Monitor TV

Monitorjeva video izdaja izhaja od leta 2007, od vsega začetka pa jo lahko najdete na plošči DVD, ki jo prilagamo eni izmed različic tiskanega Monitorja. Tam je na voljo v obliki video datoteke v visoki ločljivosti in standardni ločljivosti, danes pa obe zmore predvajati že bolj ali manj vsak povprečen osebni računalnik.

Poleg DVDja se Monitor TV vrti še na nekaterih lokalnih televizijskih postajah, na voljo pa je tudi neposredno na spletni strani, oz. na spletnem pregledovalniku Youtube.

Monitor TV se trudi biti informativen in včasih zabaven, gledalcu pa poskuša prikazati tehnične izdelke, ki jih preizkušamo v našem laboratoriju, na način, ki je samo v pisni in foto obliki včasih nemogoč.

  

 • December 2007

  V zadnjem času se med izdelovalci digitalnih fotoaparatov odvija izrazito rivalstvo na področju ločljivosti tipal. Zato smo toliko bolj veseli, ko nas nek izdelek preseneti s kakšno posebnostjo, ki se ne meri v megapikah. Tak primer je tudi Olympus mju790SW, ki je odporen na padce in vodo, pod katero ne le da preživi, ampak ga lahko tudi uporabljamo. Med tem ko so si številni fotoaparati po tehničnih specifikacijah podobni kot jajce jajcu, je mju790SW svetla izjema, o čemer se lahko prepričate v tokratni oddaji Monitor TV. Applov znameniti iPhone smo predstavili v prejšnji oddaji, tokrat pa smo vzeli v roke še njegovega mlajšega brata - iPod Touch. Navzven sta si napravi zelo podobni, seveda pa z iPodom ne moremo telefonirati. Pod drobnogled smo vzeli zunanjo diske, med katerimi je bilo tudi nekaj prenosnih, kot že večkrat pa smo si ogledali tudi brezžične internetne usmerjevalnike, ki podpirajo osnutek prihajajočega standarda IEEE 802.11n.

  Objavljeno: 1.12.2007 00:01
 • November 2007

  V prvem delu je strokovni urednik revije Vladimir Djurdjič spregovoril o storitvi Joost, ki omogoča ogled televizije kar preko spleta. V zadnjem času namreč vse pogosteje opažamo selitev televizijskih vsebin na internet, kjer so za razliko od YouTuba in podobnih storitev na voljo v visoki kakovosti. Avtorja Joosta sta ustvarila tudi KaZaa in Skype, zato se kaj lahko zgodi, da tudi Joost osvoji svet. Še posebej ob upoštevanju napovedanih novosti, kot so prenos nekaterih (športnih) programov v živo in ogled vsebin takoj za predvajanjem na klasični televiziji. V nadaljevanju si oglejte kako si lahko pri teku pomagamo z iPod Nanom, kako nam Sonyjev kompaktni fotoaparat pomaga ujeti nasmešek, ali je iPhone res tako dober, kot trdi Apple, in kako se lahko lotimo tiskanja, ko smo na poti in nimamo namena nositi s seboj težkih in velikh tiskalnikov.

  Objavljeno: 1.11.2007 00:01
 • Oktober 2007

  Osrednji del oddaje smo namenili preizkusu televizorjev LCD, nad katerim je bdel prvi Monitorjev laborant Grega Šimenc. Ogledali smo si ponudbo vse bolj priljubljenih televizorjev, ki sliko izrisujejo s pomočjo tekočih kristalov, in ugotovili, da so čedalje bolj cenovno dostopni in vse bolj izpodrivajo klasične televizije s katodno cevjo. Preizkusili smo modele z diagonalami okoli 80 cm (32 palcev), ki so naprodaj že od 600 evrov naprej, prav toliko pa je bilo pred nekaj leti potrebno odšteti za "katodne" televizije podobne velikosti. Primerjali smo ponudbo skoraj vseh večjih izdelovalcev, razlike med njimi pa so očitne. Predstavili smo tudi zanimivega križanca med miško in daljinskim upravljalnikom Logitech MX Air, Toshibin Portege R500, ki tehta le nekoliko več od enega kilograma, videokamere z vgrajenim trdim diskom in obdelavo videa v visoki ločljivosti s Canopusov NX in programsko opremo Canopus Edius.

  Objavljeno: 1.10.2007 00:01
 • September 2007

  Grega Šimenc si je ogledal neoriginalne kartuše za brizgalne tiskalnike in predstavil dva alternativna načina uporabe: polnjenje izpraznjenih originalnih kartuš z neoriginalnimi barvami, kar je predstavljeno tudi na septembrski Monitor TV, in zamenjavo celotnih originalnih kartuš z neoriginalnimi. Na celotnem preizkusu smo analizirali tiskalnike vseh večjih izdelovalcev, zato je zagotovo zanimiv tudi za vas. Igor Harb se je poigral s prvim Samsungovim pametnim telefon na našem trgu, ki se imenuje BlackJack in ne samo zaradi imena, pač pa tudi zaradi polne tipkovnice močno spominja na izdelke BlackBerry. Laborant Šimenc je predstavil tudi nadzorno IP-kamero znamke Axis, ki premore kar 35-kratno povečavo, v nadaljevanju pa si oglejte še posebno uro Sony Ericssona, novosti obeh velikih izdelovalcev grafičnih kartic, ponudbo izdelovalcev e-revij in Midomi, ki omogoča iskanje glasbe tako, da preprosto odpojemo del skladbe.

  Objavljeno: 1.9.2007 00:01
 • Julij-avgust 2007

  Primož Gabrijelčič je predstavil delovane robota LEGO MINDSTORMS NXT, ki ljubiteljem robotike omogoča izdelavo preprostih računalniško vodenih robotov. Podpira Windows XP Home in Professional ter Applov operacijski sistem Mac OS X na starejših Macih s procesorjih PowerPC, kot se boste lahko prepričali na lastne oči pa ima robot poleg izobraževalne tudi uporabno vrednost. Vabljeni k ogledu! Dolgo pričakovani Nokiin večpredstavni mobilni telefon N95 je vzel v roke Peter Šepetavc in ugotovil, da ponuja zares veliko - prenos HSDPA, odličen predvajalnik glasbe, snemalnik videoposnetkov, fotoaparat z ločljivostjo tipala 5 megapik in celo anteno GPS s programsko opremo za navigacijo. Kako verjetno najboljši mobilni telefon ta hip izgleda in deluje, pa si oglejte v tokratnji epizodi Monitor TV. Preizkusili smo tudi nekaj tiskalnikov, ki so namenjeni izključno tiskanju fotografij, in novo generacijo ATI-jevih grafičnih procesorjev ter izvedli obširen preizkus ponudbe na področju naprav GPS.

  Objavljeno: 1.7.2007 00:01
 • Junij 2007

  Vodja Monitorjevega laboratorija Grega Šimenc je v prvem delu epizode predstavil, kako je s snemanjem filmov z digitalnimi fotoaparati, kjer je pokazal, da digitalni fotoaparati morda za snemanje filmov niso tako kakovostni, kot tisti, ki jih posnamemo s kamero, vendar postajajo boljši in boljši. Kljub temu je za snemanje še vedno bolje uporabiti namensko kamero, za fotografiranje pa fotoaparat. Matjaž Klančar se je lotil analize programske opreme, ki jo najdemo na prenosnikih. Grega Šimenc je za preizkusom odpornosti prenosnikov v prejšnji epizodi izvedel tudi manjši preizkus delovanja v nevsakdajnih pogojih tudi med fotoaparati. Jure Forstnerič je predstavil posebneža med prenosniki, ki ima zaslon z diagonalo vsega 8,9 palcev, Monitorjev izkušeni poznavalec mobilnih tehnologij Igor Harb naprave BlackBerry, snemalec in montažer MonitorTV Arnold Marko pa program za večstezno obdelavo zvoka Steinberg Sequel.

  Objavljeno: 1.6.2007 00:01
 • Maj 2007

  Preizkusili smo dve igralni konzoli tretje generacije - Microsoftov Xbox 360 in Sonyjev PlayStation 3. Ogledali smo si predvsem bistvene razlike med obema napravama in ocenili njune prednosti pred konzolami druge generacije, med katerimi se še vedno odlično prodaja legendarni PlayStation 2. Žal je na preizkusu manjkal Nintendov Wii,ki ga v času snemanja še ni bilo na prodajnih policah slovenskih trgovin. V nadaljevanju smo po prenosnikih polivali vodo in kavo ter opazovali njihove reakcije in predstavili pomembne razlike med standardoma HD DVD in Blu-ray. Ogledali smo si možnost brezžičnega priklopa projektorja na računalnik, ponudbo DVD- in DivX-predvajalnikov ter prenovljeno Monitorjevo spletno stran.

  Objavljeno: 1.5.2007 00:01
 • April 2007

  Projektorje lahko uporabljamo tako za predstavitve kot tudi kot nadomestilo za velike TV-zaslone v domačem kinu. Preizkusili smo obe skupini izdelkov, od katerih prva daje poudarek osvetlitvi, druga pa kontrastnemu razmerju. V Monitor TV si oglejte, kako smo obe lastnosti izmerili in na kaj še moramo paziti pri izbiri projektorja. V Monitorju redko preizkušamo miške, saj ne sodijo med najpomembnejše zunanje enote in se med seboj ne razlikujejo bistveno. V zadnjem času pa se je na trgu vendarle pojavilo nekaj zanimivih izdelkov, ki so dosegli pomemben korak naprej v razvoju in odmik glede na ostalo ponudbo. Spoznajte Logitech MX Revolution. Predstavili smo tudi grafične tablice, kakšne prednosti nam prinaša IPTV v primerjavi z analogno TV in svojevrsten Casiov prenosni optični bralnik, ki je v svojem bistvu le povprečen digitalni fotoaparat s stojalom.

  Objavljeno: 1.4.2007 00:01
 • Marec 2007

  V Las Vegasu je med 8. in 11. januarjem potekal tradicionalni, že 40. CES. Udeležila se ga je tudi naša ekipa, ki je posnela najzanimivejše trenutke. Poleg poplave TV-zaslonov, kamer, optičnih nosilcev in predvajalnikov posnetkov v visoki ločljivosti, smo občudovali tudi Sonyjevega humanoida, večpredstavne prenosnike in terabajtni trdi disk, svojih pet minut pa so doživeli tudi nekateri izdelki, za katere smo mislili, da so že zdavnaj končali pod rušo. V drugem delu Monitor TV si lahko od blizu ogledate postopek preizkušanja zaslonov LCD, ki nekoliko manj vitke predhodnike z lahkoto pošiljajo v grob. Lotili smo se tudi drzne vzpostavitve brezžične internetne povezave na približno kilometer in pol dolgi razdalji in predstavili naslednico tehnologije UMTS.

  Objavljeno: 1.3.2007 00:01
 • Februar 2007

  Predstavili smo prenosno infrardečo tipkovnico, ki jo brezžično povežemo s prenosno napravo, potem pa nam navidezno tipkovnico projicira na podlago, na kateri lahko pišemo. V laboratorjiu preizkušamo tudi TV-kartice, s katerimi spremljamo televizijsko sliko na računalniku, ki jo lahko po želji tudi shranimo na disk in uredimo po svoje. Preizkusili smo 20 izdelkov, del preizkusa pa si lahko ogledate. Prikazali smo podrobne metode preizkušanja brizgalnih tiskalnikov v Monitorjevi rubriki Najboljši izdelki, trenutno najzmogljivejšo Nokio N93 iz serije N, ki jo predstavljajo večpredstavni računalniki, za konec pa zanimivo MoGoMiško, ki je namenjena uporabnikom prenosnikov, saj jo, ko je ne potrebujemo, vstavimo kar v razširitveno režo za kartice PCMCIA.

  Objavljeno: 1.2.2007 00:01
 • Januar 2007

  V prvi oddaji Monitor TV smo podrobneje predstavili preizkus prenosnih računalnikov s širokimi zasloni, pri katerem smo posebno pozornost namenili prav slednjim. Preverili smo, kako je z barvno pravilnostjo, kar smo izmerili s kalibratorjem, celoten postopek merjenja in povzetek rezultatov pa si lahko tudi ogledate. Če se odločate med prenosnikom z navadnim in širokim zaslonom, ne zamudite ogleda! V nadaljevanju sledi predstavitev videokamer, ki posnetke shranjujejo na posebne nosilce DVD, ki so nekoliko manjši od običajnih, še vedno pa jih lahko uporabimo v vseh enotah DVD. Spoznali smo prednosti in slabosti tovrstnih kamer in se prepričali, kako se odrežejo v praksi. V sklepnem delu smo si ogledali še Samsung CLP 300, ki velja za enega izmed najmanjših barvnih laserskih tiskalnikov trgu.

  Objavljeno: 1.1.2007 00:01

Monitor na Facebooku

Monitor TV na YouTube

WgtTlaQnT-o

 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji