Objavljeno: 12.12.2018 01:00

Zasebni oblaki kot periferne enote javnega oblaka

Čeprav se svet čedalje bolj usmerja v uporabo storitev v javno dostopnih oblakih, so številna podjetja še vedno skeptična glede zaupanja v okolja, nad katerimi nimajo celotnega nadzora. Toda vodilni proizvajalci že praktično vsi po vrsti ponujajo rešitve, ki združujejo oba svetova: tehnologijo, ki jo srečamo v javnih oblakih, a priročno zapakirano v strežnike, ki jih podjetja namestijo v svoje podatkovne centre, zadaj za skrbno varovane požarne zidove.

V to kategorijo izdelkov ali storitev sodijo Microsoft Azure Stack, Amazon Web Services Outpost in Google Kubernetes Engine (GKE). V vseh treh primerih je kupcem na voljo celoten nabor tehnologij, ki jih srečamo v javnih oblakih Azure, AWS oziroma Google Cloud/Kubernetes, ki pa jih upravlja v celoti podjetje na lastnih strežnikih. Ker gre za funkcionalno zelo varne kopije storitev v javnem oblaku, se za tovrstni tip izdelkov že začenja uveljavljati izraz Public Cloud Periipherals (PCP).

Periferija zato, ker je njihovo delovanje še vedno zelo tesno povezano z delovanjem večjih sorodnikov v javnem oblaku. Proizvajalci se denimo pogosto odločajo, da posodabljajo lokalne kopije v podobnem režimu, kot storitve v javnem oblaku. Zaradi tega je stalna povezanost z matičnim oblakom skoraj obvezna. Razmerje lepo ponazarja analogija pri navezavi tiskalnika in računalnika. Tiskalnik sam po sebi ni čisto nič koristen, če nanj ne povežemo računalnikov iz katerih tiskamo. Tako je tudi vrednost sistemov PCP razmeroma majhna, če jih tako ali drugače ne uporabljamo v kombinaciji ali povezavi z javnim oblakom

Ker gre za razmeroma mlade rešitve, je izkušenj še relativno malo, a jih velja vseeno spoznati pri tehtanju odločitev za prihodnost zasebnih podatkovnih centrov. Čeprav se na prvi mah zdi, da je glavni razlog za tovrstne privatne oblake v večji varnosti in nadzoru zasebnosti, so pravi razlogi pravzaprav drugje. V prvi vrsti lahko zasebni oblaki v številnih primerih zagotovijo manjšo latenco pri omrežni komunikaciji, kar je še posebej koristno v nekaterih specifičnih načinih rabe, na primer krmiljenju IoT naprav v realnem času.

Drugi zelo pogosto uporabljen način rabe PCP je strategiji Devops, kjer razvijalci lahko nemoteno, s precej nižjimi stroški razvijajo rešitev na lokalni opremi in jo v določenem trenutku zelo preprosto preselijo v javni oblak. To je še posebej zanimivo tam, kjer zaradi raznih okoliščin razvoj novih storitev zahteva poseben varnostni režim.

Nenazadnje pa so sistemi v perifernem zasebnem oblaku preprosto prenosljivi iz zasebnega v javni oblak. Uporabno tedaj, ko denimo potrebujemo dodatne resurse ali pa želimo imeti kopijo sistemov v oblaku, za primere povrnitev iz okvar. Scenarijev rabe je več, podjetja pa se šele učijo, kateri izmed teh prinaša največ koristi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

bostjanc | 12.12.2018 | 11:19

Verne ali varne?

Matjaž Klančar | 12.12.2018 | 11:25

Varne, zakaj? ;) Hvala!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji