Objavljeno: 21.5.2019 09:00

Američani začasno omilili sankcije zoper Huawei

Ameriško ministrstvo za trgovino (Commerce Department) je začasno omililo sankcije zoper kitajskega telekomunikacijskega velikana Huawei.

Naslednjih 90 dni bodo dovolili nakup ameriške tehnologije za potrebe vzdrževanja obstoječih omrežij in za programske popravke ter nadgradnje pametnih telefonov. Za nove naprave bo moralo kitajsko podjetje še vedno pridobiti ločena dovoljenja, ki pa bodo po vsej verjetnosti zavrnjena.

Razlogov za omilitev je več, eden je tudi preprečitev morebitnih težav pri obstoječi telekomunikacijski opremi. Vse strožji nadzor nad izvozom bo vplival tudi na ameriško gospodarstvo - po nekaterih ocenah naj bi ga oškodoval za dobrih petdeset milijard dolarjev in povzročil več deset tisoč izgubljenih služb. Hkrati pa tudi Kitajska država ne stoji križem rok – predsednik Xi Jinping je čez vikend obiskal rudnik redkih zemelj, kar marsikdo vidi kot subtilni opomin na pomembnost Kitajske pri njihovem pridobivanju. Redke zemlje je skupno ime za  17 elementov v periodnem sistemu, svoje ime pa so dobili zaradi razpršenosti. Zaradi svojih edinstvenih magnetnih in električnih lastnosti so nujno potrebni v elektronskih napravah, Kitajska pa ima nad njihovo proizvodnjo skoraj monopol.

Zanimiva je tudi izjava Huaweijevega ustanovitelja Ren Zhengfeija, ki je izjavil, da začasna omilitev sankcij ne pomeni prav veliko, saj se je Huawei na tak korak menda pripravljal že dlje časa. Hkrati je v pogovoru za kitajsko televizijo CCTV povedal, da Američani podcenjujejo Huawei.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji