Objavljeno: 20.8.2019 05:00

Velik organiziran hekerski napad na Teksas

Minuli konec tedna se je v Teksasu zgodil velik hekerski napad, katerega tarča je bilo vsaj 23 organizacij lokalne uprave. Trenutno ni znanih veliko informacij, vemo pa, da je šlo za usklajen napad. Imen organizacij, ki so bile tarče, še niso razkrili.

Kot kaže, je šlo za tipičen napad z izsiljevalskim virusom, ki zaklene datoteke na računalniških sistemih in v zameno za dešifriranje zahteva plačilo odkupnine v bitcoinih. V zadnjih mesecih so takšni napadi čedalje pogostejši, navadno pa se končajo z obnovitvijo podatkov iz varnostnih kopij in zamenjavo računalniške infrastrukture. Ta mesec je podoben napad prizadel tudi Lekarno Ljubljana, zaradi česar dva dni niso izdajali zdravil. V ZDA pa so enako napadli tudi državno upravo v New Yorku, Louisiani, Marylandu, na Floridi in drugod. Statistike kažejo, da je bilo doslej dobrih 50 odstotkov vseh izsiljevalskih napadov usmerjenih v ZDA.

V zadnjem napadu niso bili prizadeti sistemi zvezne države Teksas, temveč zgolj sistemi lokalnih in mestnih oblasti. Šlo je za delo ene povezane skupine, so povedali v teksaškem direktoratu za informacijske vire (DIR). Trenutno poteka preiskava napada in ponovno vzpostavljanje sistemov, pri čemer sodelujejo tudi FEMA, Služba za domovinsko varnost, vojska, narodna garda in drugi.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji