati s programskima jezikoma C++ in Visual Basic.

Evropski operaterji in proizvajalci mobilnih omrežij so kongres izkoristili tudi za razpravo o tem, kdo je kriv za počasno uvajanje prenosa GPRS v Evropi. Kljub dejstvu, da operaterji že ponujajo to storitev, pa na tržišču ni telefonov. Čeprav se večina proizvajalcev mobilnih telefonov izgovarja, da do težav prihaja zaradi različnih standardov omrežij, pa je Motorola že poslala na trg model Timeport 260 z GPRS, ki ga je odobrilo 35 operaterjev.

Podjetje EZOS, ki je lani predstavilo WAP "mikro brkljalnik" EzWAP, je na kongresu predstavilo že drugo različico, EzWAP 2.0. Mikro brkljalnik omogoča ročnim in osebnim računalnikom brskanje po WAP-u, nova različica pa podpira tudi pomembne varnostne standarde, kot je WTLS, ki naj bi pomagali omogočiti varno mobilno poslovanje.

http://www.gsmworldcongress.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji