Objavljeno: 11.7.2019 15:00

Na obzorju je trgovinska vojna med Francijo in ZDA zaradi obdavčitve ameriških tehnoloških družb

Ameriški predsednik Donald Trump je ukazal preiskavo posledic novega zakona, ki ga bo Francija po vsej verjetnosti sprejela za obdavčitev visokotehnoloških podjetij, za spletne storitve nudene v Franciji. Predlog zakona, ki čaka na potrditev parlamenta, predvideva dodatno obdavčitev v višini 3% vseh prihodkov, ki jih podjetja ustvarijo v tej državi.

Francija seveda ne sprejema ukrepov neposredno proti ZDA, temveč zahteva in pričakuje plačevanje davkov za storitve podjetij, ki jih ta ustvarijo v državi. Znano pa je, da je večina velikih ponudnikov sedeže preselilo v davčne oaze, da bi se izognili tovrstnim plačilom. Francija je sicer bila že doslej eden najbolj glasnih kritikov globalnih davčnih ovinkov, zaradi katerih so prikrajšani za davščine.

Po novem predlogu Francije, bi novi davek morala plačevati vsa podjetja, ki ustvarijo letno vsaj 750 milijonov evrov, od tega vsaj 25 milijonov evrov samo v Franciji. Po predlogu naj bi zakon veljal retrogradno za celo leto 2019 in bi Franciji letos nanesel skupno dodatnih 400 milijonov evrov.

Ameriška administracija je uradno zelo zaskrbljena, napovedana preiskava pa bi utegnila biti uvod v povračilne ukrepe in vzpostavitev novih davkov za francoske izdelke in storitve prodane v ZDA. Nekaj podobnega, kot v trgovinski vojni, ki smo jo letos spremljali med ZDA in Kitajsko.

Francija je v uvedbi tovrstnega davka prva in za zdaj edina. Neuradno v Franciji upajo na enega od dveh možnih scenarijev. Po prvem bi s tem korakom prepričali tudi druge države za podoben ukrep, da bi na ta način ustvarile pritisk na velike svetovne, pogosto prav ameriške, korporacije. Druga možnost je, da z najavo novega davka sprožijo nov večstranski dogovor, ki bo omogočal bolj pravično razdelitev davščin.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji